reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upgrade PC v ceně 5 000 - 7 500 Kč

Vita1 (56)|5.6.2011 01:27
[quote=Georginek;454863]Ke spodnimu FANU. Zalezi,jak moc si na to uchylnej, me to dela 6 stupnu na Grafice a 3 stupne na HDD kdyz mam zaplej spodni fan........Mam pod nim filtr a pod zdrojem taky
Spousta skrini, hlavne ty vetsi maji spodni mrizku, ale ventilator osazeny nemaji. Nutno koupit.
Stejne, kdyz si clovek koupi skrin a je v ni nejaje original vetrak, je lepsi ho vymenit za drazsi/tissi a pomalejsi, nebo si koupit controll panel a ubrat mu otacky, protoze 90% vetraku, co se prodavaji s bednama jsou urvany......
A to, ze napisou v recenzi nebo v eshopu - tiche vetraky, tomu se neda verit.....[/quote]

Tak úchylek mám hned několik, ale úchylka na spodní FAN k nim (alespoň zatím) nepatří.

Pěkně jsi mi to vysvětlil s tím umístěním zdroje. Ale např. ta Antec three Hundred tam žádné žebrování nemá?! Já bych si to ani nevšiml, ale když jsem si prohlížel PC "Athens", tam mě tam zaujal text "Dole pod zdrojem je vystřižena díra pro přívod vzduchu". A díval jsem, že to nemají ani jiné skříně Antec. Tak já chápu a obdivuju, že si počítačový nadšenci rádi vysřihnou díru pro přívod vzduchu, ale já se tedy rozhodně do nějaké "skříňového modelářství" pouštět nemíním. Tudíž jsem skříně Antec vyřadil. Vyřazování skříněk - tak to mi jde moc dobře! Ale konečně nějakou vybrat....

K tomu spondímu fanu. No ono to tolik skříněk (nebo alespoň těch o které jsem se zajímal) nemá. Mají to např. Coolmaster series CM 690. Ale to jsou hrozná "řešeta". Ty mají běžné i po 2 otvorech po stranách. Ale to jsem si zas všiml, že se dost kritizuje, že to způsobuje "falešný tah" a taky jsem si všiml v diskuzích, že se tam často zmiňuje, že "mřížky na straně jsem zadělal páskou....."!. Tak to jsme zas u toho "skříňového modelářství". Takže mně se zdá, že pokud bych chtěl skříň se spodním fanem, musel bych zároveň s ním přistoupit na spoustu dalších dispozic pro ventilátory o které vůbec nestojím.
speedsnail (4876)|5.6.2011 10:51
Tak jsem narazil na dalšího možného kandidáta. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. + Recenze.

edit.. hm tak v jiné recenzi jí dost zkritizovali, tak já nevim :runaway
Vita1 (56)|6.6.2011 19:02
Ano. Zmatek a naprostý. Ale díky za snahu a tip. Jenom mě dost pobavily ty recenze v angličtině. "Lámanou angličtinu" sice ovládám, ale vzhledem k tomu, že příliš nerozumím ani těm recenzím v češtině....
Vita1 (56)|6.6.2011 20:18
[quote=r34ktor;454720]Myšlenku na nějaké zásadní přestavby nábytku bych opustil. Je to zbytečné. Prostě pořídíš počítačovou skříň, která se rozměrově vejde do stávající dřevěné.

Na druhou stranu jsem oddělání vstupních dřívek považoval za automatické. Nějaké rozumné proudění s nimi považuji prakticky za nemožné.

Další tipy na skříně (seřazené od nejlevnější):

  • Silverstone SST-PS04B
  • Cooler Master Centurion 590 KKN1
  • Antec Nine Hundred Two V3 (s šířkou 218 mm by ale byla dost natěsno)
[/quote]

Díky za tipy. No nevím. Svým způsobem jsem z toho spíše trochu zmatený. Ty skříně jsou dispozicemi pro ventilátory značně různorodé. Od základu (Silverstone: 2 x 120) až po ten Antec (3 x 120 + 1 x 200); tak já jsem z toho v rozpacích, jakou skříň mám vlastně vybírat.
Nicméně dvě poznámky k té Antec. Ta šířka 218 mm, to by mohlo být dost cool, mohl bych říkat, že jsem si nechal udělat počítačovou skříň na míru! A pak takový detail: strašně se mi líbí ten přední "ovládací panel" na té zkosené hraně. To mi přijde dost vychytané. Takové "řídící středisko".
Vita1 (56)|7.6.2011 01:15
A co byste říkali na LanCool Dragon Lord PC-K58?

Jak tady asi většina z vás ví, jedná se v případě skříní LanCool o jakési levnější (ocelové) provedení skříní Lian Li - a to ve mne vzbuzuje takovou nějakou intuitivní důvěru. Recenzenti kritizují vzhled skříně a musím uznat, že ani já se nad skříní nijak nerozplývám (no broušený hliník Lian Li to tedy není), ale protože v mém případě na vzhledu záleží opravdu minimálně, tak se spokojím s tím, že skříň mě zrovna neodpuzuje. Ale jinak je hodnocena docela dost dobře a jsou i pozitivní ohlasy několika vlastníků. Dost vysoká hodnocení jsem našel i na některých zahraničních webech.

Líbí se mi ten - alespoň velikostí - nadstandardní přední ventilátor 140 mm (když už to má ten otočený koš na pevné disky). A pak vlastně to, že ty bočnice jsou plné a nemusím dumat nad těmi perforacemi, které mě u jiných skříní tak trochu znervózňují.

Myslel jsem, že bych třeba osadil jen jeden ten top fan, abych si nepřipadal tak obyčejně a podpořil podtlak a přitom tam toho neměl zas nesmyslně moc.

Tak nevím, řekl bych že tuhle anebo se vrátím na začátek k těm Lian Li (PC-8FI, PC-9F). Případně, pokud by nemělo smysl dávat top ventilátor(y), přiklonil bych se ke skromnějším variantám Lian Li, např. PC-60FN, PC 7FN). V případě mé osoby a Lian Li se jedná o nějakou osudovou - možná až trochu erotickou - přitažlivost.
16cmfan (2153)|7.6.2011 08:48
Už si konečne niečo vyber, pretože tak sa nedopracuješ k riešeniu ani za 10 rokov. Máš tu návrhy, naše i tvoje. Šup si niečo vybrať. ;)
speedsnail (4876)|7.6.2011 19:44
Mě přijde tak Lancool K58 jako dobrá volba. Taky má všechny předpoklady aby splnila to o čem se tu bavíme.
16cmfan (2153)|7.6.2011 19:46
Pravda, nech si ju kúpi, sám uzná, keď ju bude mať doma alebo ktorukoľvek nami navrhovanú, že robil možno trošku zbytočné haló okolo toho. :)
Vita1 (56)|8.6.2011 01:37
No nešetřete mě tady a rovnou napište, že už to je trapný!

Já jsem teď v časové tísni, takže se tomu tolik nevěnuji, ale myšlenkami jsem u skříní, jak jen to je možné, a nakonec jsem si uvědomil a přiznal podstatu věci. Ačkoliv se jedná o téma navýsost racionální a pragmatické, mě přesto přemohly spíše emoce. Ty různé zde probírané skříně, to jsou prostě takové holky se kterou člověk chodí, ona je pěkná, skromná, pracovitá, milující, ale když usínáš, stejně myslíš na tu lascivní prsatou blondýnu vedle ze vchodu a těsně před svatbou z toho vztahu stejně vezmeš roha...a pro mě jsou tyhle svůdné blondýny ty skříně Lian - Li. Já si prostě nemůžu pomoc a musím ji dostat. Nebo alespoň tu starší obtloustlejší a ošklivější ségru Lancool.

Takže já už prostě nadále uvažuji jen o Lian Li PC-60FN, PC-7FN, PC-8FI, PC-9F a Lancool PC-K62.
Pokud jde o koncepci těch skříní jsou vždy 2 nebo 3 z nich v některém parametru shodné a když mě nezatratíte a pomůžete mi prosím se těmi 2 nebo 3 kritérii prokousat, bude už finální výběr hračka.

Všechny ty skříně mají zadní ventilátor 120 a ani jedná nemá žádný ventilátor rear nebo bottom.

Horní ventilátory
Ani jedna skříň není dodávána s horními ventilátory. Dvě skříně (60FN,7FN) ovšem nemají ani dispozici pro případné doplnění horních ventilátorů. Můžu vzít skříň s "konečnou" a "definitivní" nemožností horních ventilárotů anebo si mám raději vybrat skříň s horním ventilátorem (ventilátory). Tady někteří přispěvatelé psali, že tu moji sestavičku uchladím vklidu jen na ventilátory (přední a zadní). "r34ktor", který sice asi není zrovna členem fan klubu přátel skříní Lian Li, ovšem jeho komentářům vždy věnuji pečlivou pozornost, tak ten tady někde vepředu napsal něco v tom smyslu, že horní ventilátor nahrazuje "výpadek" odtahových poměrů v případě umístění zdroje dole. Tak to jsem snad nakonec pochopil i já, že když dám zdroj dolů a navíc i ventilátorem dolů, tak oproti klasické úpravě jako to mám třeba teď já - tedy zdroj nahoře + venilátorek, je to určitý propad na té odtahové straně. A já bych chtěl dát zdroj ventilátorem dolů. Tak nevím, zdali jsem si vlastně sám na tu otázku neodpověděl?

Přední ventilátory
3 z těch 5 vybraných skříní mají vepředu 140 mm ventilátor a možnost otočit klec na disky o 90°. 2 zbývající mají vepředu 2x120 mm a koš "napevno" pootočený.

Tak asi je z toho zřejmé, že výrobce, vědom si určitého omezení přístupu vzduchu v případě pootočených klecí na disky vybavil ty dvě skříně 2x120 mm ventilátory, aby ten handicap vyrovnal. A v tom druhém případě osadil větší 140 mm ventilátory a navíc umožnil klasickou polohu košů. No já bych se určitě přiklonil k té klasické poloze košů. Disky mám 3, určitě bych to mohl zredukovat na 2, ale nebudu si nalhávat, že najdu čas to nějak synchronizovat, takže budu mít prostě nadále 3.
Ale co je vlastně z těch 2 variant lepší. Z hlediska množství "natlačeného" vzduchu asi určitě 2x120 ("r34ktor" se mýlí, pokud si myslí, že na jeho připomínku o potřebě přísunu dostatečného studeného vzduchu za klec s disky ke grafické kartě jsem dávno zapomněl!) Ale zase přeci 2x120 musí dělat podstatně větší hluk než 1x140. Někde jsem ovšem zase četl, že 140 mm ventilátory jsou obecně méně kvalitní než 120 mm, kterých se vyrábí a prodá mnohonásobně víc a jsou proto technologicky pokročilejší. Tak tady zas nevím. Je to tedy souboj 1x140 + klec na disky klasicky versus 2x120 + klec na disky pootočená. Já bych se asi mírně přikláněl k té první variantě.
Tak jestli můžu požádat o názory na tato dvě témata a pak už to bude raz dva. Pak už jen ventilátory, jejich regulace a chlazení CPU a s prvním sněhem bude vybráno!
Vita1 (56)|9.6.2011 01:34
Nikdo to tady za mě nechce rozseknout :) a tak mě napadla taková věc.
Našel jsem si tady na svethardware osm nejmladších recenzi na počítačové skříně, v jejichž teplotních testech bylo porovnání dosažených teplot bez a s jedním horním ventilátorem (při puštěněm zadním ventilátoru) . A pracoval jsem pouze s teplotním rozdílem, který přinesl horní ventilátor. Z rozdílu jsem pak vypočetl průměrné dosažené ochlazení. Do přehledu jsem ještě doplnil MEDIAN (střední hodnota) a nejčastěji se vyskytující hodnotu.
Samozřejmě to není nijak pregnantně vědecké, ale určitou představu - alespoň mně - to dává.

Průměrné snížení teplot při nízkém zatížení

CPU: -0,13° (MEDIAN: 0, nejčastější hodnota: 0°);
Chipset: -0,63° (MEDIAN: 0, nejčastější hodnota: 0°);
GPU: -1,06° (MEDIAN: 1, nejčastější hodnota: 1°);


Průměrné snížení teplot při vysokém zatížení

CPU: -0,13° (MEDIAN: 0, nejčastější hodnota: 0°)
Chipset: -1,19° (MEDIAN: 1, nejčastější hodnota: 0°)
GPU: -1,63° (MEDIAN: 1,5, nejčastější hodnota: 1°, maximální hodnota: 4°;)

Tak já nevím, ale podle mého soudu nějaký ten 1-2 stupně nehrají roli. A jelikož 8 měření už je docela reprezentativní vzorek, tak já bych si dovolil vyslovit závěr, že jeden horní ventilátor vlastně nic nepřináší a je tak vcelku zbytečný. To ovšem platí za nějakých obvyklých okolností při kterých probíhají ta měření a vůbec netuším, jak by se v teplotních testech projevilo "mé" umístění v nábytkové skříňce.

A samozřejmě se nabízí provedení podobného statistického zjištění i pro případ dvou horních ventilátorů (bez ohledu na velikost). Tady jsem ovšem narazil na nedostatek použitelných teplotních testů. Došel jsem až do roku 2007 a použitelná teplotní měření jsem našel pouze 4. Ale i tak je zde uvedu a jelikož ze 4 měření už se dost dobře nedají vypočítat statistické ukazatele, jednoduše teplotní rozdíly vypíšu do závorky.

Průměrné snížení teplot při nízkém zatížení

CPU: -1,5° (0,1,2,3);
Chipset: -1,75° (1,1,2,3);
GPU: -2,0° (1,1,3,3);

Průměrné snížení teplot při vysokém zatížení

CPU: -1,75° (-1("oteplení"),1,3,4);
Chipset: -3,25° (2,3,4,4);
GPU: -3,75° (1,3,5,6);

No, a jelikož tomu moc nerozumím, tak mám vlastně problém s interpretací výše uvedených údajů. Snížení teplot o 4 a více stupňů se mi ale zdá už hodné pozornosti. Takže mě to svadí k závěru, že pokud horní ventilátory, tak jeden je k ničemu a chce to alespoň dva. Za pozornost ovšem stojí také skutečnost, že nejvyšších hodnot bylo dosaženo u GPU, takže by to volalo po zjištění a ověření dalších okolností konkrétních teplotních měření majících vliv na teplotu GPU. Na to už ale nemám nějak čas a sílu.
robky (3195)|9.6.2011 08:33
Teda ..... som ani netušil, že pre niekoho je výber skrinky taká veda:eek:

Jednoducho si vyber skrinku, ktorá sa ti pozdáva najviac. Väčšina tu postovaných skriniek (imho všetky) sú vcelku kvalitné, ani s jednou (v porovnaní s tým čo máš) neurobíš chybu ....
Či má skrinka horné ventilátory, resp. pozície pre ne, ešte neznamená, že bezpodmienečne musia byť osadené ventilátorom. Sám budeš musieť zhodnotiť, či je pre teba horný ventilátor (alebo dva) prínosom alebo ti to za nejaký stupník nestojí ....a na základe tvojho rozhodnutia ho osadíš, alebo nie. Je podľa mňa lepšie mať dva ventilátory(zadný+horný) na nižších otáčkach ako jeden (zadný) na vyšších:idea

Skôr by som sa zameral na skrinku, kde (ako to už myslím spomínal r34ktor) prísunu vzduchu pre grafiku nezavadzia nič ....pri porovnaní spotreby vga vs cpu (v tvojom prípade 141W vs 95 W) bude pre tichší chod dôležitejšie zabezpečiť vzduch hlavne pre vga. Naviac, ak sa pri upgrade počíta s chladičom cpu, najhlučnejšia ostane práve grafika ....

Sám uvidíš (ak si teda nejakú skrinku niekedy vyberieš ;)), že len premiestnením komponentov do novej skrinky subjektívne klesne hlučnosť zostavy - jednoducho jeden alebo dva 12cm ventilátory zabezpečia oveľa lepšiu cirkuláciu vzduchu ako tvoje terajšie 70mm/80mm ....howgh
Vita1 (56)|10.6.2011 01:03
Ano, i jsem to tady nedávno vzpomínal, že mám stále na paměti "r34ktorovo" upozornění na "řvoucí bestii" (jak moji grafickou kartu nazval). Ale co tedy můžu pro moji vga udělat - budeme-li se držet v rámci těch 5 finálních skříní? Tak tedy schválně, jestli jsem něco za těch posledních několik týdnů pochopil:

- můžu zdroj (umístěný dole) otočit ventilátorem nahoru. Našel jsem tady jen jeden test z roku 2007 (CM Media 281), který porovnává otočení ventilátoru zdroje a podle něj se v zatížení snížila teplota GPU o 2 stupně. Na druhu stranu - a padlo to i tady - takto instalovaný zdroj narušuje celkovou charakteristiku proudění vzduchu ve skříni (+další nevýhody pro zdroj);

- zvolím z těch 5 skříní takovou, která má 2 přední ventilátory a nikoliv jeden 140 mm ventilátor. Řekl bych, že při třech discích nezabrání ani klasická pozice klece na disky, aby - byť 140 mm - ventilátor přes ty 3 disky "protlačil" nějaký vzuch dál za disky; to se mi zdá už u těch skříní s 2 ventilátory a klecí, které mají 6 pozic pro disky větší naděje umístit ty disky tak, aby 1 ventilátor chladil disky a 2. ventilátor posílal vzduch dál za klec a pomohl grafice(?);

- ventilátor na bočnici nebo spodní ventilátor. Nevydržel jsem a podobně jako včera jsem si spočítal z 12 recenzí průměrné snížení teplot při zapnutí bočního ventilátoru. Pokud jde o GPU je průměřné snížení při zátěži -2,33°. Nejčastější hodnota byla -3° a nejvyšší snížení bylo -4°; při tomto maximálním snížení však bočnice "překvapivě" drnčela. Teplotní testy pro spodní ventilátor jsem našel 4 a půrměrné snížení udělalo 1°. Hlavní problém je ovšem v tom, že ani jedna z těch mých pěti vybraných skříní nemá dispozici pro boční ventilátor, takže případné rozhodnutí pro boční ventilátor by mě vlastně vrátilo na úplný začátek a to by v mém případě bylo spíše tragické než tragikomické....No ale pokud by to za nějaké +/- 3° stálo...V tom je totiž také můj problém, pro mě jsou ta čísla téměř naprosto abstraktní a nedokážu z nich vyvodit nějaké závěry.

Já samozřejmě už dnes vím, že ať vyberu cokoliv, budu na tom zcela nesrovnatelně lépe než za současného stavu a vím, že "úplně vedle" už snad ani šlápnout nemůžu. Ale na druhou stranu mě šíleně irituje, že po tom všem čase, který jsem tomu věnoval a znalostnímu vzestupu z naprostého nic na alespoň základní orientaci, mám nakonec vlastně rezignovat a přistoupit k tomu zcela fatalisticky s tím, že ono to nějak dopadne.
elpsycho (1602)|10.6.2011 02:10
U 4 tého odstavce mě definitivně rozbolela hlava. Moje dlouhodobé zkušenosti jsou takové, že k tichému provozu s rozumně dimenzovanýma chladičema stačí skříň s prodyšným čelem, uklizenýma kabelama a jedním pomaloběžným 120 mm ventilátorem vzadu, foukajícím přes rozumně perforovanou mřížku.

Na našem trhu vidím v současnosti 2 solidně vyřešené skříně za rozumnou cenu:

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Chieftec LBX a její mutace, lišící se designem čela a barvou

Cokoliv dražšího bude mít tak malý přínos, že se daleko víc vyplatí investovat do chladičů jednotlivých komponent.

Hodně štěstí, až budeš vybírat třeba auto :)
Ivo Mašek (507)|10.6.2011 09:26
Na chlazení HDD používám tenhle zázrak (viz příloha). Je to pro 3 HDD, a je vhodné do skříní s 4-mi pozicemi. Ten box zabere 3 pozice, v té čtvrté mám DVD.
HDD nikdy nepřekročily teplotu 30°C. (to není prosím výmysl - to je fakt)
Vzduch zároveň prochází skrz mezery v HDD na paměti (ty jsou za HDD na motherboardu)., spodní skříňový větrák bez nijakých překážek chladí spodní část motherboardu, tedy převážně grafárnu, a navíc boční větrák fouká na CPU. Odvody mám dva (vlastně tři). Klasický na zádi skříně, další odfuk jde přes zdroj, a úplně dole mám tzv. "půlměsíc" (je tím ovšem zabraný flek na spodním PCI slotu)
box.jpg
Vita1 (56)|10.6.2011 11:16
[quote=elpsycho;455954]U 4 tého odstavce mě definitivně rozbolela hlava.[/quote]

Jo, mě už z toho bolí 3 týdny...

[quote=elpsycho;455954]Na našem trhu vidím v současnosti 2 solidně vyřešené skříně za rozumnou cenu:

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Chieftec LBX a její mutace, lišící se designem čela a barvou[/quote]

Tak Lancool je přeci v mém "play-off" a ten Chieftec, no to tedy není zrovna mainstreamové řešení...a když už nic jíného, tak zrovna při mém umístění do nábytkové skříně, když po stranách počítačové skříně mi zůstávají jen milimetry, tak to se mi tohle řešení postavené na ventilátorech v bočnicích nezdá vhodné

[quote=elpsycho;455954]Cokoliv dražšího bude mít tak malý přínos, že se daleko víc vyplatí investovat do chladičů jednotlivých komponent. [/quote]

Tak tahle poznámka mě ovšem velmi zaujala. Třikrát jsem si tu větu přečetl a pak jsem si řekl, že to vypadá, jakoby snad existovaly ještě jiné chladiče, než jen chladiče pro CPU. Tak jsem se díval na web a skutečně jsem našel například chladiče grafických karet. Tak to jsem asi objevil "Ameriku", že?
Takže to myslíš tak, že by se třeba chlazení grafické karty dalo vyřešit osazením dodatečného chladiče grafiky? Pro mou NVIDIA Geforce 9800GTX+ jsem našel nějaký AC Accelero Xtreme. Když pominu můj vysoce odborný soud, že je to nějaké "strašně velké", tak si to mám představit tak, že snížením teploty grafiky (které to asi určitě přinese) by to v konečném důsledku přineslo i zkrocení mé "řvoucí bestie" na ""jemně předoucí kočičku", přestože jsou tam 3 ventilátory (oproti stávajícímu jednomu)?

[quote=elpsycho;455954]Hodně štěstí, až budeš vybírat třeba auto :) [/quote]

Díky. Auto už jsem však v životě vybíral 5x (1x ojeté + 4x nové). U aut jsou komparativní veličiny zcela jasné; oproti výběru počítačové skříně - zívačka! :). Ty skříně bych snad přiřadil k výběru kombinovaného plynového kotle do našeho bytu. Na jedné straně maximalistické nároky na komfort teplé vody, ovšem na druhé straně značná prostorová a technická omezení (odvod spalin). To byl také masakr. S tím jsem ovšem neopruzoval na žádném fóru, zato jsem přivedl na pokraj šílenství několik projektantů. :)
Vita1 (56)|10.6.2011 15:54
[quote=Ivo Mašek;455978]Na chlazení HDD používám tenhle zázrak (viz příloha). Je to pro 3 HDD, a je vhodné do skříní s 4-mi pozicemi. Ten box zabere 3 pozice, v té čtvrté mám DVD.
HDD nikdy nepřekročily teplotu 30°C. (to není prosím výmysl - to je fakt)
Vzduch zároveň prochází skrz mezery v HDD na paměti (ty jsou za HDD na motherboardu)., spodní skříňový větrák bez nijakých překážek chladí spodní část motherboardu, tedy převážně grafárnu, a navíc boční větrák fouká na CPU. Odvody mám dva (vlastně tři). Klasický na zádi skříně, další odfuk jde přes zdroj, a úplně dole mám tzv. "půlměsíc" (je tím ovšem zabraný flek na spodním PCI slotu)[/quote]

Po první přečtení jsem si myslel, že se jedná o omyl, že to sem vůbec nepatří. Po opakovaných přečteních jsem se trochu zorientoval a možná tomu trochu porozuměl. To je "NĚCO", jakási redukce, která umožní instalovat HDD do nevyužitých pozic 5,25" pro mechaniky v horní kleci a uvolní tak cestu vzduchu od např. předního ventilátoru? Pochopil jsem to? A to se nějak jmenuje (abych si o tom něco našel a přečetl víc)? Dík.

Mimochodem, chápu, že ta poznámka nebyl primárně určena pro mě, ale já ti ty teploty opravdu věřím. Já bych ti totiž věřil, i kdybys tam napsal třeba 10°.
robky (3195)|10.6.2011 16:15
[quote=Vita1;456026]Po první přečtení jsem si myslel, že se jedná o omyl, že to sem vůbec nepatří. Po opakovaných přečteních jsem se trochu zorientoval a možná tomu trochu porozumněl. To je "NĚCO", jakási redukce, která umožní instalovat HDD do nevyužitých pozic 5,25" pro mechaniky v horní kleci a uvolní tak cestu vzduchu od např. předního ventilátoru? Pochopil jsem to? A to se nějak jmenuje (abych si o tom něco našel a přečetl víc)? Dík.

Mimochodem, chápu, že ta poznámka nebyl primárně určena pro mě, ale já ti ty teploty opravdu věřím. Já bych ti totiž věřil, i kdybys tam napsal třeba 10°.[/quote]

Je to niečo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a účel si presne vystihol ....

Aj keď si nemyslím, že pre uchladenie diskov je to bezpodmienečne nutné:notsure Napríklad v mojej skrinke nemám žiadny intake vpredu a napriek tomu sa teplota diskov (mám síce iba dva) pohybuje okolo hodnôt 30°C (samsung) až 34°C (WD) ......
elpsycho (1602)|10.6.2011 16:47
Nemyslím že u toho Chieftecu jsou boční otvory nějak důležité, podle mě by bylo i lepší, kdyby tam žádné nebyly. Až se k tomu dostanu, zkusím je u sebe ucpat a dám vědět co se stalo. I když já mám tuhle verzi:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Jinak řešení tvého stolu by se hodilo na zátěžové testy, o moc horší podmínky už počítač mít nemůže. Chtělo by to aspoň mezeru mezi zdí, ať teplý vzduch může někam odcházet. Nejlépe by tam ta skříň asi fungovala obrácená čelem ke zdi, že by foukala horký vzduch na tebe, ale toto umístění by asi nebylo úplně ergonomické :)
Vita1 (56)|10.6.2011 18:31
[quote=robky;456031]Je to niečo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a účel si presne vystihol ....

Aj keď si nemyslím, že pre uchladenie diskov je to bezpodmienečne nutné:notsure Napríklad v mojej skrinke nemám žiadny intake vpredu a napriek tomu sa teplota diskov (mám síce iba dva) pohybuje okolo hodnôt 30°C (samsung) až 34°C (WD) ......[/quote]

Moc díky za nasměrování.

Tak ony to jsou vlastně tak trochu dvě věci. Já na prvním místě vidím přínos v tom využití těch "hluhých" pozic pro mechaniky a hlavně v uvolnění místa pro proudění chladného vzduchu do vnitřku skříně. Nebo alespoň já to tak chápu a citím. Koneckonců v nabídce tam je i iHDD Bay bez venitlátoru. A pak jako druhá věc je to případné vylepšení o chlazení disků.
No mně se to docela líbí. I když to asi má zas určitě i nějaké nevýhody, které já nedomyslím (co třeba přístup k těm diskům ?).
Vita1 (56)|10.6.2011 18:43
[quote=elpsycho;456043]Nemyslím že u toho Chieftecu jsou boční otvory nějak důležité, podle mě by bylo i lepší, kdyby tam žádné nebyly. Až se k tomu dostanu, zkusím je u sebe ucpat a dám vědět co se stalo. I když já mám tuhle verzi:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/quote]

V nejmenším se nechci dotknout tvé skříně. Koneckonců jak jsem tak rychle prolétl ten článek, tak ji tam chválí. Ale já myslel, že ventilátory mají být co největší, aby se mohly otáčet pomalu a být tiché. A najednou 92 mm? :confused:

[quote=elpsycho;456043]Jinak řešení tvého stolu by se hodilo na zátěžové testy, o moc horší podmínky už počítač mít nemůže. Chtělo by to aspoň mezeru mezi zdí, ať teplý vzduch může někam odcházet. Nejlépe by tam ta skříň asi fungovala obrácená čelem ke zdi, že by foukala horký vzduch na tebe, ale toto umístění by asi nebylo úplně ergonomické :) [/quote]

No tak jsem se tady po delší době alespoň pobavil. Super nápad. Ta představa, jak dávám do mechaniky cd a manželka mě u toho musí držet za nohy.....

Ale prosim tě, co to chlazení těch grafických karet? Na to jsi vůbec nereagoval. Pochopil jsem to dobře?
elpsycho (1602)|10.6.2011 22:10
92 mm ventilátory jsou po straných u harddisků, vzadu je 120 mm, což je taky jediný co mám osazený. A ano, s chladičema grafických karet chápeš správně. Accelero Xtreme je obrovský kus hliníku, který se třema pomalu se převalujícíma ventilátorma na konstantních otáčkách uchladí tvoji kartu řekněme nějakých 30 stupňů nad teplotu okolního vzduchu ve skříni. Akorát instalace bude asi trochu náročná na zručnost a trpělivost.
Ivo Mašek (507)|11.6.2011 07:31
[quote](co třeba přístup k těm diskům ?).[/quote]
Tak k montáži toho boxu (alespoň toho modelu, co mám já) je nutné otevřít i druhou bočnici, protože celý box je napevno zašroubovaný.
Takže při výměně HDD se musí odklopit i druhá bočnice. Jako při montáži, demontáži DVD mechaniky
Vita1 (56)|13.6.2011 22:19
Díky.
Vita1 (56)|14.6.2011 00:21
Během víkendových meditací o chlazení počítačových skříní a komponent jsem se snažil nějak uchopit a vstřebat tu záležitost s chlazením grafické karty. Nejprve jsem rozdýchával ten vlastní "objev", že existuje disciplína chlazení grafických karet (já jsem si vždy myslel, že je to dané tím, co koupím s kartou - tedy já jsem si asi nemyslel spíš vůbec nic), na kterou mne přivedl "elpsycho" svou poznámkou o důrazu spíše na chlazení jenotlivých komponent než skříně jako takové. A pak jsem se snažil přemýšlet o "praktické aplikaci" tohoto "objevu". To mi jde samozřejmě dost ztuha.

Už jsem tady jednou psal, že neopomíjím upozornění "r34ktora" na "řvoucí bestii", které ještě doplnil ve stejném duchu "robky". Ale teď tedy - pokud to dobře chápu - se mi zdá, že by šlo tomuto problému předejít vylepšením chlazení GPU. Samozřejmě, že si nemyslím, že bych si pak koupil skříň s jedním 80 mm odtahem. Vybral bych nějakou "normální", ale asi už bych opravdu nějakou vybral. Chápu, že je mi zde předhazována jistá nepřiměřená nerozhodnost, ale na druhou stranu se zde občas objeví nějaký "šleh", právě třeba na tu graficku kartu, který mě znejistí (spíš paralyzuje). Takže kdyby věci pomohlo vylepšené chlazení karty, vůbec se tomu nebráním.

Problémem ovšem může být, že z vylepšení chlazení grafické karty se může stát téma v tématu a můžu uvíznout ještě víc. To bych samozřejmě nerad. Díval jsem se, jaké chlazení mám vlastně na grafice nyní. Mám 9800 GTX Plus (Je to ta červená s ventilátorkem uprostřed.) Mým laickým pohledem mně to chlazení zas tak úplně obyčejné nepřipadá. Nějaké ty heat pipe tam jsou, ventilátorek je 80 mm.

Když se podívám na stránkách Arctic Coling na chladiče pro mou kartu Arctic Cooling 9800 GTX Plus jsou tam jednak dva tříventilátorové (Accelero Xtreme Plus / II). Snad bych i zkousnul tu cenu (u toho levnějšího) a umím si představit (i jsem si to našel v recenzích), že svou práci zdatně odvedou. Ovšem dost mě vyděsil "elpsycho" i některé zde přečtené recenze o chladičích GPU, ve kterých se to jen hemží pilkami na železo a podobnými nástroji. Tak jsem si říkal. že by mi mohl stačit Accelero Twin Turbo Pro nebo Accelero S1 rev. 2 + Turbo module. Ale nejsem si jist, zdali by byly o tolik lepší, aby se vyplatilo do takové akce vůbec jít.

Takže bych prosil o radu, zda vylepšení chlazení mé grafiky je v kontextu s výběrem nové skříně a celkového chlazení mé sestavy je systémově správné.

A pokud ano, zda postačí např. ten Accelero Twin Turbo Pro nebo, aby to mělo vůbec smysl, je potřeba jít do kvalitnějšího (tříventilátorového) chlazení, příp. chladiče jiného výrobce.
robky (3195)|14.6.2011 00:35
Môj názor je takýto: kúp konečne skrinku a uvidíš, že tá "řvoucí bestie" určite (aspoň trochu) stíchne ;)
V prípade, že by ti to stíšenie nepostačovalo, navrhol by som v prvom rade demontovať chladič na grafike, očistiť od prachu a vymeniť teplovodivú pastu. Toto sa mi javí ako najlacnejšie riešenie .... Ten chladič na tej MSI vyzerá, že by tú kartu mal uchladiť pri rozumne nízkej hlučnosti. Ak však do skrinky nedostaneš čerstvý vzduch/nevyženieš teplý, tak nemôžeš očakávať nižšiu hlučnosť grafiky ....
Vita1 (56)|14.6.2011 16:53
Tak to ti teda pěkně děkuju. Tři dny dumání, spousta času při vyhledávání a samostudiu a ty mi to takhle smeteš ze stolu... :) :)
Jandaskunk (2330)|14.6.2011 16:57
Souhlas s robky, chladič na GK vypadá vcelku obstojně a hlavní problém bude v té skříni (a proudění vzduchu) a případně zasviněný chladič (stará pasta).

Jestli chceš, tak tu můžeš zase další 3 dny dumat nad nesmrtelností brouka, ale myslím, že výběr skříněk a různé komentáře k nim tu je dost.
Vita1 (56)|16.6.2011 01:25
Tak jsem se konečně rozhodl, a to pro Lian Li PC-8FIB(lack). Vcelku nemá cenu, abych tady nějak detailněji vysvětloval výsledek mého"aerodynamického inženýrství", ale snad jen nejpodstatnější moment. Já prostě předpokládám (doufám), že prostřednictvím těch dvou předních větráků se podaří dostat "dovnitř" skřině dostatek studeného vzduchu někam až tam k té grafické kartě. Dost mě zaujalo to řešení "Ivo Maška" (s umístěním disků do 5,25 pozic), ale také jsem stále koukal na tenhle obrázek a říkal si, že při takovémto uspořádní, kdy se vlastně jeden ventilátor "obětuje" na chlazení (u mne 3) disků, musí přeci ten druhý i přes tu otočenou klec, nějaký ten studený vzduch dovnitř ke grafice dostat. Není to sice "větrný tunel" jako u Arctic Silentium, které mi navrhoval "r34ktor", ale alespoň taková jeho náhražka. U případného bočního větráku bych se obával, že by si nabíral ohřátý vzduch z prostoru za skříní. Prostě když jsem to tak vše sečetl, tak jsem nakonec učinil tuto volbu.

Ani nevím, zda využívat tu horní dispozici pro ventilátor. Našel jsem jeden test, kde porovnávali teploty s osazením 140 mm horního ventilátoru a ty výsledky nejsou podle mne nijak dramatické. "Robky" tady psal, že se mu zdá lepší chladit 2 ventilátory na menší otázky. Zase jsem ovšem narazil na názor, že horní ventilátor naruší proudění vzduchu k zadnímu ventilátoru (při horizontální orientaci chaldiče CPU). Tak vzhledme k tomu, že potřebuji dostávat ohřátý vzduch spíše do prostoru za skříní (než nad skříň), tak bych asi horní ventilátor nedával.

Chtěl jsem také tedy zrovna vybrat chladič CPU. Snažil jsem se to nijak nekomplikovat, díval jsem se pouze na ty tři, které zde byly zmíněny (Noctua NH-U12P SE, CM Hyper 212+ a Scythe Ninja 3) ovšem stejně jsem "narazil". Z testů na cttl.cz vyšel nejlépe Ninja 3, ovšem zase je nejhlučnější. Snad jsem tady správně pochopil, že Gelid Tranquillo má verikální orientaci a tudíž je pro mne nevhodný.
Co už vůbec nejsem schopen pobrat, jsou ta pásma u Ninja 3 a regulace otáček u Noctua. Já jaksi rozumím tomu, co to dělá, ale vůbec nechápu, proč se to tak dělá. Já jsem si myslel a myslím pořád, že ventilátor chladiče CPU si řídí základní deska podle teploty a myslel bych si, že nic ideálnějšího nemůže být. Přijde mi to jako kdybych autem nemohl jet 0 až 200, ale buď 50 nebo 90 nebo 120, ale nic mezitím. No nějaký důvod to asi má. Že by to řízení základní deskou nebylo až tak ideální?
lian-li-pc-08fi-bild-16-537x544.jpg
Vita1 (56)|16.6.2011 10:02
Přeci jen ještě dovětek. Po tom všem, co tady bylo napsáno, si uvědomuju, že by mi asi stačila i skříň s jedním předním ventilátorem 140 mm a možností otočit klec na disky klasicky, např. Lian Li PC-7FN. I se mi líbí více (ty dva LED ventilátory už je trochu moc "diskotékové"), ale ta "mučivá" (a v mém případě snad ty uvozovky nejsou asi ani na místě) nejistota, že to bude málo, mě prostě nutí, abych s tím vůbec nějak pokročil, si koupit skřín, která se mi líbí míň a navíc je ještě dražší. Takže jediný, kdo bude nakonec spokojený, je 9letý syn, který by si ještě představoval tu bednu červenou, s pavoukem, jeden ventilátor zelený a druhý žlutý....

Prostě jak pomyslím na 2 ventilátory, tak si vždycky vzpomenu na Járu Cimrmana: "A není to málo, Antone Pavloviči?"
Vita1 (56)|20.6.2011 03:35
Tak abych to prozatím alespoň trochu zrekapituloval. Nakonec jsem kromě té skříně Lian Li PC-8FI objednal - s výhledem na další postupné snižování hlučnosti - chladič Noctua NH-U12P SE. A pak jsem ještě "nevydržel" a objednal si i takový jednoduchoučký, ovšem "originální" [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Tak teď už se můžu jen poněkud rozechvěle těšit.
r34ktor (7477)|21.6.2011 18:01
Skříň a chladič procesoru budiž, ale smysl koupě externího regulátoru otáček mi uniká. Navíc děti si rády s takovými točítky hrají, a následky si jistě domyslíš sám. :devil
alfah4ns (1040)|21.6.2011 18:33
a není lepší mít všechny fany regulované např. speedfanem podle zátěže? Než hlídat teploty a manuálně větráky škrtit?
Jandaskunk (2330)|21.6.2011 18:44
Navíc se mi ten regulátor za ty prachy zdá drahej, má to jen jedno ovládání pro všechny ventilátory, takovou věc dávaj zadarmo např. k Fractalu...
r34ktor (7477)|21.6.2011 23:48
[quote=alfah4ns;457625]a není lepší mít všechny fany regulované např. speedfanem podle zátěže?[/quote]
Myšlenka je to pěkná, ale v praxi nerealizovatelná. Vybraná Noctua má totiž ventilátory vybaveny třípinovými konektory, které deska regulovat neumí. Problém v tom ale nevidímí. Šoupnou se tam ULNA redukce (dodávané v chladičem). Prakticky nic nebude slyšet, a Phenom to uchladí i s prstem ve větráku.
alfah4ns (1040)|22.6.2011 01:13
Abych byl upřímný, nekoukal jsem na konkrétní desku sestavy. Pokud ale skutečně nezvládá spojité řízení, ale pouze PWM, bohužel.

Každopádně i s těmi redukcemi to bude velice tiché, s tím souhlas.
Vita1 (56)|22.6.2011 01:45
Tak koukám, že je můj regulátorek pěkně na pranýři. Ale i tak si za ním vcelku stojím. Už naprosto zblblej z věčného čtení spousty různých článků jsem se nakonec poněkud vyděsil, zda ty dva přední ventilátory - ke kterým jsem se tak upnul - by mohly být poměrně hlučné. Konkrétně mě znervózněla kritika nějaká zahraniční recenze - byť jiné - skříně Lian Li, že je přední venitlátor hlučný. Tak jsem se "vyděsil" a rozhodl se, že se připravím i na tuto eventualitu. Díval jsem se na nějaké "tiché" ventilátory, které mi tady už někdo doporučoval. Jejich hlučnost je 18 dB, zatimco hlučnost venitlátorů ve skříni je 25 dB. Těch 7 dB rozdílu, je to vůbec postřehnutelně? A jelikož nemám vůbec představu, snažil jsem se o orientaci pomoci jiných spotřebičů. Např. rozdíl u praček mezi praním a ždímáním je přes 20 dB. Takže řekněme 1/3 rozdílu hluku pračky mezi praním a ždímáním. Tak to už bych řekl, že rozdíl je, ale myslím, že v denním provozu zanedbatelný, večer či v noci už to asi rozdíl může být.

Kromě toho jsem řešil další "problém". Moje deska má kromě konektoru CPUFAN (4PIN) dva "obyčejné" konektory pro FAN1 a FAN2 (3PIN). Jak ale zapojím 3 ventilátory? Tak samozřejmě jsem si našel, že je možné koupit za pár korun spojku a zapojit dva venitlátory do jednoho napájecího konektoru. Co už jsem ale vůbec nebyl schopen pochopit, zdali lze při takovémto "spojení" použít zde mi doporučovaný regulátor Zalman Fan Mate 2. A jeden nebo dva? A to už jde o nějaké to napětí a startovací příkon....to už jsou prostě na mě příliš odborné a složité věci. Byl bych se zeptal tady na fóru, ale delší dobu tady na mě nikdo nereagoval a tak jsem se nějak nechtěl vnucovat. Ale napadla mě "spásná" myšlenka, že když jsem si procházel stránky Lian Li, všiml jsem si tam toho regulátoru a ten by mi to vlastně mohl asi vyřešit. Navíc jsem zjistil, že na skladě je jediný kus na czechcomputer a tak jsem projevil na mne nebývalou rozhodnost a hned ho objednal. Takže jsem si ve své podstatě vlastně koupil takovou "luxusní" spojku, ovšem navíc s možností regulace otáček. Mým záměrem je zapojit do regulace pouze ty dva přední ventilátory. Na regulaci zadního ventilátoru v mých podmínkách vůbec nemyslím (případně bych ventilátor vyměnil za méně hlučný) a chladič CPU si žije svým specifickým "noctuaživotem" (ULNA redukce). Takže skutečnost, že regulátor ovládá najednou všechny připojené ventilátory mi nevadí - i jsem psal, že je "jednoduchoučký". Že to není nic levného s tím souhlasím. Je to holt cena za designovou jednolitost se skříní (i když tu samozřejmě docením jen já sám a stejně bude narušená mechanikou). K tomu asi ještě poznámku. Já jsem něco jako živnostník a všechny výdaje na počítače si samozřejmě dávám do nákladů. A protože patřím mezi těch už asi jen pár posledních zoufalců, kteří v téhle zemi ještě nějaké daně a pojistné platí, z každého takového výdaje se mi zhruba vlastně polovina "vrátí". Takže než se skládat na nějaké ty "kmotry", tak to si klidně raději nějakou tu kačku připlatím.
Takže pro mě to pořízení regulátoru má svoji "vnitřní" logiku. Ale věřím, že někomu erudovanému to může připadat jako pitomost.
A pokud jde o Speedfan. Nemýlím-li se a pokud jsem to dobře pochopil, moje základní deska nepatří mezi ty "vyvolené", které se Speedfanem spolupracují.
Co se obávám je trefné, je ta poznámka o nenechavých dětských ručičkách. To mě pak napadlo také, že mi s tím určitě budou pořád "kroutit". Navíc, jak jsem si povšiml, nevím tedy, zda to dělají všechny regulátory, se tím upravuje i intenzita svícení LED. No to by je určitě lákalo o to víc si s tím hrát. No, vydám nějakou vnitřní směrnici o zákazu používání nepovolanými osobami a uvidím, jak bude úspěšná.
Vita1 (56)|28.6.2011 01:55
Tak asi by se slušelo a také pro případ, že by to někoho zajímalo, zde napsat jak to nakonec celé dopadlo. Nečekaný problém se ukázal s chladičem CPU (Noctua NH-U12P SE2), protože ten lze na mé desce namontovat pouze tak, že vzduch směřuje nahoru a nikoliv dozadu, jak jsem si představoval. Díval jsem se znovu na stránky Noctua a tak nějak jsem pochopil, že tato situace může u některých AMD desek nastat. Obrátil jsem se tedy podle instrukcí ve FAQ na jejich podporu a oni mně po zaslání dokladu o pořízení chladiče poslali potřebný kit.
Nicméně i při této nechtěné orientaci, s jedním osazeným ventilátorem (ovšem zatím bez použití ULNA redukce) ať se snažíme sebevíc, maximální dosažená teplota procesoru je 34 C. Ten by asi uchladil opravdu i jen ten pasiv. Maximální dosažená teplota GPU je 87 stupňů (po několika hodinách zatížení) a disky max. 31 C. Druhý nevyužitý ventilátor Noctua jsem vyměnil za zadní ventilátor Lian Li. Napadlo mne také využít takovou tu domácí "meteorologickou stanici" a ten "vysílací" modul jsem zastrčil dozadu za počítačovou skříň do nábytkové skříňky a na základně, která také měří teplotu, porovnám teploty. Při zatížení poměrně rychle stoupne teplota v prostoru za skříní o asi 5-6 stupňů, ale pak už se teplota drží a teplotní rozdíl se nezvyšuje.

Asi se příliš nenaplnila má představa , že jeden z předních ventilátorů (za kterým nejsou disky), bude posílat chladný vzduch dozadu na grafickou kartu. Přání bylo otcem myšlenky, ale asi to v praxi moc účinné není. Soudím podle toho, že oba přední ventilátory mám připojené na tu zde tak nepochválenou regulaci, takže můžu porovnávat teploty při minimálních a maximálních otáčkách předních ventilátorů. Při maximálních otáčkách klesnou teploty procesoru, grafiky a disků tak o 1 stupeň. Takže jsem rád za tu regulaci, že je můžu alespoň regulovat, aby nedělaly zbytečně hluk. Ovšem teď mě napadlo, že bych měl také vyzkoušet, co se stane, když jeden či oba přední ventilátory úplně odpojím.

Počítač je samozřejmě neporovnatelně tišší. Nicméně v této souvislosti bych měl ještě otázku, kterou pro přehlednost položím v dalším příspěvku.
Vita1 (56)|28.6.2011 01:58
A ten dotaz. Dá se nějakým způsobem zjistit rychlost otáček ventilátoru zdroje a ventilátoru chlazení grafické karty?
r34ktor (7477)|28.6.2011 03:26
[quote=Vita1;458562]Nečekaný problém se ukázal s chladičem CPU (Noctua NH-U12P SE2), protože ten lze na mé desce namontovat pouze tak, že vzduch směřuje nahoru a nikoliv dozadu, jak jsem si představoval.[/quote]
Trochu naše chyba. Prošel jsem vlákno znovu, a na začátku bylo několikrát chybně tvrzeno, že Noctua jde pootočit. Nejde. Směr proudění je pevně svázán s orientací patice (u AM2/3). Jako u Gelidu.

[quote=Vita1;458562]Díval jsem se znovu na stránky Noctua a tak nějak jsem pochopil, že tato situace může u některých AMD desek nastat.[/quote]
Bohužel nastává velmi často. Svislé umístění patice (jako na tvé desce) totiž umožňuje lepší konstrukční uspořádání okolních komponent.

[quote=Vita1;458562]Nicméně i při této nechtěné orientaci, s jedním osazeným ventilátorem (ovšem zatím bez použití ULNA redukce) ať se snažíme sebevíc, maximální dosažená teplota procesoru je 34 C.[/quote]
Od začátku bylo zřejmé, že použití takovýchto monster je pro daný účel poněkud naddimenzované. ;)

[quote=Vita1;458562]Maximální dosažená teplota GPU je 87 stupňů (po několika hodinách zatížení).[/quote]
Čím jsi zatěžoval?

[quote=Vita1;458562]Asi se příliš nenaplnila má představa , že jeden z předních ventilátorů (za kterým nejsou disky), bude posílat chladný vzduch dozadu na grafickou kartu.[/quote]
Ano. Ostatně komentáře v tomto duchu tu byly.

[quote=Vita1;458563]A ten dotaz. Dá se nějakým způsobem zjistit rychlost otáček ventilátoru zdroje[/quote]
U tvého Fortronu nikoli.

[quote=Vita1;458563]... a ventilátoru chlazení grafické karty?[/quote]
Spusť GPU-Z, a na záložce Sensors hned uvidíš, zda to GK podporuje (hledej Fan Speed).
Vita1 (56)|29.6.2011 02:35
[quote=r34ktor;458564]Trochu naše chyba. Prošel jsem vlákno znovu, a na začátku bylo několikrát chybně tvrzeno, že Noctua jde pootočit. Nejde. Směr proudění je pevně svázán s orientací patice (u AM2/3). Jako u Gelidu. [/quote]

Vzhledem k tomu, že chladič by si s procesorem poradil i kdyby byl např. našikmo a navíc - jak jsi zde napsal - s jedním prstem ve ventilátoru, tak se nic hrozného nestalo. Navíc je zde ta možnost použít kit. A pro mě poučení, že zas úplně bezbřehá důvěra k tomu, co se zde napíše, nemusí být vždy na místě. [quote=r34ktor;458564]Od začátku bylo zřejmé, že použití takovýchto monster je pro daný účel poněkud naddimenzované. ;) [/quote]

Ano, ano, je to zřejmé. Ovšem jelikož teplota procesoru byla vlastně prvotní a hlavní problém, tak jsem nechtěl nic podcenit a také jsem si říkal, že můžu mít nějakou rezervu pro případ, že bych třeba procesor v budoucnu vyměnil. Finanční aspekt jsem zde již osvětlil.


[quote=r34ktor;458564]Čím jsi zatěžoval? [/quote]

Tak teď to bude můj trapas. Moje definice "zatížit" je odehrát 2-3 mise CoD Black Ops nebo tak něco. Vím, že se asi jedná o nějaký ten "benchmark", ale nemám s tím vůbec žádné zkušenosti. Před aktuální změnou chladiče CPU a skříně jsem vůbec nenašel odvahu něco takového spouštět, protože jsem se obával, že kromě totálního zničení počítače bych nejspíše založil i nějaký požár. Teď už bych se asi nebál. Mám nainstalovanou "Sandru", tam ty benchmarky vidím. Nebo mi prosim tě doporučíš něco vhodnějšího?


[quote=r34ktor;458564]Ano. Ostatně komentáře v tomto duchu tu byly.[/quote]

Ano, v tomto mě zde opravdu nikdo nikdy nepodpořil a má intuice se příliš neosvědčila. Dnes už bych si koupil skříň s jedním předním ventilátorem. Na druhou stranu, uškodit ty dva ventilátory nemůžou, regulátorem je mám přiškrcené na minimum, takže příliš hluku také nedělají a modré LED jsou díky tomu také zregulované na minimum.


[quote=r34ktor;458564]U tvého Fortronu nikoli. [/quote]

Škoda. Mně se totiž teď ten zdroj zdá relativně hlučný, tak jsem si o něm chtěl něco zjistit. Tak to asi jedině, že "natvrdo" zastavím ten ventilátor. Nic jiného mě nenapadá.


[quote=r34ktor;458564]Spusť GPU-Z, a na záložce Sensors hned uvidíš, zda to GK podporuje (hledej Fan Speed). [/quote]

Díky moc. Zdá se, že to funguje. Fan Speed mi ukazuje v klidu 40% a při "zatížení" (1 mise CoD) bylo maximum 47%. Tak to se mi zdá docela dobré. Ale asi by to chtělo nějaké to opravdové zatížení.
lglh4020 (69)|29.6.2011 10:02
[quote=Vita1;458683]
Škoda. Mně se totiž teď ten zdroj zdá relativně hlučný, tak jsem si o něm chtěl něco zjistit. Tak to asi jedině, že "natvrdo" zastavím ten ventilátor. Nic jiného mě nenapadá.
[/quote]

Tak on neni problem zdroj otevřít a ventilator vyměnit nebo aspoň vysát. Otázka je jak jsi na tom se zárukou, možna jsi to už psal, ale vzhledem k tomu že je to tady porno a ne thread tak to fakt hledat nehodlam :D

A to že něco dopadlo ne uplně podle představ...mno když někoho zahltíš takovýma slohovkama tak se nediv že část myšlenky vypadne, nebo se na ní zapomene.

Z tebe musí mít v práci radost :-)

Měj se
Vita1 (56)|29.6.2011 10:48
[quote=lglh4020;458698]Tak on neni problem zdroj otevřít a ventilator vyměnit nebo aspoň vysát. Otázka je jak jsi na tom se zárukou, možna jsi to už psal, ale vzhledem k tomu že je to tady porno a ne thread tak to fakt hledat nehodlam :D[/quote]

Zdroj je opravdu v záruce. Ten člověk, který mi ho doporučoval, kladl důraz na 3-letou záruku.
Pod tíhou výčitek a palbou kritiky, která se tady na mne snesla za neudržovaný stav komponentů jsem se zásobil stlačeným vzduchem na mnoho let. Ale spíše jsem se soustředil na očistu chlazení grafiky, ještě se tedy budu věnovat zdroji.

[quote=lglh4020;458698]A to že něco dopadlo ne uplně podle představ...mno když někoho zahltíš takovýma slohovkama tak se nediv že část myšlenky vypadne, nebo se na ní zapomene.

Z tebe musí mít v práci radost :-)
[/quote]

Už jsem tady dělal "sebekritiku" za "mírnou" rozvláčnost. A docela jsi to trefil. Mé služební maily jsou dost pověstné. Ale mně to tak prostě vyhovuje, já si při tom psaní srovnám v hlavě myšlenky (v případě počítačů bezpochyby navýsost brilantní :) ) a pak, v mém věku už si člověk taky tolik nepamatuje, takže mi ty obsáhlé maily slouží jako poznámkový a myšlenkový aparát.

I ty se měj.
r34ktor (7477)|29.6.2011 11:11
[quote=Vita1;458683]Moje definice "zatížit" je odehrát 2-3 mise CoD Black Ops nebo tak něco. Vím, že se asi jedná o nějaký ten "benchmark", ale nemám s tím vůbec žádné zkušenosti. Před aktuální změnou chladiče CPU a skříně jsem vůbec nenašel odvahu něco takového spouštět, protože jsem se obával, že kromě totálního zničení počítače bych nejspíše založil i nějaký požár. Teď už bych se asi nebál. Mám nainstalovanou "Sandru", tam ty benchmarky vidím. Nebo mi prosim tě doporučíš něco vhodnějšího?[/quote]
Ideální all-in-one nástroj je OCCT.

Pro procesor jsou určeny testy CPU:OCCT a CPU:LINPACK (ten generuje nejvyšší zátěž). Na GK je GPU:OCCT (zatrhnout Error Check, nastavit Shader Complexity na 8).

Teploty můžeš monitorovat HWMonitorem. Speciálně pro CPU je určen CoreTemp a RealTemp, pro GK výše zmíněné GPU-Z.

[quote=Vita1;458683]Škoda. Mně se totiž teď ten zdroj zdá relativně hlučný, tak jsem si o něm chtěl něco zjistit. Tak to asi jedině, že "natvrdo" zastavím ten ventilátor. Nic jiného mě nenapadá.[/quote]
Zastavovat ventilátor není vůbec dobrý nápad. Buď vyměnit, nebo koupit lepší zdroj.
Vita1 (56)|30.6.2011 00:00
Díky moc. Vše jsem stáhl a otestuju.

[quote=r34ktor;458717]Zastavovat ventilátor není vůbec dobrý nápad. Buď vyměnit, nebo koupit lepší zdroj.[/quote]

Díky za varování!
Vita1 (56)|2.7.2011 01:36
Tak jsem použil ten nástroj OCCT.

Při testech CPU:OCCT a CPU:LINPACK dosáhl procesor nejvyšších teplot 33 stupňů. Zajímavější byl ovšem test GPU:OCCT. Ten donutil ventilátorek chlazení grafické karty ke 100% výkonu a probudil zde dříve avizovanou "řvoucí bestii". To už je opravdu skoro mixér. Ale nezdá se mi, že by se v reálu až tak hlučně projevoval a tak mne napadá, zdali není ten test oproti obvyklým podmínkám až příliš náročný. Rekordní teplota GPU, kterou jsme dosáhli při hraní her je 87 stupňů (já ovšem u tohoto synova rekordu zrovna nebyl, takže hlučnost při této teplotě nemohu posoudit). Při GPU:OCCT vystoupá ovšem teplota grafiky až na 105 stupňů. A tady mám při mé neznalosti věci poněkud problém s interpretací výsledku test. Je chlazení mé grafické karty dostatečné anebo by bylo potřeba jej vylepšit (teď nemám na mysli až tak hlučnost, jako spíše funkčnost)?

A ještě poznámka. Dnes mi z Noctua dorazil ten slíbený kit. Tedy přesně týden po zaslání dokladu o nákupu jejich chladiče.
r34ktor (7477)|2.7.2011 08:06
[quote=Vita1;459169]Ten donutil ventilátorek chlazení grafické karty ke 100% výkonu a probudil zde dříve avizovanou "řvoucí bestii". To už je opravdu skoro mixér. Ale nezdá se mi, že by se v reálu až tak hlučně projevoval a tak mne napadá, zdali není ten test oproti obvyklým podmínkám až příliš náročný. Rekordní teplota GPU, kterou jsme dosáhli při hraní her je 87 stupňů (já ovšem u tohoto synova rekordu zrovna nebyl, takže hlučnost při této teplotě nemohu posoudit). Při GPU:OCCT vystoupá ovšem teplota grafiky až na 105 stupňů. A tady mám při mé neznalosti věci poněkud problém s interpretací výsledku test. Je chlazení mé grafické karty dostatečné anebo by bylo potřeba jej vylepšit (teď nemám na mysli až tak hlučnost, jako spíše funkčnost)?[/quote]
Úroveň Shader Complexity 8 je opravdu extrémní. Hodí se pro ověření kvality chladiče GK a celkové koncepce chlazení. 105°C při 100% otáčkách značí, že chladič na GK žádné rezervy nemá. Obecně je dobré, když se teplota udrží do 95°C.

Momentálně jsou za nejnáročnější hry považovány Crysis a Metro 2033 (jak je na tom Crysis 2 s DX11 patchem netuším). S jakou úrovní Shader Complexity GPU:OCCT jsou srovnatelné nevím. Netestoval jsem to.

Pro ověření "běžné" zátěže nastav Shader Complexity na 0.
robky (3195)|2.7.2011 09:07
Robil si nejakú údržbu grafiky? Myslím prefúknutie od prachu, prípadne prepastovanie?
Máš síce OC verziu(MSI GeForce 9800 GTX+ OC , ak sa mýlim oprav ma) - ale nemyslím, že by to ten chladič nezvládal uchladiť lepšie alebo porovnateľne ako referenčný :notsure(aj keď u neho je výhoda, že fúka teplý vzduch von z case)
Vita1 (56)|2.7.2011 10:52
[quote=r34ktor;459178]Úroveň Shader Complexity 8 je opravdu extrémní. Hodí se pro ověření kvality chladiče GK a celkové koncepce chlazení. 105°C při 100% otáčkách značí, že chladič na GK žádné rezervy nemá. Obecně je dobré, když se teplota udrží do 95°C.

Pro ověření "běžné" zátěže nastav Shader Complexity na 0.[/quote]

Tak moc dobře to asi nedopadlo. Při nastavení Shader Complexity na "0" se teplota vyšplhala také na 105 stupňů, rozdíl byl pouze v tom, že to trvalo déle. Při Shader Complexity "8" se na teplotu 105 stupńů dostane za 2,5 minuty, zatímco při Shader Complexity za 4,5 minuty.

Tak já to tak nějak - navíc s přihlédnutím k příspěvku od "robky" cítím, že bude vhodné to chlazení grafiky vyměnit za lepší. Myslel jsem na ten Accelero Twin Turbo II nebo by byla v tomto směru jiná doporučení?
Vita1 (56)|2.7.2011 11:12
[quote=robky;459180]Robil si nejakú údržbu grafiky? Myslím prefúknutie od prachu, prípadne prepastovanie?
Máš síce OC verziu(MSI GeForce 9800 GTX+ OC , ak sa mýlim oprav ma) - ale nemyslím, že by to ten chladič nezvládal uchladiť lepšie alebo porovnateľne ako referenčný :notsure(aj keď u neho je výhoda, že fúka teplý vzduch von z case)[/quote]

Ono je to trošičku složitější. Ona mi ta karta letos v lednu (25. měsíc provozu) "odešla". Ten můj "dělník kancelářských počítačů" vyřizoval reklamaci a po dobu reklamačního řízení mi půjčil jinou kartu. Nějak se to vleklo a ani se na to vlastně nemuselo spěchat, takže až v dubnu se do počítače dala zpátky nová karta (tedy já nevím, zdali je opravdu nová nebo jsou to nějaké repasované či co). Proto se nám přepastování zdálo zbytečné a pouze se profukovalo.

Ano, mám OC verzi. Ale pak už tvé větě nerozumím. On je to referenční chladič a já ani nevím s čím by to měl porovnat, respektive s čím to porovnáváš ty.

Jak jsem psal v předchozím příspěvku, začínám to vidět tak, že by asi bylo lepší to chlazení grafiky upgradovat.
robky (3195)|2.7.2011 12:02
No ja som vychádzal z fotiek tvojho pc na prvej strane vlákna .....

Prvý obrázok je MSI OC verzia, druhá je s referenčným chladičom - ktorú vlastne máš?
MSI 9800gtx+ OC.jpg msi 9800 gtx plus .jpg