Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 7 z 7

Téma: EFI BIOS zobrazuje jen levý horní roh

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele forbidden
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    23

    Mám novou desku Asus P8P67 Pro a má zajímavej problém. Při vstupu do EFI BIOSu vidím na monitoru jen levý horní roh, zbytek je mimo obrazovku. Mám to připojený na normální 20" LCD Fujitsu-Siemens přes DVI. Grafikou to není, zkoušel jsem jinou, jak ATI, tak nVidii. Na starým 15" LCD se to zobrazí správně, dokonce, když to za chodu přepojím na nový 20" LCD, tak to zobrazuje také správně, ale po restartu zase zmršeně. BIOS je poslední verze a monitorem to také není, všechno ostatní na něm samozřejmě funguje bezvadně. Na zahraničních fórech jsem tento problém našel mnohokrát popsaný, naneštěstí, bez řešení. Tech. podpora Asusu radí reklamaci, ale já myslím, že to nepomůže. Rád bych věděl, jestli se s tímto někdo také nepotkal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Pokud se nabootuje Windows, tak tam už tenhle problém není?

    Jakou verzi biosu máš? Pokud poslední "release" 1704, zkus případně ještě betu 1805

    Jako první ale zkus nabootovat do Safe módu, jak se to bude chovat v něm (s připojeným tim velkým monitorem). Pokud to v něm bude stejný, zkus nastavit rozlišení v safe módu na hodnotu která bude funkční s monitorem:
    pravý click na ploše > Vlastnosti nebo Ovládací panel > Zobrazení
    pak Display properties > Settings > Advanced > Adapter > List All Modes (nevím jak je to přesně v češtině proto jsem ponechal anglicky)
    Pak vybrat mód kterej se zobrazí správně.

    Údajně by to mělo řešit i zobrazení biosu (což je mi sice docela divný, ale někomu to prej fungovalo: http://www.windowsbbs.com/hardware/6...tml#post361599)

    Jinak můžeš zkusit ještě pohledat přímo v menu monitoru, jestli tam není nějaký zajímavý nastavení, kterým by bylo možno to trochu poštelovat (např. vybrat nějaký výchozí rozlišení, typ scanování - to bejvá často u televizí, apod.).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele forbidden
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    23

    Díky za odpověď, BIOS mám 1805, tu beta verzi. Do Winů jsem se ještě nedostal, skládám to jako novej počítač a shodou náhod mám na reklamaci i SSDčko, takže není kam instalovat
    S tím safe módem to každopádně zkusím, zajímavá myšlenka, že by to pomohlo, díky za odkaz.
    Menu monitoru jsem prolezl skrz naskrz a žádný nastavení tam není co by na to mělo vliv.
    Dělal jsem ještě nějaký pokusy a připojil k tomu normální 19" Dell a ten funguje dobře. Jen je divný, že monitor ukazuje pokaždé jiný rozlišení, při DVI 1152x864, při D-Sub 1024x768. Svůj 20" jsem zkoušel po DVI i D-Sub i redukce HDMI->DVI, vše stejný. Můj ukazuje 640x480, což by asi i odpovídalo tomu co vidím. Někde jsem četl, že EFI BIOS má natvrdo rozlišení 1024x768, tak nevím. Jinak ten můj 20" mám ještě jeden stejnej, takže chyba kusu to taky není.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    No, je možný, že ten monitor nějak "špatně" komunikuje s tím biosem, a předpokládá rozlišení 640x480, ale skutečný je těch 1024x768, který neni monitor z nějakýho důvodu schopnej detekovat. To by odpovídalo tomu, že je vidět levej horní roh, zhruba čtvrtina obrazu. (pokud jsou 2 stejný monitory a oba se chovají stejně, tak by to mohla být nějaká chybka přímo v návrhu elektroniky monitoru anebo firmware monitoru - neschopnost zdetekovat správně rozlišení - samozřejmě s tím, že je i možný, že bios nekomunikuje úplně "standardním" způsobem, ale ostatní monitory to očividně nějak zvládnou)

    Mmch. co je to přesně za model monitoru?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele forbidden
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    23

    Asi to bude problém tohoto modelu, i když na webu jsem našel stížnosti i na pár jiných, tak převládaly televize připojený přes HDMI, který trpěly tímto problémem. Já mám Fujitsu-Siemens S20-1W. Jinak výbornej, taky byl tenkrát pěkně drahej.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Zkoušel jsi připojit monitor analogově a poté použít při zobrazení BIOSu tlačítko AUTO/EXIT?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele forbidden
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Zkoušel jsi připojit monitor analogově a poté použít při zobrazení BIOSu tlačítko AUTO/EXIT?
    To jsem nezkoušel, měl jsem za to, že to tlačítko nastaví jen "geometrii", ne rozlišení, ale můžu to vyzkoušet. V nejhorším budu mít monitor připojenej dvěma káblama, pro BIOS a pro normální provoz
    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Monitor zobrazuje cca 2 sekundy, pak zčerná
    Od Dave666 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 12-07-2013, 12:36
  2. HP DV6700 po startu se zobrazuje obraz 6x
    Od toma_t v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 19-02-2011, 23:58
  3. Po nainstalování windows 7 se mi místo 2 disků zobrazuje jen 1
    Od TarantulA v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 06-04-2010, 18:49
  4. Grafické karty: bezpečná horní hranice napětí:)
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 31-12-2009, 09:55
  5. DDR2: pri startu pc se nespravne zobrazuje single channel
    Od kherold v sekci Operační paměti
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 15-11-2008, 22:31