reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší koncepce vzduchového chlazení?

husky14 (4214)|9.11.2007 19:11
Presne tak, ten freezer dej z druhy strany chladice a orientaci zachovej, tak aby ti foukal skrz pasiv k zadni Noctue.... jinak snad vsechno v pohode, nebo se ti neco prehriva?
MirekK (106)|12.11.2007 02:23
[QUOTE=ICEBOSS;61094]Doporucte prosim skrin do max 1500 Kč. Rad je zacnu pouzivat. [/QUOTE]

Omlouvám se, ale teď zrovna je časový pres a do konce roku se to už asi nespraví, takže opravdu nemám možnost proleťet obrázky všech skříní. Ale jak mi něco povedeného zase padne do ruky, rád to tu vystavím. Bezprašné řešení jsem většinou řešil u desktopů nebo micro case, takže to pro vás asi stejně není ...

[QUOTE=ICEBOSS;61094] Aha, tady bude totiz problem. Vy radite jak nemit v PC bordel a ja radim jak ho efektivne uchladit s co nejmensim poctem vetraku a pri minimalnim hluku. [/QUOTE]

Aha, tak to je opravdu základní problém (já jej sice z vašich reakcí tušil, ale bylo mi hlupé zopakovat geg z předrevolučního divadla: X: "Vážený pane prof. dr. ing. hchkrdtn csc." a otázka ... Y: "No, ..., rozumím otázce" X: "To jsem původně ani nepředpokládal" :D)

V tom případě s Vámi souhlasím ! Jestli jde pouze o to, mít PC co nejtišší, tak pochopitelně platí, co nejmíň větráků a především s co nejnižšími otáčkami. Vědět, že potřebuji-li něco přichladit, tak je většinou lepší přidat další nízkootáčkový tichý větrák, než stávajícímu zvyšovat otáčky. A pak ještě, že čím dále od uživatele jakýkoliv větrák poběží, tím jej vnímá jako tišší, proto máte z tohoto pohledu pravdu i v tom, že dopředu skříně je lepší větráky necpat vůbec. Ale řešíme tu zcela jiné zadání ...


[QUOTE=ICEBOSS;61094]viz mech 13. Docela bych tomu i veril. Google asi kecat nebude.

Me auto pri teplotach pod -10°C taky nestartuje zrovna nadsene :)[/QUOTE]

Pořád se mi to nezdá. A o kterých teplotách se vlastně bavíme ? Pod 15°C už to považuji za extrém a ne kancelářské nebo domáci prostředí.
Jinak mě auto startuje v zimě i při -20°C prakticky stejně jako v létě (Piccasso 1.8i s plně syntetickým olejem), takže je to pouze o vhodném výběru materiálu pro předpokládané použití.

[QUOTE=ICEBOSS;61094]A je mi uplne jedno, jestli leze i pres DVD mechaniku, protoze vetsina jich stejne za 2 roky zdechne nebo se vymeni za novy typ.[/QUOTE]

Ona ta DVD mechanika po 2 letech většinou zdechne právě kvůli tomu prachu na optice ...
MirekK (106)|12.11.2007 02:29
[QUOTE=mech13;60792]nic takoveho zadny vyrobce nedoporucuje. google zverejnil sve statistiky za nekolik let provozu, a ukazalo se, ze disky s nizkou teplotou (tusim ze pod 35 stupnu) odchazely mnohem castej, nez disky s "optimalni" provozni teplotou (cca 35-45 stupnu). prehrate disky (nad 45) na tom byly snad dokonce lip nez ty podchlazene[/QUOTE]

Tuto statistiku jsem neviděl (škoda). Z vlastní praxe, ale musím říct, že nejvíc disků u zákazníků odešlo vždy v největším teple léta a pak při mrazech, pokud byly počítače někde poblíž topení/radiátorů. A musím říct, že od doby, kdy si sám při sestavování PC dávám na chlazení disků pozor, je jejich "úhyn" minimální.
mech13 (5526)|12.11.2007 02:33
[QUOTE=MirekK;62148]Pořád se mi to nezdá. A o kterých teplotách se vlastně bavíme ? Pod 15°C už to považuji za extrém a ne kancelářské nebo domáci prostředí.
Jinak mě auto startuje v zimě i při -20°C prakticky stejně jako v létě (Piccasso 1.8i s plně syntetickým olejem), takže je to pouze o vhodném výběru materiálu pro předpokládané použití.[/QUOTE]

[SIZE="1"][OT] https://www.svethardware.cz/google-se-rozpovidal-o-pricinach-poruch-pevnych-disku/16139

Surprisingly, 35-45 degrees C is the sweet spot for hard drives. Colder temperatures actually cause them to fail more.
[/OT]

http://tastyresearch.wordpress.com/2007/08/09/hard-drive-failure-statistics-at-google/[/SIZE]
MirekK (106)|12.11.2007 03:56
Díky za odkazy, ale důležité je, si to opravdu přečíst:
podle těchto výsledků toto tvrzení platí pouze pro disky do 2 let stáří, a pak se to rázem drasticky změní a disky s teplotou pod 35°C jasně vedou. A teď je na místě otázka: opravdu chceme měnit disky "jen pro jistotu" každé 2 roky ?

Já osobně ne. Navíc přestože mám ve skříni přední ventilátor, který fouká přímo na disk (Hitachi 250GB) vzduch z místnosti (tj. cca 23°C), je jeho vnější teplota 32°C a vnitřní 34°C v klidu a při delší plné zátěži 36/39°C. Takže vlastně spadá podle Google i dlouhodobě do té nejlepší kategorie :thumb. Dokud jsem tam přední ventilátor neměl, byla jeho vnější teplota běžně 38-40°C a vnitřní při zátěži přes 45°C ! A to už jsem, po zralé úvaze, prohlásil za příliš :thumbdown

A to je, myslím, to, co má smysl řešit: chci-li mít tichý PC, tj. snižuji otáčky větrákům, a tím i průtoky vzduchu skříní, nemělo by se zapomínat na chlazení disků, obzvláště, pokud je jich poblíž sebe více nebo nemají kolem sebe dostatek prostoru na samovolné proudění vzduchu.

:idea A zajímavost: Pokud se podívám na vliv zátěže na provozní teplotu disku, zjistím, že lze výsledky Google interpretovat i tak, že disky, které se flákají, mají současně nízkou teplotu, a protože, jak uvádějí, nelze jednoznačně určit, jak k závadě došlo, a existuje i korelace mezi výsledky testů použití/teplota, může být nízká teplota pouze doprovodný jev, nikoliv hlavní přičina závady. Ale to je samozřejmě pouze hypotéza - namám v ruce data Google, aby se to dalo dokázat nebo vyvrátit.
Stejně tak by se však dala udělat i hypotéza o tom, že čím více disk chladím, tím více zanáším elektroniku prachem a tím více je riziko deformace zpracovávaného signálů a potenciálního vzniku chyby. :notsure
Nebo prozměnu, že novější disky mají větší kapacity i rychlosti, takže většinou i vyšší spotřebu = více hřejí, ale naopak jsou výrobně vyspělejší a tudíž spolehlivější ... :eek:

Ke konci dokonce uvádějí, že jiná studie poukázala na zkrácení MTBF (střední doby bez poruchy) o 50% při zvýšení teploty z 30 na 40°C !!! Tak si vyberte, co je pravda ...
eraser (0)|12.11.2007 16:56
[quote=MirekK;62152]Stejně tak by se však dala udělat i hypotéza o tom, že čím více disk chladím, tím více zanáším elektroniku prachem a tím více je riziko deformace zpracovávaného signálů a potenciálního vzniku chyby. :notsure[/quote]S tým by som nesúhlasil, pretože z praktických skúseností som si všimol, že prach sa hlavne usadzuje na hornom kryte a spodná strana, čiže elektronika je nezanesená prachom. To platí i pre moje PC, ktoré ma vpredu 12 cm intake ventilátor a disk NIE je umiestnený v najspodnejšej lište.

Mimochodom, podobne to platí i pre addon karty.
superdrooper (208)|14.11.2007 12:43
Po několika pokusech o nejlépe vyřešené chlazení PC jsem zjistil, že koncepce InTake a OutTake je méně účinné než přímé ofukování nejžhavějších komponent přes ventilátorky umístěné přímo nad základní deskou v boku skříně. Mám dva 8cm ventilátorky, kdy jeden žene studený vzduch k chladiči CPU a druhý žene chladný vzduch k větráku grafické karty a přitom též částečně ofukuje HDD. Oba jedou na cca 1500-1700 ot., prakticky neslyšitelné.

Počítač viz. popis dole.
Asus K8V-XE (soc. 754), Athlon 64 3000+@2310 MHz (Venice, FSB 231 MHz, násobič 10x), 1,5 GB DDR 400 SDRAM, PowerColor X1950GT+Accelero X2, HDD WD 160 GB, HDD WD 40 GB, CD/RW-ROM, DVD-ROM, Fortron 350W (FSP 350-60-GLN)

iceboss - edit... zadny v PODPISE, podpis se zmeni a co POTOM?

Nynější teploty při zatížení: CPU max. 38-42 stupňů (chladič CPU je značky Speeze s 8cm ventilátorkem na 2200 ot.), čipset do 34 stupňů, HDD mezi 30-34 stupni. O ohřátý vzduch se pak postará zdroj.

Pokud jsem využíval systém InTake - OutTake tak teploty byly vyšší. Přisuzuji to tomu, že ventilátorky umístěné v bočnici ženou chladnější vzduch k chlazeným komponentám ze vzdálenosti několika centimetrů a z toho důvodu jsou mnohem účinnější.

Největší hluk pak působí zdroj a dále zadní 8cm outtake větráček na 2000 otáčkách, který je pozůstatkem bývalého InTake a OutTake chlazení a nyní ho skoro nezapínám, snad najde uplatnění až při větších vedrech (stejně jako nasávací větráček vepředu, který tam zůstal a nyní je vypnutý).

Pokud tento model odporuje fyzice či logice či jinak nezapadá do obecného povědomí o vhodné koncepci chlazení počítačových komponent, tak se velice omlouvám a tímto dodávám, že se jedná pouze o subjektivní názor založený na praktické zkušenosti.
s.skull (198)|14.11.2007 13:17
to je samozřejmě pravda, ale ne každý to tam zvládne umístit - především starší bedny... jinak posledních pár let už je zcela běžný wind tunel na procesor a možnost přisávání grafiky, ze které se dá také udělat tunel a pokud má i 2slot. chladič s výfukem ven, je to úplně nejlepší... jen u některých desek zůstává problém s NBm případně pamětmi... já osobně považuju především z hlediska účinnosti za ideal tahat vzduch přes bočnici přímo na komponenty a vyfukovat klidně i předem - záleží na tom, jak moc toho táhneš dovnitř (já osobně geminII se 2x12...)
Horší je to ale trochu s prachem... hluk neřeším, protože ten nesmí být při žádné z variant...
MirekK (106)|14.11.2007 14:08
[QUOTE=superdrooper;62925]... koncepce InTake a OutTake je méně účinné než přímé ofukování nejžhavějších komponent ... [/QUOTE]

Příme ofukování z venku je také InTake, a OutTake vám zůstal ve zdroji, takže vlastně koncepci In/Out používáte pořád, akorád jste si správně nasměroval vzduch tam, kde jej potřebujete. ;)
A že jsou ve skříni možná místa, kde se vzduch skoro nehýbe, vám nevadí, protože hřející komponenty máte vyřešené, ne ?

[QUOTE=superdrooper;62925] ventilátorky umístěné v bočnici ženou chladnější vzduch k chlazeným komponentám ze vzdálenosti několika centimetrů a z toho důvodu jsou mnohem účinnější. [/QUOTE]

Správně, na výstupu z ventilátoru má vzduch rychlost a tedy i směrovost. Naopak na vstupu ventilátoru není rychlost, a proto to saje "z kulové plochy". => U žebrovaného chladiče není vhodné odsávat, ale foukat.

[QUOTE=superdrooper;62925] Pokud tento model odporuje fyzice či logice či jinak nezapadá do obecného povědomí o vhodné koncepci chlazení počítačových komponent, tak se velice omlouvám a tímto dodávám, že se jedná pouze o subjektivní názor založený na praktické zkušenosti.[/QUOTE]

Ničemu to neodporuje, a popsal jste docela přesně, jak to funguje.

!!! Dokonce, i když by se někomu mohlo zdát, že to odporuje řešení bezprašného PC, tak to není pravda, protože by vám mělo stači přidat před ventilátory v bočnici prachový filtr a máte hotovo !!!
s.skull (198)|14.11.2007 14:20
byl bych vděčný za doporučení prachového filtru, který by byl natolik účinný, aby v kompu nebyl prach a zároveň byl dostatečně propustný pro zachování požadované hladiny hlasitosti ventilátoru a průtoku vzduchu.. Filtr mám a prach projde i přes něj - při osazení silnějšího filtru windtunel slabě hučí... Takže otázka kompromisu nebo vhodného filtru - doporučte:) díky
ICEBOSS (3435)|18.11.2007 21:08
[quote=MirekK;62148]Omlouvám se, ale teď zrovna je časový pres a do konce roku se to už asi nespraví, takže opravdu nemám možnost proleťet obrázky všech skříní. Ale jak mi něco povedeného zase padne do ruky, rád to tu vystavím. Bezprašné řešení jsem většinou řešil u desktopů nebo micro case, takže to pro vás asi stejně není ...[/quote]
Ne, to neni... nicmene pokud skladate stovky pocitacu za rok, predpokladam, ze mate nejake oblibene pouzivane vyrobky.

Vzhledem k prispevku, kde je zminena case se zdrojem na stojato nad CPU - takovou bednu jsem nevidel od konce devadesatych let...

[quote=MirekK;62148]
V tom případě s Vámi souhlasím ! Jestli jde pouze o to, mít PC co nejtišší, tak pochopitelně platí, co nejmíň větráků a především s co nejnižšími otáčkami. Vědět, že potřebuji-li něco přichladit, tak je většinou lepší přidat další nízkootáčkový tichý větrák, než stávajícímu zvyšovat otáčky. A pak ještě, že čím dále od uživatele jakýkoliv větrák poběží, tím jej vnímá jako tišší, proto máte z tohoto pohledu pravdu i v tom, že dopředu skříně je lepší větráky necpat vůbec. Ale řešíme tu zcela jiné zadání ...[/quote]
No to je otazka... ja resim zadani "Nejlepsi koncepce vzduchoveho chlazeni.

[quote=MirekK;62148]Ona ta DVD mechanika po 2 letech většinou zdechne právě kvůli tomu prachu na optice ...[/quote]
hm... imho spis odchazi proto, ze to sou smejdy. Mimochodem, v mem podtlakovem PC mi jeste zadna mechanika neumrela :)


[quote=eraser;62324]S tým by som nesúhlasil, pretože z praktických skúseností som si všimol, že prach sa hlavne usadzuje na hornom kryte a spodná strana, čiže elektronika je nezanesená prachom. To platí i pre moje PC, ktoré ma vpredu 12 cm intake ventilátor a disk NIE je umiestnený v najspodnejšej lište.

Mimochodom, podobne to platí i pre addon karty.[/quote]
jj, je to tak. horsi je pouziti tech vetrakovych zmetku co se sroubuji zespodu na disky, ty zanasi elektroniku prachem uplne silene - naprosto nedporucuju



[quote=superdrooper;62925]Po několika pokusech o nejlépe vyřešené chlazení PC jsem zjistil, že koncepce InTake a OutTake je méně účinné než přímé ofukování nejžhavějších komponent přes ventilátorky umístěné přímo nad základní deskou v boku skříně. Mám dva 8cm ventilátorky, kdy jeden žene studený vzduch k chladiči CPU a druhý žene chladný vzduch k větráku grafické karty a přitom též částečně ofukuje HDD. Oba jedou na cca 1500-1700 ot., prakticky neslyšitelné.

Počítač viz. popis dole.
Asus K8V-XE (soc. 754), Athlon 64 3000+@2310 MHz (Venice, FSB 231 MHz, násobič 10x), 1,5 GB DDR 400 SDRAM, PowerColor X1950GT+Accelero X2, HDD WD 160 GB, HDD WD 40 GB, CD/RW-ROM, DVD-ROM, Fortron 350W (FSP 350-60-GLN)


Nynější teploty při zatížení: CPU max. 38-42 stupňů (chladič CPU je značky Speeze s 8cm ventilátorkem na 2200 ot.), čipset do 34 stupňů, HDD mezi 30-34 stupni. O ohřátý vzduch se pak postará zdroj.

Pokud jsem využíval systém InTake - OutTake tak teploty byly vyšší. Přisuzuji to tomu, že ventilátorky umístěné v bočnici ženou chladnější vzduch k chlazeným komponentám ze vzdálenosti několika centimetrů a z toho důvodu jsou mnohem účinnější.

Největší hluk pak působí zdroj a dále zadní 8cm outtake větráček na 2000 otáčkách, který je pozůstatkem bývalého InTake a OutTake chlazení a nyní ho skoro nezapínám, snad najde uplatnění až při větších vedrech (stejně jako nasávací větráček vepředu, který tam zůstal a nyní je vypnutý).

Pokud tento model odporuje fyzice či logice či jinak nezapadá do obecného povědomí o vhodné koncepci chlazení počítačových komponent, tak se velice omlouvám a tímto dodávám, že se jedná pouze o subjektivní názor založený na praktické zkušenosti.[/quote]
Co mas za skrin? To je prvni problem - mam pocit, ze mas nejaky to levny smecko od EC. Problemem imho je, ze neresis hlucnost. Mit tolik malych vetraku na takovych otackach bych nechtel. Dalsi problem je, ze mas asi na procesoru maly zebro. Kdybys mel vetsi, uchladis to v klidu.

[quote=MirekK;62995]Příme ofukování z venku je také InTake, a OutTake vám zůstal ve zdroji, takže vlastně koncepci In/Out používáte pořád, akorád jste si správně nasměroval vzduch tam, kde jej potřebujete. ;)
A že jsou ve skříni možná místa, kde se vzduch skoro nehýbe, vám nevadí, protože hřející komponenty máte vyřešené, ne ?[/quote]
ano a teply vzduch se tam hromadi a toci porad dokola :) Problem je, ze ho mozna smeruje zbytecne. Jestli ma na CPU 37°C a funi na to zboku vetrak = prach a hluk, nebo 42°C a bez vetraku -> volim reseni bez vetraku.

[quote=MirekK;62995]
Správně, na výstupu z ventilátoru má vzduch rychlost a tedy i směrovost. Naopak na vstupu ventilátoru není rychlost, a proto to saje "z kulové plochy". => U žebrovaného chladiče není vhodné odsávat, ale foukat.[/quote]
to samozrejme ano...

[quote=MirekK;62995]
!!! Dokonce, i když by se někomu mohlo zdát, že to odporuje řešení bezprašného PC, tak to není pravda, protože by vám mělo stači přidat před ventilátory v bočnici prachový filtr a máte hotovo !!![/quote]
perforace bocnic obcas byvaji dost tragicky. dat tam jeste filtr tak omezim nasavany vzduch jeste vic :-/
superdrooper (208)|19.11.2007 12:32
[QUOTE=ICEBOSS;64306]
Co mas za skrin? To je prvni problem - mam pocit, ze mas nejaky to levny smecko od EC. Problemem imho je, ze neresis hlucnost. Mit tolik malych vetraku na takovych otackach bych nechtel. Dalsi problem je, ze mas asi na procesoru maly zebro. Kdybys mel vetsi, uchladis to v klidu.

ano a teply vzduch se tam hromadi a toci porad dokola :) Problem je, ze ho mozna smeruje zbytecne. Jestli ma na CPU 37°C a funi na to zboku vetrak = prach a hluk, nebo 42°C a bez vetraku -> volim reseni bez vetraku.

perforace bocnic obcas byvaji dost tragicky. dat tam jeste filtr tak omezim nasavany vzduch jeste vic :-/[/QUOTE]

Dobrý den,

skříň je velice stará neznačková bedna, která v boku neměla žádný připravený průzor, byla plná. Všechno, co jsem si dělal je homemade a dělal jsem to proto, abych právě vyřešil hlučnost a teplotu. Celkem mám v PC 4 přídavné větráčky, dva v boku (jeden fouká na chladič procesoru, druhý na grafickou kartu), jeden vzadu a jeden vpředu před diskama. Tři z nich mohu kdykoliv vypnout (obyčejné pákové přepínače vyvedené do předního čela místo mechaniky), všechny běží na cca 1500 - 2000 ot., nevypínám ten, který ofukuje grafiku (1500-1700 ot., regulováno termistorem cca 100 Ohm). Takže když chci, tak mám většinu větráčků vypnutých, větráček před diskama nezapínám vůbec a zadní prakticky také ne.

Teplý vzduch se mi v PC nehromadí, zdroj má 12 cm větrák, který všechno vytáhne, a když mu chci trochu pomoci, tak prostě zapnu ještě ten zadní (a okamžite spadne teplota jak CPU, tak disku).

Perforace bočnice je tragická, to je pravda, protože jsem si ji dělal sám, je ale velice funkční, jelikož jsem použil vrták o průměru cca 0,8 cm a vrtal a vrtal a vrtal, pak zabrousil a nakonec trochu přestříkl bílým sprejem. Nevypadá to vábně, zato to ale velice dobře plní svůj účel.

Prach zatím neřeším, počítač mi totiž neleží přímo na podlaze, ale cca 30 cm nad podlahou a jelikož si občas vyluxuji, tak jsem zatím neshledal, že by byl počítač nějak výrazně více zanášen prachem než kdykoliv předtím.
ICEBOSS (3435)|19.11.2007 18:02
tak jsem to mel kdysi na jednom starem EC taky... :)
MirekK (106)|21.11.2007 00:10
[QUOTE=ICEBOSS;64306]Ne, to neni... nicmene pokud skladate stovky pocitacu za rok, predpokladam, ze mate nejake oblibene pouzivane vyrobky.[/QUOTE]
Moc mi fandíte - za 5 let ... ;) To není moje hlavní obživa ani koníček ...

[QUOTE=ICEBOSS;64306]Vzhledem k prispevku, kde je zminena case se zdrojem na stojato nad CPU - takovou bednu jsem nevidel od konce devadesatych let...[/QUOTE]
Tak to já ano, ale nekupuju je, protože je to prostorový problém, a když na mATX desku, tak preferuji přímo microtower, ale je to otázka vkusu a nabídky, že ?

[QUOTE=ICEBOSS;64306]No to je otazka... ja resim zadani "Nejlepsi koncepce vzduchoveho chlazeni.[/QUOTE]
To snad všichni, ale tato diskuze se oživila 30.9.2007 otázkou "jak řešit prachový filtr ?":
[QUOTE=yapko;51871]Nerad ozivuju mrtvy tema, ale... MirekK tu psal, ze pri pouziti prachoveho filtru je ve skrini nutny pretlak, zajimalo by me, proc?[/QUOTE]
a nějak jsi z ní časem uhnul k prosazování OutTake ventilátoru ...

Jinak tuto diskuzi končím, nemá to dále smysl, když "někdo o koze a jiný o voze"
MirekK (106)|21.11.2007 00:21
[QUOTE=s.skull;63006]byl bych vděčný za doporučení prachového filtru, který by byl natolik účinný, aby v kompu nebyl prach a zároveň byl dostatečně propustný pro zachování požadované hladiny hlasitosti ventilátoru a průtoku vzduchu.. Filtr mám a prach projde i přes něj - při osazení silnějšího filtru windtunel slabě hučí... Takže otázka kompromisu nebo vhodného filtru - doporučte:) díky[/QUOTE]

Přesně jste to vystihl, čím hustší filtr, tím horší průtok, ale účinější filtrace. Řešení je vždy kompromis.
Osobně používám počítačový molitan nebo originál prachové filtry přímo pro konkrétní velikosti ventilátorů (PC shopy nebo prodejny elektrosoučástek a ventilátorů). Ale můžete využít i vyšívací osnovu, řídký filtr z vysavače, klimatizace auta apod.
Každopádně husté filtry potřebují pravidelné čištění, jinak se ucpou a někdy následně "provalí", zvětší otvory a přestanou filtrovat.
A kdo je fajnšmekr, pořídí si nebo si postaví elektrostatický filtr a kdo ještě lepší, může jej udělat i samočisticí ... :thumb
KEOSAN (958)|1.6.2008 22:04
Boli by nejake navody na ten samocistiaci sa filter, ci antistaticky ? Tiez som o tom rozmysal uz.

Co sa tyka chladenia, tiez mam dobre skusenosti s VYFUKAVANIM tepleho vzduchu vonku.

Cize zdroj fuka von, pod nim systemovy vetrak fuka von. Dole pred HDD som v minulosti pouzival fukanie dnu, ale to sa HDD zanasali prachom. Potom som zistil, ze vhodnejsie je posunut HDD vyssie, aby nan nefukalo priamo, ale podfukovalo mu elektroniku.

Z praktickeho hladiska je vsak velmi vhodne mysliet aj na umiestnenie a tato koncepcia mala chybicku, pokial niekto dal PC do nejakeho stolika, ktory privrel tesne k stene. Tak prakticky najuniverzalnejsim riesenim sa mi videl obratit dole vetrak, aby vyfukaval vonku teply vzduch zpod diskov. Takze jediny vetrak na CPU fuka na chladic, ostatne to tahaju vonku. A perforaciami bocnic, pripadne windtunelom sa natahuje studensi vzduch dnu.

Aby som prezentoval uspesnost chladenia - tak povedzme zostava s lacnou doskou, ktore odchadzali kvoli nekvalitnym kondikom /ECS K7S5A/ takto chladene /a ostatne podobne tiez/ vydrzala
a/ zastavenia chladica na CPU, kedy teplota vzrastla na cca 80 stupnov, ale v PC padala iba jedna aplikacia, nic viac.
b/ inokedy zase sa zasekol chladic na zdroji a zdroj fungoval mesiace bez naznaky nestability zostavy. Zdroj bol mierne vlazny, vobec nebol horuci.

No a, ze sa daju pouzivat aj lacnejsie skrinky a dobre chladit, tak napr.

Moja oblubena pre kancel zostavy /v minulosti bol podobny model telefonu Nokia/
http://www.atcomp.cz/zbozi/midi-pc-194-usb2-audio-airguide-cerno-stribrna/detail.aspx?p=z:48560

Ma to chladenie 2x 8cm vetrakmi, vhodne aj na dobre chladenie HDD. Skrinka je viac nez dostacujuca.

Taktiez velmi dobre chladenie ma skrinka:
http://www.atcomp.cz/zbozi/integra-b031-cerna-bez-3-5-front-kitu-bez-zdroje/detail.aspx?p=z:111673

Pod zdrojom je miesto na 2x 8cm vetraky. Nad PCI pre 1x8cm, pre HDD je tam z boku 1x8cm a dole pre dalsie HDD je 1x12cm vetrak. S chladenim sa tu da pekne vyhrat. Len vymenou skrinky za beznu kancelarsku, klesla teplota o cca 10 stupnov, pri nezmenenom pocte vetrakov.

Taktiez vyborne chladenie a tiche sa da urobit s:
http://www.atcomp.cz/zbozi/cetus-yy-5601-bez-zdroje-usb-aud-ieee-cerno-str-/detail.aspx?p=z:22018

2x 12cm vetraky, HDD otocene bokom.

Tiez dobre chladenie ma
http://www.atcomp.cz/zbozi/thermaltake-vi1000bns-m9/detail.aspx?p=z:112115
http://www.thermaltake.com/product/chassis/midtower/m9/vI1000bns.asp

Tiez 2x12cm vetraky.

Suhlasim s tym, ze 90 percent skriniek ma nevhodny navrh, ze predna nasavacia / ci vyfukovacia cast ma sice otvor pre montaz vetraku, ale daju pred to plast bez dobrej perforacie a tym podstatne degraduju prudenie vzduchu.

O chladeni HDD si myslim, ze dobre ho chladit - predlzuje clovek jeho zivotnost, napr. elektroniky. Zatial sa mi to vzdy dlhodobo vyplacalo.
Vela ludi robi chybu napr. ze umiestni si PC niekde tak, ze povedzme v zime, ked je miestnost vykurena necha nan pod oknom prudit studeny ladovy vzduch a potom PC zapne. Ano, taketo vykyvy teplot su neziaduce a to prispieva ku kazeniu. Ale nie dlhodobe udrziavanie teploty na skoro izbovej teplote.

Taktiez je vhodne nedavat PC uplne na zem, ked ho uz neni kam umiestnit, ale dat pod neho aspon nejaku podlozku, podstavec, nech tam ten spodny otvor neni zatvoreny.