reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Je dnes vícejádrový procesor nutností?

czhunter (775)|25.1.2010 14:18
Samozřejmě že moje přirovnání jader k válcům a CPU k motoru je mnohem lepší, o tom se vůbec nebudeme bavit.

Naprostá většina vícejádrových CPU neumí jádra vypnout, takže jsou v chodu stále (jen ne na plný výkon).
vvv (16)|25.1.2010 18:12
[quote=czhunter;341898]... moje přirovnání jader k válcům a CPU k motoru je mnohem lepší...[/quote]

Potřebuješ jedno jádro. Další pracují pouze pokud mají přidělený úkol. Válce v motoru vždy pracují naprosto shodně. Proto přirovnání jader k válcům je nesmysl.

Přirovnání jádra k motoru je mnohem přesnější. Při normální jízdě postačuje jeden motor (jedno jádro), pokud potřebuješ extrémní výkon, připojíš paralelně druhý motor (OS pustí úlohu na další jádro). Objem (výkon) motoru možno přirovnat k frekvenci jádra, konstrukci motoru k architektuře jádra.

Nerozumím, co ti na tom přijde nepřesného.
Logout (4018)|25.1.2010 18:58
Nedá mi to a ještě jeden příspěvek sem dam. Protože todle snad neni možný....

- viděl jsi někdy auto s dvěma motorama? Neni náhodou problém v tom, že zatimco přidat do auta druhej motor znamená zvednout
cenu auta snad na víc než dvojnásobek a je to prostě blbost, protože daleko jednodušší je zvednout objem motoru (a popř. přidat válec).
Naopak zvednou frekvenci jádra je (nad určenej limit) často skoro nemožný, zatimco přidat jedno jádro je v podstatě snadný
(viz rozdíl ceny nejlevnějšího 1 a 2 jádra)?

- nekulhá náhodou v tom tvym přirovnání to, že auto vždy pohání pouze jedny kola, zatímco v operačním systému běží najednou x procesů
a vláken? (přičemž i když ty procesy jsou nenáročný, tak zatěžujou paměťovej subsystém a cache, takže čistě jejich provádění na stejnym
jádře zpomaluje ostatní procesy, i samotný přepnutí kontextu je poměrně drahá operace, navíc jejich přítomnost způsobuje větší latence
všech procesů a tedy i UI (procesy se na CPU střídaj)).
vvv (16)|25.1.2010 22:15
[quote=Logout;342004]...[/quote]

Debata je trochu mimo. Přemýšlíš moc v detailech. Bavím se abstraktně o principu a ne o tom, jak to tam namontovat a kolik to stojí (což děláš ty).

Moje přirovnání je samozřejmě v pořádku. Ale ty se na to díváš z nějakého jiného pohledu, který bohužel nedovedu pochopit.

Tvůj příspěvek obsahuje jednu zásadní chybu - píšeš něco ve smyslu, že "provádění nenáročných procesů zpomaluje ostatní procesy". Mohu tě ujistit, že toto, cos napsal, je absolutní nepravda a nesmysl. Proces X vytěžující jádro na 20% se v žádném případě nijak nezpomalí, pokud pustím navíc proces Y vytěžující stejné jádro na dalších 20%. Procesy se začnou zpomalovat teprve až při stoprocentním vytížení jádra.

(Ne)smysl toho, cos napsal, připodobňuji: Do zásuvky zapojím lampičku. Pokud do druhé zásuvky připojím další lampičku, původní pohasne.

Vracím se zpět k tématu celé této diskuze - "Je dnes vícejádrový procesor nutností?" Správná odpověď zní - Ne, pro běžného uživatele a většinu práce dnes vícejádrový procesor není nutností.

Krásně je to shrnuto v článku o vícejádrových procesorech na novinkách.cz, dovoluji citovat "Ovšem jen málo uživatelů provádí skutečný multitasking. Pokud vedle sebe otevřeme pět aplikací, ještě to neznamená, že procesor je zatěžován pěti programy najednou. Většinou pracujeme v daný čas v jedné aplikaci zatímco ostatní jen čekají. Pro tento případ by vystačil i zcela obyčejný jednojádrový čip."

Pro zajímavost si nastudujte hardwarové nároky operačního systému Windows běžných verzí, nároky balíku Office, vývojových nástrojů Visual Studio (případně zvažte i téměř brutální nástroj, jako třeba AutoCAD). Nikde nenajdete zmínku o vícejádrovém procesoru, hardwarové nároky jsou na dnešní dobu příjemně nízké a na práci v těchto nástrojích bohatě dostačuje i počítač vybavený jednojádrovým procesorem Sempron.

Ze všech diskutujících těmto elementárním jednoduchým větám porozuměl pouze uživatel "odb". Ostatní tyto jednoduché myšlenky nepochytili, dvě uražené ješitnosti se odvděčili záporným hodnocením.

Diskuze s někým, kdo neumí číst a nechce chápat triviální sdělení, je ztráta času a nemá smysl.
Logout (4018)|25.1.2010 22:41
- Ano, proces se začne zpomalovat v okamžiku 100% vytížení (ať už cpu nebo jiného zdroje). Ale existence ostatních procesů díky cache miss, přepínání kontextu, blokování
IO prostředků, seekování na HDD atd... způsobuje, že proces, kterej by sám nějakej zdroj na 100% nevytěžoval ho v kontextu s jinym procesem vytěžovat bude.

Procesor jaksi není neomezenej zdroj výkonu, takže odpovídá v elektrotechnice měkýmu zdroji napájení. Pokud připojíš k měkýmu zdroji proudu druhou lampičku, tak samozřejmě
ta první pohasne. Další z tvejch sqělejch přirovnání, začínám se bavit....

Multitasking (respektive multithreading) prováděj i samotný aplikace - ať už záložky google chrome, nebo indexování pošty na pozadí v thunderbirdu, tisk na pozadí ve wordu,
indexování obsahu disku ve windows 7, převod souborů do PDF pomocí acrobatu, přehrávání videa pomocí modernějších kodeků, přehrávání hudby při práci, stahování pošty ze
serveru v pravidelnejch intervalech, práce antiviru na pozadí.....
Jó, promiň, oni to vlastně psali na novinkách, že multitasking se nepoužívá. A co o tom psali ve čtyřlístku?
Richmond (8084)|25.1.2010 23:14
[quote=odb;341717]
Kolko ludi pouziva aplikacie ako vy a k tomu aj naraz? Ak ich aj nahodou pouziva, k comu to je? Efektivita prace je nizka.[/quote]
Treba ja ;) a casto nekolik hodin v kuse, spustenych aplikaci mam o kapku vic (zkuste si jen spustit 3ds max na jednojadru, pochopite...)

edit: ted jsem si to precetl cely, vikendova diskuze se opet povedla :thumb
czhunter (775)|25.1.2010 23:31
Logout> Nemám co bych dodal. Ono většina lidí si myslí, že počet běžících procesů = počet ikonek v nástrojové liště (respektive počet zvýrazněných ve W7).
Ve skutečnosti ale běží zároveň běžně desítky procesů a k tomu ještě desítky služeb, některý třeba používají výkon jen 1x za několik sekund nebo minut, některý stále.

Samozřejmě že vícejádrový procesor NENÍ nutností, bereme-li to doslovně (před lety jsme fungovali na jednojádrech a šlo to). Ale přináší tak obrovské zvýšení efektivity práce že je úplně nesmyslné ho nepoužít a dát přednost velmi malým a slabým přednostem jednojádra.
Dokonce i kdyby se šlo cestou vysoko taktovaných jednojader (jak to chtěl Intel, 10GHz v roce 2003), tak je to k práci k ničemu, protože každý náročnější proces ti zabije odezvu systému + přepínání mezi současně běžícími náročnými aplikacemi je velmi pomalé (u mnohojader je "pouze" pomalé).

Ono totiž vzhledem k tomu, že jádro je pouze nějakou dílčí skupinou procesoru (proto je daleko lepší přirovnání k válci - motor, stejně jako procesor, jsou funkční celky, jádro, stejně jako válec, je samostatně k ničemu a tvoří jen malou část "srdce" výrobku, dá se poměrně lehce a levně zmnožovat pro zvýšení výkonu), takže nelze ani významně snížit spotřebu a cenu, protože ta cache, I/O a dnes i různé řadiče tam pořád budou a TY tvoří většinu plochy CPU.
Jasně že můžeme odřezat i cache, pak budeme mít procesorového mrzáčka a vrátíme se výkonem 5 let nazpět.

Tady se můžeš podívat:
http://chip-architect.com/news/Nehalem_at_1st_glance_.jpg
I kdybys odřezal z toho CPU 3 jádra (a tak brutálně snížail L3 cache tomu jednomu, protože je sdílená) a ubral mu tak víc než 3/4 výkonu, tak se nedostaneš ani na polovinu plochy. A plocha je to, o co docela jde (zejména tedy výrobcům).

Vsadím se, že příznivce jednojádrových CPU musí z těch malých jadýrek, kterých je v grafické kartě třeba 100, klepnout pepka :D
husky14 (4214)|26.1.2010 00:09
[quote=vvv;342101]Krásně je to shrnuto v článku o vícejádrových procesorech na novinkách.cz, dovoluji citovat "Ovšem jen málo uživatelů provádí skutečný multitasking. Pokud vedle sebe otevřeme pět aplikací, ještě to neznamená, že procesor je zatěžován pěti programy najednou. Většinou pracujeme v daný čas v jedné aplikaci zatímco ostatní jen čekají. Pro tento případ by vystačil i zcela obyčejný jednojádrový čip."[/quote]Na novinkách.cz maj samo pravdu (jak taky jinak že), pokud ale těch 5 vedle sebe otevřených aplikací bude outlook, excel, winamp, notepad a kalkulačka.

Ale když bude jedna aplikace nabírat video z kamery, další vytvářet avi z DVD v mechanice, vedle toho pojede v prohlížeči youtube a antivir se rozhodne se aktualizovat, tak už se ten *.doc na jednojádru (třeba Sempronu na 5 GHz) možná ani neotevře :turtle

A je blbost tvrdit, že se tohle nikdy nemůže sejít dohromady.... prostě dneska je jednojádro přežitek a abych nebyl úplně bez, tak imho na všechno (moje potřeby) stačí přetočený dvoujádro ;)
vvv (16)|26.1.2010 16:08
Zdejší experti zřejmě neví, co to znamená pracovat na počítači (vytváření filmu a otevírání padesáti záložek s náročným flashem není práce).
Postřehnutelný rozdíl je možná mezi Atomem a čímkoliv jiným, ale ne mezi novým jedno a dvoujádrem.

[quote=Richmond;342121]...zkuste si jen spustit 3ds max na jednojadru, pochopite...[/quote]

3DS Studio Max 2010 jsem na jednojádru pustil za 10 sekund, Word 2007 za 2 sekundy, Visual Studio 2008 za 2 sekundy, Windows XP cca 15 sekund. Co mám z toho pochopit? (že to jsou dlouhé časy?)

Klidně sem pro srovnání zašlete časy vašich nabušených vícejader.
Richmond (8084)|26.1.2010 16:12
[quote=vvv;342267]3DS Studio Max 2010 jsem na jednojádru pustil za 10 sekund, Word 2007 za 2 sekundy, Visual Studio 2008 za 2 sekundy, Windows XP cca 15 sekund.[/quote]
Muzete sem uploadnout video? Je mi divny, ze by to quadcore spoustelo za 36s a muj dualcore za necelou minutu :D

edit: a jak se s tim 3dstudiem pracuje? Jestli to bezi tak svizne jako se to spousti tak snad udelam downgrade na celerona :)
Kaizer Soze (58)|26.1.2010 16:39
[quote=meeee;340378]A to je ptákovina. Tam by právě extrémně boostnul FPS čtyřjádrovej (i tříjádrovej) CPU. 2GB na kartě už jsou tu zbytečný.[/quote]

OT

vobec nieje pravda pri zmene z athlon x2 6400+ na 3,2Ghz na Phenom X4 965 na 3,4Ghz sa fps v GTA IV zmenilo minimalne, ale ked som tam namiesto 8800GT 512MB dal GTX275 1792MB tak sa FPS krasne ustalilo a navyse sa odomkla moznost najvyssich nastavenii

OT
husky14 (4214)|26.1.2010 16:40
[quote=vvv;342267]Zdejší experti zřejmě neví, co to znamená pracovat na počítači (vytváření filmu a otevírání padesáti záložek s náročným flashem není práce).[/quote]Bože to jsou argumenty jak v mateřský školce :rolleyes: :mistake

Copak na PC se musí jen pracovat? Copak je zakázáno PC používat k zábavě? Copak si na PC nesmím zpracovávat svý videonahrávky? Copak si nesmím ve FF otevírat 20 záložek? :D

Btw. taky na PC pracuju (minimálně za práci na něm inkasuju peníze), ale bohužel nepoužívám 3DS Studio Max 2010 a Visual Studio 2008, takže expert opravdu nejsem :p
meeee (1110)|26.1.2010 16:43
[quote=Kaizer Soze;342277]OT

vobec nieje pravda pri zmene z athlon x2 6400+ na 3,2Ghz na Phenom X4 965 na 3,4Ghz sa fps v GTA IV zmenilo minimalne, ale ked som tam namiesto 8800GT 512MB dal GTX275 1792MB tak sa FPS krasne ustalilo a navyse sa odomkla moznost najvyssich nastavenii

OT[/quote]

Hm, ale to je tím, že 8800GT je slabá karta.:idea
robky (3195)|26.1.2010 16:46
[quote=vvv;342267]Zdejší experti zřejmě neví, co to znamená pracovat na počítači (vytváření filmu a otevírání padesáti záložek s náročným flashem není práce).
[/quote]

Čo teda je práca na počítači? Mohol by si nás neznalých poučiť ...

Predpokladám, že tvoje príspevky sú iba istým druhom provokácie (neznalosti. recesie) - neviem ako to nazvať, a nemyslíš to smrteľne vážne:notsure
vvv (16)|26.1.2010 16:49
http://www.flyshare.cz/stahni/45813/clip0004.avi

S 3DS nedělám. Zato pracuju s Visual Studiem a můžu ti s klidem říct, že je to rychlejší než horký nůž v másle ;)
vvv (16)|26.1.2010 16:53
[quote=husky14;342278]Copak na PC se musí jen pracovat? Copak je zakázáno PC používat k zábavě?[/quote]

Prohlásil jsem pouze to, že pro běžného člověka na práci stačí jednojádro (viz první můj příspěvek). Že to deset trubek nepochopilo a flamovaly nesmysly, za to já nemůžu.
jrx (1880)|26.1.2010 16:56
[quote=vvv;342267]Zdejší experti zřejmě neví, co to znamená pracovat na počítači[/quote]

A copak znamená pracovat na počítači?

[quote=vvv;342267]3DS Studio Max 2010 jsem na jednojádru pustil za 10 sekund[/quote]

Až bude nějaká profese "poušťěč programů" bude se to hodit. Jinak viz. Richmond.
husky14 (4214)|26.1.2010 16:58
[quote=vvv;342290]Prohlásil jsem pouze to, že pro běžného člověka na práci stačí jednojádro (viz první můj příspěvek). Že to deset trubek nepochopilo a flamovaly nesmysly, za to já nemůžu.[/quote]Uklidni se a koukej si přerovnat v hlavě, jak tu hodláš dál diskutovat.... na tohle tu není nikdo zvědavej.

A btw: o nesmyslech a o tom, kdo je tu šíří, by se možná dalo polemizovat ;)
Logout (4018)|26.1.2010 17:02
btw. o tý práci ve visual studiu dost pochybuju. Protože člověk kterej by se živil programovánim, tak by určitě měl na lepší procesor....
Nehledě na to, že zrovna programování je oblast, kde je multithreading krásně využitelnej (ať již k intelisense či kompilaci na pozadí, vícevláknový kompilaci, nebo k tomu, aby při kompilaci projektu šlo dělat ještě něco jinýho....).
r34ktor (7477)|26.1.2010 17:07
[quote=vvv;342267]3DS Studio Max 2010 jsem na jednojádru pustil za 10 sekund, Word 2007 za 2 sekundy, Visual Studio 2008 za 2 sekundy, Windows XP cca 15 sekund. Co mám z toho pochopit?[/quote]
Takhle argumentovat je mimo. Na rychlost spouštění aplikací má největší vliv rychlost paměťového subsystému (kde jsou SSD disky výhodou). Jak to souvisí s procesorem?

Pokud porovnáme např. render videa, který výrazně zatěžuje procesor, tak kombinaci jednojádro + SSD zadupe dvoujádro + klasický HDD do země.
czhunter (775)|26.1.2010 17:15
[quote=Richmond;342269]Je mi divny, ze by to quadcore spoustelo za 36s a muj dualcore za necelou minutu :D[/quote]No, pokud si odstranil všechny plug-iny, tak to možná jde (ty zaberou nejvíc času při spouštění).
[quote=Richmond;342269]edit: a jak se s tim 3dstudiem pracuje? [/quote]Mně by spíš zajímalo, jak se mu to tabuje/focusuje do jinýho programu. A že člověk zároveň jinej program nepoužívá je nesmysl. Když dělám texturu, tak mám zároveň otevřený PS (abych co nejrychleji viděl změny), když už renderuju, tak má zároveň otevřenej InDesign (nebo taky PS), kde už si připravuju věci pro tvorbu výstupu.

Jinak 3ds max skutečně ve viewportech umí využít jen jedno jádro, ale to je v této branži naprostá výjimka, protože je to technicky zastarelej program.

Jinak teda z toho, že nás tu někdo poučuju o tom, že jedině o ví, co znamená "pracovat na počítači", mám docela legraci.
vvv (16)|26.1.2010 17:18
Časy a video jsem zveřejnil jako reakci na Richmonda, nevím, proč to berete jako argument.

Já se od začátku snažil diskutovat korektně. Nevybíravým způsobem se začal navážet Jiri@tncm a Logout (cucprst, oje*avka, troll, ...) - jen tak pro informaci.

Pokud jsem se nějak dotknul slušných diskutujících, tak se jim omlouvám.
MrQvik (0)|17.5.2015 21:17
Musím říct, že při pročítání této diskuze padám smíchy :) Když tomu nerozumíte tak tady neprotlačujte vlastní názory. Jinak, gratuluji všem kteří plně chápu funkci CPU a snaží se to tady vysvětlit. Jen taková zmínka, chci vidět uživatele s 1core-m jak má spuštěný youtube,chrom,powerpoint,antivirový program, a nemálo náročné wokna, jak mu to bude šlapat :) dneska je 2 jádro NUTNOST pokud chcete nějak rozumě používat PC/NTB.
Ventero (1280)|17.5.2015 22:24
Ta diskuze končila v roce 2010.

Rozhodující faktor pro jednoznačnou odpověď je definice či význam pojmu NUTNOST.

Další silný kofaktor je subjektivita stran potřeb a tedy nutnosti.

Má odpověď pro rok 2010: Jak pro koho - majoritně NE!

Pro rok 2015: Jak pro koho - drtivě však ANO!

Haha :)
Salamander (6177)|17.5.2015 22:58
To je jak vrátit se do 18. století a vysmívat se, že nepoužívají benzínové motory :D

Je fajn, že padáš smíchy, já zase padám smíchy z toho, že odpovídáš na 5 let staré téma :D
r34ktor (7477)|18.5.2015 11:05
Z dnešního pohledu už to nutnost je, protože nová jednojádra jednoduše v prodeji nejsou. ;)
Salamander (6177)|18.5.2015 12:34
[QUOTE=r34ktor;571478]Z dnešního pohledu už to nutnost je, protože nová jednojádra jednoduše v prodeji nejsou. ;)[/QUOTE]

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

;)
r34ktor (7477)|18.5.2015 14:11
G470 není čistokrevné jednojádro - má HT.
VencaX (3686)|19.5.2015 02:17
Dobrej troll :D já mám ten dojem, že ještě před těma 5 lety byl člověk jakžtakž zvyklej používat 1 aplikaci naráz, nebyl problém mít cokoli puštěný na jednojádrovým Pentiu 4 a ještě si k tomu pustit hudbu. Dneska když je každej zvyklej si pustit 3 videa na youtubu, mít otevřenejch 150 panelů v prohlížeči a 2 hry naráz už se ta potřeba více jader stává skoro až nutností. A to nemluvím o aplikacích, které opravdu dokáží více jader využít jako střih videa, rendering apod.