Využití 2G paměti když je pc v klidu - kde je chyba?
Ahoj, začal sem si poslední dobou všímat lagů ve hrách. Ať je to Call of dut nebo třeba Bulletstorm, tak se mi chvílema propadá fps. Nehledě na grafické nastavení to v nepravidelném intervalu cca jednou za deset sekund jakoby zamrzne na krátkou chvilku ale je to dost nato aby to kazilo dojem. Podíval sem se tedy do správce úloh a zjistil sem, že mi došla volná paměť (viz obrázek). I když mám zapnutý jen nod32 a pár systémových programů, tak mě pc využívá 2G paměti.
Už je to doba co sem měl čisté widle a na disku už se vystřídala spousta her a programů. Pomohlo by třeba promazat registry nebo zakázat nějaké nepotřebné procesy? Například SearchIndexer.exe žere 80MB paměti a vůbec netuším co to je.
Už je to doba co sem měl čisté widle a na disku už se vystřídala spousta her a programů. Pomohlo by třeba promazat registry nebo zakázat nějaké nepotřebné procesy? Například SearchIndexer.exe žere 80MB paměti a vůbec netuším co to je.
Promazat tyhle procesu určitě, ale spíše jenom ty, o kterých jsi si jist, že víš, že nejsou k ničemu. Taky bych se podíval co všechno se ti spouští po startu Win. Na pročištění je dobrej CCcleaner
O jaký operační systém se jedná ?
Pomocí nástroje msconfig zakaž všechny nepotřebné programy spouštějící se po startu počítače a pomocí nástroje Process Explorer zkontroluj procesy spouštějící se po startu počítače, vlož sem log z HijackThis (prosím do tagu Spoiler).
Proces SearchIndexer.exe - Jedná se o pokročilé vyhledávání (indexaci obsahu) Windows. Vypnutí procesu lze provést z Ovládacích panelů -> Programy a funkce -> Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows -> odškrtnout možnost Služba Indexing Service (postup je pro Windows Vista).
Pomocí nástroje msconfig zakaž všechny nepotřebné programy spouštějící se po startu počítače a pomocí nástroje Process Explorer zkontroluj procesy spouštějící se po startu počítače, vlož sem log z HijackThis (prosím do tagu Spoiler).
Proces SearchIndexer.exe - Jedná se o pokročilé vyhledávání (indexaci obsahu) Windows. Vypnutí procesu lze provést z Ovládacích panelů -> Programy a funkce -> Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows -> odškrtnout možnost Služba Indexing Service (postup je pro Windows Vista).
udělal sem vše jak ste mi poradili a přinejmenším mi alespoň systém o pár sekund rychleji naběhne... ten problém s nedostatkem paměti sem možná trochu přehnal..já sem měl totiž zapnuté pc celý den a když je pc čistě po zapnutí tak je využitá operační paměť kolem 1G.. i to se mi zdá trochu moc ale už to nepředstavuje problém. horší je, že trhání u her nezmizelo takže to bude něco jiného.. mohl by to být hardisk? defregmentované je sice mám ale na C: (tedy kde je windows) mám jen 5G volného místa. 35Giga z 40 je zaplněno nevím čím...na ten hardsik neinstaluju naprosto nic a přesto furt roste... částečně jsou to dočasné soubory z mozily (mimochodem nevíte jak změnit aby se ukládali na jiný disk?) ale hlavně složka Windows má 22 giga. A s tím už mi asi CCleaner nepomůže
PS: mám windows 7 64bit
PS: mám windows 7 64bit
Pokud máš pouze 5 GB volného místa na disku, může to být příčinou tvých problémů. Pokud Ti svévolně mizí místo na disku, vyzkoušej tento postup. Je sice pro Win Vista, ale mohl by fungovat i na Win7.
[quote=dracihnev;437591]horší je, že trhání u her nezmizelo takže to bude něco jiného.. [/quote]
Vypiš komonenty ve tvé sestavě.
Které hry zlobí?
Jaké je vytížení CPU a GPU během hraní? Co teploty?
[quote=dracihnev;437591]mohl by to být hardisk? defregmentované je sice mám ale na C: (tedy kde je windows) mám jen 5G volného místa.[/quote]
To ještě není kritické. Tady problém IMHO nebude.
[quote=dracihnev;437591]částečně jsou to dočasné soubory z mozily (mimochodem nevíte jak změnit aby se ukládali na jiný disk?)[/quote]
Víme. Vytvoř si nový profil, a přesměruj ho na jiný disk. Nebo stávající přesuň.
Vypiš komonenty ve tvé sestavě.
Které hry zlobí?
Jaké je vytížení CPU a GPU během hraní? Co teploty?
[quote=dracihnev;437591]mohl by to být hardisk? defregmentované je sice mám ale na C: (tedy kde je windows) mám jen 5G volného místa.[/quote]
To ještě není kritické. Tady problém IMHO nebude.
[quote=dracihnev;437591]částečně jsou to dočasné soubory z mozily (mimochodem nevíte jak změnit aby se ukládali na jiný disk?)[/quote]
Víme. Vytvoř si nový profil, a přesměruj ho na jiný disk. Nebo stávající přesuň.
situace je následující:
hardisk 1 (160G) rozdělený na
C: volných 5G z 40 je na něm windows
D: zbývajících asi 100G - mám na něm hry
hardisk 2 1T
jeden oddíl - F:
dva dotazy:
1. jak navýšit kapacitu pro systémový disk? šlo by třeba přemístit windows na jiný disk.. ten původní naformátovat a pak ho vrátit zpět?
2. Jak bych měl přesunout hry z D na F? nějak zkopírovat i s registry?
edit: beru zpět. nejjednoduší bude asi když ten starý hadr naformátuju a znova nainstaluju windows. potřebuju tedy zálohovat hry a některé programy zálohovat na nový hardisk.
hardisk 2 1T
jeden oddíl - F:
dva dotazy:
1. jak navýšit kapacitu pro systémový disk? šlo by třeba přemístit windows na jiný disk.. ten původní naformátovat a pak ho vrátit zpět?
2. Jak bych měl přesunout hry z D na F? nějak zkopírovat i s registry?
edit: beru zpět. nejjednoduší bude asi když ten starý hadr naformátuju a znova nainstaluju windows. potřebuju tedy zálohovat hry a některé programy zálohovat na nový hardisk.
[quote=dracihnev;437607]1. jak navýšit kapacitu pro systémový disk? šlo by třeba přemístit windows na jiný disk.. ten původní naformátovat a pak ho vrátit zpět?[/quote]
Přerozdělit místo na disku. Z placených aplikací to umí Acronis Disk Director nebo Paragon Partition Manager, z free např. GParted.
[quote=dracihnev;437607]2. Jak bych měl přesunout hry z D na F? nějak zkopírovat i s registry?[/quote]
Zazálohovat uloženené pozice, odinstalovat z původního, a nainstalovat do nového umístění.
Přerozdělit místo na disku. Z placených aplikací to umí Acronis Disk Director nebo Paragon Partition Manager, z free např. GParted.
[quote=dracihnev;437607]2. Jak bych měl přesunout hry z D na F? nějak zkopírovat i s registry?[/quote]
Zazálohovat uloženené pozice, odinstalovat z původního, a nainstalovat do nového umístění.
[quote=dracihnev;437607]situace je následující:
hardisk 2 1T
jeden oddíl - F:
dva dotazy:
2. Jak bych měl přesunout hry z D na F? nějak zkopírovat i s registry?[/quote]
ad 2 - ve spravci disku si prehod pismena D a F
- pak /radeji v nouzovem rezimu/ prekopiruj vse z puvodniho D na 'nove' D /ex-F/ a mas hotovo i bez reinstalace i sachu s registry
ad 1 - presun si dokumenty
- presun si swap na 'nove' D /F/
- prerozdel misto po presunu
hardisk 2 1T
jeden oddíl - F:
dva dotazy:
2. Jak bych měl přesunout hry z D na F? nějak zkopírovat i s registry?[/quote]
ad 2 - ve spravci disku si prehod pismena D a F
- pak /radeji v nouzovem rezimu/ prekopiruj vse z puvodniho D na 'nove' D /ex-F/ a mas hotovo i bez reinstalace i sachu s registry
ad 1 - presun si dokumenty
- presun si swap na 'nove' D /F/
- prerozdel misto po presunu
dekuju za rady... jeste me ale napadla jedna moznost... neslo by jednoduse sloucit ty dva oddily do jednoho? oba jsou formatovany NTFS.. jeden je systemovy a na druhem mam programy a hry
edit: a nebo jestli by nešlo jeden oddíl zvětšit na úkor toho druhého?
edit: a nebo jestli by nešlo jeden oddíl zvětšit na úkor toho druhého?
[quote=dracihnev;437613]dekuju za rady... jeste me ale napadla jedna moznost... neslo by jednoduse sloucit ty dva oddily do jednoho? oba jsou formatovany NTFS.. jeden je systemovy a na druhem mam programy a hry[/quote]
Moc nedoporučuji. Budeš pak muset upravit cesty v registru, aby aplikace původně umístěné na disku D fungovaly. To lze buď ruční editací, nebo to některé programy umí automaticky (ovšem výsledek nemusí být 100%).
[quote=dracihnev;437613]a nebo jestli by nešlo jeden oddíl zvětšit na úkor toho druhého?[/quote]
Viz přerozdělení.
Moc nedoporučuji. Budeš pak muset upravit cesty v registru, aby aplikace původně umístěné na disku D fungovaly. To lze buď ruční editací, nebo to některé programy umí automaticky (ovšem výsledek nemusí být 100%).
[quote=dracihnev;437613]a nebo jestli by nešlo jeden oddíl zvětšit na úkor toho druhého?[/quote]
Viz přerozdělení.
rozhodl sem se tedy jen přerozdělit oddíly...neumíte to windows 7 bez pomoci dalšího softwaru?
PS: co znamená "primární oddíl"? mám to toitž napsané u externího hardisku.. neměl bych jako primární oddíl mít spíš ten kde mám hry nebo systém?
PPS: pokud to win7 neumí jaký program byste doporučili? ten paragon partition... je jen pro 32bit
PS: co znamená "primární oddíl"? mám to toitž napsané u externího hardisku.. neměl bych jako primární oddíl mít spíš ten kde mám hry nebo systém?
PPS: pokud to win7 neumí jaký program byste doporučili? ten paragon partition... je jen pro 32bit
[quote=dracihnev;437618]rozhodl sem se tedy jen přerozdělit oddíly...neumíte to windows 7 bez pomoci dalšího softwaru?[/quote]
Umí. Ale má to jisté omezení - jen v rámci kontinuálního volného místa. Čili je potřeba před změnou velikosti disk defragmentovat.
[quote=dracihnev;437618]PS: co znamená "primární oddíl"? mám to toitž napsané u externího hardisku.. neměl bych jako primární oddíl mít spíš ten kde mám hry nebo systém?[/quote]
Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskový_oddíl
[quote=dracihnev;437618]pokud to win7 neumí jaký program byste doporučili? ten paragon partition... je jen pro 32bit[/quote]
Pokud nechceš platit, už jsem linkoval GParted.
Umí. Ale má to jisté omezení - jen v rámci kontinuálního volného místa. Čili je potřeba před změnou velikosti disk defragmentovat.
[quote=dracihnev;437618]PS: co znamená "primární oddíl"? mám to toitž napsané u externího hardisku.. neměl bych jako primární oddíl mít spíš ten kde mám hry nebo systém?[/quote]
Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskový_oddíl
[quote=dracihnev;437618]pokud to win7 neumí jaký program byste doporučili? ten paragon partition... je jen pro 32bit[/quote]
Pokud nechceš platit, už jsem linkoval GParted.
rozhodl sem se pro EASEUS Partition Manager .. freeware s podporou W7 64bit... tak snad to bude bez problémů...
[quote=dracihnev;437622]tak snad to bude bez problémů...[/quote]
Záloha důležitých dat před takovouto operací není nikdy od věci.
Záloha důležitých dat před takovouto operací není nikdy od věci.
v programu se vůbec nevyznám i přesto že s angličtinou problém nemám... navíc všude čtu o tom jak se často při takových operacích ztrácejí data. Takže se teď zase přikláním spíš k tomu zálohovat vše na druhý disk a ten první znovu naformátovat společně s novou instalací windows a tentokrát nechat víc místa pro systém.
mohlo by to fungovat takto?: exportovat komplet registry a pak je po reinstalaci importovat a CCleaner by se už postaral o případné chyby...?
PS: ve win7 ve správě disků je možnost zmenšit a zvětšit svazek... co kdybych zmenšil svazek u D: a pak dal zvětšit u C: a přidal bych tam ten získaný prostor?
mohlo by to fungovat takto?: exportovat komplet registry a pak je po reinstalaci importovat a CCleaner by se už postaral o případné chyby...?
PS: ve win7 ve správě disků je možnost zmenšit a zvětšit svazek... co kdybych zmenšil svazek u D: a pak dal zvětšit u C: a přidal bych tam ten získaný prostor?
[quote=dracihnev;437628]v programu se vůbec nevyznám i přesto že s angličtinou problém nemám...
mohlo by to fungovat takto?:...?[/quote]
A proc nezkusis mnou navrhovany postup - ten je s minimem prace a bez rizika ztraty dat.
mohlo by to fungovat takto?:...?[/quote]
A proc nezkusis mnou navrhovany postup - ten je s minimem prace a bez rizika ztraty dat.
jestli sem to dobře pochopil. stačí akorát přejmenovat hardisky a diky tomu po premisteni her a programu registry budou fungovat. to zni dobre ale nevyresi to problem s nedostatkem mista na systemovym disku
[quote=dracihnev;437631]to zni dobre ale nevyresi to problem s nedostatkem mista na systemovym disku[/quote]
Navrh na reseni uz jsem taky psal ;) Navic ti pak zbyde 100GB na ex-D o ktere ho pak muzes snadno zvetsit (ve spravci disku odeberes prisl. oddil a pak ho prifaris k puv. 40GB).
Navrh na reseni uz jsem taky psal ;) Navic ti pak zbyde 100GB na ex-D o ktere ho pak muzes snadno zvetsit (ve spravci disku odeberes prisl. oddil a pak ho prifaris k puv. 40GB).
ve správci disků sem zmenšil oddíl D o 50G ale objevil se další problém. U každého disku/oddílu když na něj kliknu pravým tl., tak se mi objeví možnost rozšířit svazek ale u systémového C tam tuto možnost nemám... čím by to mohlo být?
edit: četl sem že to jde pomocí toho programu Easus Partition Master... ale jak sem říkal vůbec se v něm nevyznám... nemohl by mi někdo krok za krokem poradit?
Já sem zkusil akorát dát Copy Partition a tam jako source vybrat C a jako Destination těch volných 50G které sem uvolnil z D ale neměl sem nervy nato to odkliknout protože si nejsem úplně jistej co to vůbec udělá.
edit: četl sem že to jde pomocí toho programu Easus Partition Master... ale jak sem říkal vůbec se v něm nevyznám... nemohl by mi někdo krok za krokem poradit?
Já sem zkusil akorát dát Copy Partition a tam jako source vybrat C a jako Destination těch volných 50G které sem uvolnil z D ale neměl sem nervy nato to odkliknout protože si nejsem úplně jistej co to vůbec udělá.
[quote=dracihnev;437643]ve správci disků sem zmenšil oddíl D o 50G ale objevil se další problém. U každého disku/oddílu když na něj kliknu pravým tl., tak se mi objeví možnost rozšířit svazek ale u systémového C tam tuto možnost nemám... čím by to mohlo být?[/quote]
Jedno po druhym!! Mas presunuto mezi D a F? Je v poradku, ze ti to nejde, protoze mas primarni a rozsireny oddil na disku - musis nejdriv presunout data, pak smazat oddil a pak ti to pujde i na tom C:
Jedno po druhym!! Mas presunuto mezi D a F? Je v poradku, ze ti to nejde, protoze mas primarni a rozsireny oddil na disku - musis nejdriv presunout data, pak smazat oddil a pak ti to pujde i na tom C:
tak sem si preci jen nakonec sehnal Paragon partition manager... umi s tim nekdo? znate nejaky navod v cestine? chtel bych vzit cast oddilu D a premistit jej do oddilu C
Tak znovu - uz to tu psali jini, ale vyzkousim to jeste jednou shrnout a po lopate :-)
Nejjednodussi postup jak vse udelat i bez externich nastroju a preinstalace cehokoliv.
1) zkopirovat vse z puvodniho disku D na puvodni F se zachovanim cest (proste co bylo v koreni disku D bude nyni v koreni disku F)
2) zmenit pismeno disku F na D ve spravci disku (puvodni D muze mit docasne libovolne pismeno, protoze se bude stejne rusit) - tedy D zmenit na libovolne volne pismeno treba Z, pote disku F zmenit pismeno na D
3) ve spravci disku kompletne odstranit oddil co byl drive D (nyni treba Z)
4) ve spravci disku dat zvetsit/roztahnout systemovy oddil C pres cele volne misto
A je hotovo :-) Jen doplnim, ze pred poslednim krokem bych si pro jistotu udelal zalohu systemoveho oddilu (hlavne dulezitych dat) na novy disk D (drive F).
Jinak pri zmenseni byvaleho oddilu D na polovinu dojde k uvolneni mista za nim a proto nelze roztahnout oddil C, ktery je pred nim a za nim nenasleduje zadne volne misto - je tam zacatek byvaleho D (to se tam udela az odstranenim byvaleho oddilu D).
Swap soubor je odkladaci soubor Windows, pouziva ho pro odkladani obsahu z RAM, ktery neni zrovna vyuzivan a dalsi potreby. I po tomto postupu bych doporucil ho presunout z disku C na novy disk D (vzdy je dobre kdyz je Swap na jinem fyzickem disku nez system) - pro presny postup jeho premisteni we Win 7 doporucuji Google (ale nebude to tak vzdalene od Win XP, kde to je v System->Advanced->Preformance Setting->Advanced->Virtual memory->Change). Je take dobre nastavit minimalni hodnotu na stejnou hodnotu jako je maximum aby se velikost swapu nemenila a nefragmentoval se postupem casu.
Nejjednodussi postup jak vse udelat i bez externich nastroju a preinstalace cehokoliv.
1) zkopirovat vse z puvodniho disku D na puvodni F se zachovanim cest (proste co bylo v koreni disku D bude nyni v koreni disku F)
2) zmenit pismeno disku F na D ve spravci disku (puvodni D muze mit docasne libovolne pismeno, protoze se bude stejne rusit) - tedy D zmenit na libovolne volne pismeno treba Z, pote disku F zmenit pismeno na D
3) ve spravci disku kompletne odstranit oddil co byl drive D (nyni treba Z)
4) ve spravci disku dat zvetsit/roztahnout systemovy oddil C pres cele volne misto
A je hotovo :-) Jen doplnim, ze pred poslednim krokem bych si pro jistotu udelal zalohu systemoveho oddilu (hlavne dulezitych dat) na novy disk D (drive F).
Jinak pri zmenseni byvaleho oddilu D na polovinu dojde k uvolneni mista za nim a proto nelze roztahnout oddil C, ktery je pred nim a za nim nenasleduje zadne volne misto - je tam zacatek byvaleho D (to se tam udela az odstranenim byvaleho oddilu D).
Swap soubor je odkladaci soubor Windows, pouziva ho pro odkladani obsahu z RAM, ktery neni zrovna vyuzivan a dalsi potreby. I po tomto postupu bych doporucil ho presunout z disku C na novy disk D (vzdy je dobre kdyz je Swap na jinem fyzickem disku nez system) - pro presny postup jeho premisteni we Win 7 doporucuji Google (ale nebude to tak vzdalene od Win XP, kde to je v System->Advanced->Preformance Setting->Advanced->Virtual memory->Change). Je take dobre nastavit minimalni hodnotu na stejnou hodnotu jako je maximum aby se velikost swapu nemenila a nefragmentoval se postupem casu.