Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: Přetaktování Core2quad Q9300

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda by se na fóru našli nějaké dobré duše a poradili mi jak přetaktovat CPU. V pc se spíše vyznám po softwarové stránce a co se týče hw tak jen orientačne z recenzí atd. Jelikož moje sestava začíná trošku pokulhávat chtěl jsem zkusit přetaktovat svůj procesor core2quad 9300. Ale nemám s tím žádné zkušenosti tak bych s tím chtěl pomoci.

    Sestava :
    cpu : Core2quad 9300
    mb : Gigabyte ep45-ds3p
    vga : hd4870
    ram : ddr2 2x 1066 Mhz CL 5Patriot Viper Extreme

    Děkuji všem za vlídné rady.

    edit : Ještě bych dodal zdroj Fortron 80 + 700W
    Cpu-z : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1925501
    Naposledy upraveno uživatelem funn3r: 27-07-2011 v 00:49
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,921

    Ještě napiš co máš za chladič (s boxem na taktování můžeš skoro zapomenout).

    Každopádně bude potřeba alespoň základních znalostí, projdi si tenhle článek pro začátek.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    Chladič AC Freezer Pro 7
    odkaz na alfa : http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K00060000008N0
    Zatím jsem s ním neměl problém ohledně teploty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,921

    Jo, freezer bude na základní pokusy stačit. Skříň větranou máš? Maximální teplota CPU by neměla na jádrech překročit 70°C

    Stáhni si OCCT (burn test), CPU_Z (kontrola nastavení, hned sem hoď úvodní záložku.. přes spravovat přílohy pod příspěvkem) a RealTemp(měření teplot, měl by v klidu ukazovat nějakou reálnou teplotu, tak kolem 50°C záleži jak máš větranou tu bednu) .
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    Teplota pres real temp 40 - 50 °C
    odkaz na cpu-z : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1925501
    bedna ma z predni strany 120 mm na zadni strane taky 120 mm a v bocnici 80 mm.

    vubec netusim co s tim OCCT.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,921

    Tak, nevim jak moc zhurta na tebe..

    Zkusíme to rovnou, ve spoileru je postup jak taktovat, který jsem kdysi sepsal. Nenech se plést programy orthos a prime 95, místo nich máš OCCT.

    Je to trochu pro pokročilé, ale jestli jsi četl ten článek výše, tak se trochu orinetovat budeš. Důležité je najít ty správné položky v biosu.


    Taktování - metodická příručka

    Snažil sem se naznačit systematický postup jak se dopracovat k maximu vašich komponent (CPU, paměti, chipset) a vyvarovat se metody pokus-omyl. Cílem je optimalizace tria CPU,paměti,chipset. Nejdříve to vezmeme teoreticky, následovat bude imaginární případ, který snad pomůže k lepšímu pochopení. Jedná se o návod primárně určený pro platformu Intel. Předpokládám základní povědomí o přetaktování a terminologii článek od P@pi-ho, znalost nastavení v biosu a vlastní iniciativu co se vlastností vašeho konkrétního HW týče: např zjistit si vhodný bios pro vaši desku. Dále jsou tu zapeklitosti jako NBStrap, různá max frekvence pro různe násobiče + souvislost s FSB wall, naznačeno v threadu od mech13, různě funkční děličky pamětí a další, při kterých někdy více znamená méně.. Takže testujte i vliv frekvence na výkon.


    Vycházel jsem z předpokladu, že nevíme co od našich komponent čekat a je potřeba zjistit maximum CPU a pamětí. U procesorů s nízkým násobičem to pak bude úzce souviset s možnostmi desky (FSB).

    Nastavíme frekvenci PCI-EX (100-120mhz), vypneme zbytečnosti: nepoužívané řadiče a další věci na desce a šetřící utility (EIST-speedstep a pod). Děličku budu vždy uvádět v pořadí FSB : DRAM v reálných frekvencích.
    Věnujte pozornost chlazení a maximálním povoleným hodnotám Vcore a Vmem! Pro procesory Intel s architekturou Core platí maximální teplota cca 72°C v zátěži (intel TAT). Napětí pak 1.55V pro 65nm a 1.45V pro 45nm viz datasheet intelu pro 65nm a 45nm. Pro DDR2 paměti je rozumné maximum 2.3V. Mějte na paměti, že vysoké napětí spolu s teplotou mohou mít vliv na životnost. Pokud nechcete nic riskovat tak pro dlouhodobý provoz používejte nižší napětí o 0.1V .
    Pro testování je vhodné použít program Orthos (multiprocesorová verze stressPrime), nebo prime95 (s více instancemi pro vícejádrové procesory). Pro dokonalou stabilitu pamětí potom nechat běžet pár hodin klasicý test pamětí. Pro kontrolu nastavení pamětí, násobiče a napětí použijeme např CPU_Z nebo jiný diagnostický program.

    Nejdříve zjistíme maximální frekvenci pamětí
    Nastavíme si nízkou fsb a násobič, tak aby nás v taktování pamětí neomezovali. Děličku pamětí změníme tak, aby frekvence byla standantí (667,800 a pod), nastavíme časování a základní napětí. Zvyšováním FSB budeme zvyšovat frekvenci pamětí a testovat stabilitu. Pokud bude systém nestabilní, přídáme napětí. Je vhodné si max frekvence pro každé napětí zaznamenat a vyzkoušet s různými děličkami (1:2, 1:1.6, 1:1.66) některé mohou zlobit. Teď tedy známe max frekvence pamětí při námi zvoleném časování a pro jednotlivá napětí.

    Následně se vrhneme na chipset a maximální fsb. Nastavíme nejnižší děličku pro paměti, tedy 1:1 případně nejnižší číselnou hodnotu, kterou vám deska nabídne - zkontrolujeme v CPU_Z, záložka memory. Násobič procesoru necháme na nejnižším (6) a projedeme frekvenci fsb. Testujeme stabilitu. Pro vyšší max frekvenci můžeme přidat napětí na NB. Známe tedy max frekvence fsb i pamětí.

    Poslední na řadě je procesor. Vyjdeme ze základní fsb, násobič nastavíme na tovární - nejvyšší hodnotu a necháme zatím základní napětí. Děličku pamětí 1:1 neměníme. Zvedáme postupně frekvenci fsb a testujeme stabilitu. Po malých krocích zvyšujeme Vcore. Opět vhodné si poznamenat závislost frekvence na napětí.

    Známe maximální frekvence našich komponent a ted je potřebujeme vhodně zkombinovat. Prioritou je takt procesoru, pak pamětí. Na frekvenci fsb tolik nezáleží pokud neklesne pod cca 350mhz. Je rozumné brát ohled i na NBstrap a napětí při kterých se daných frekvencí dosahuje.


    Teď si vezmeme modelový příklad. Zvolíme standartní komponenty relativně vhodné k taktování: CPU E8400, deska P35, paměti 800mhz.

    Nastavíme si FSB na 200,násobič na 6 a děličku pamětí na 1:2 a Vmem 1.8V. Výchozí hodnoty jsou tedy 200/1200/800(DDR). Zvyšováním fsb a Vmem (+0,1V kroky) dostaneme např pro základní časování následující závislost: 1100/2.1V, 1130/2.2V, 1160/2,3V. Poslední hodnotě odpovídají 290fsb a cca 1,8Ghz procesor.
    Přejdeme k testování max fsb. Násobič 6. Nastavíme děličku 1:1 ,časování a napětí ponecháme a víme, že do 580fsb nás paměti omezovat nebudou. Začneme zvyšovat fsb frekvenci nejdříve po větších skocích a postupně snižujeme jak se blížíme k očekávanému maximu desky (např 333,366,400,425,450,460...). V případě nestability zvýšíme napětí na NB. Dostaneme se řekněme na 490fsb. Typická hodnota pro většinu levnějších P35 desek.

    A další pán na holení je procesor. Nastavíme nejvyšší násobič 9 paměti necháme beze změny. Vyjdeme ze základní frekvence fsb 333 a základního napětí procesoru. Zvyšováním fsb zvedáme frekvenci procesoru. Při nestabilitě přidáváme napětí, testujeme a sledujeme teplotu! Náš imaginární procesor škáluje s frekvencí následovně 3600/1.2V, 3700/1.25V, 3800/1.3V, 3900/1.35V, 4200/1.45V.

    A zbývá nám výsledky vhodně zkombinovat. Maximum dostaneme následující kombinací. Taktu 4200Mhz odpovídá fsb 466. Výsledné frekvenci pamětí 1160Mhz je nejblíže dělička 1:1,25 (1165 na pamětech) snížíme tedy fsb na 464 což nám ve výsledku dá 460*9=4176Mhz CPU@1.45V, 464*1.25*2=1160Mhz Ram@2.3V.
    Z výsledků se dá nakonfigurovat i opatrná a na chlazení nenáročná verze. Např: 458*8=3664Mhz CPU@1.25V, 458*1.2*2=1100Mhz Ram@2.1V.


    Pokud to není srozumitelné, ptej se. Případně ti napíšu pár jednoduchých bodů, ale výsledek samozřejmě nebude tak dobrý (protože to střelim od boku). Takže záleží jak daleko se chceš dostat.
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 27-07-2011 v 01:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    Já mám nastaveno fsb na 1333 protoze to sem pochopil ze je maximalni pro muj CPU.
    Volty u ramek mam taky zvyseno na 2.1. Zkousel jsem si cist i manual k MB. Ale je tam az moc polozek na me. Jsou tam i ruzny tweakovaci profily jako Turbo Extreme Fast atd ... ale po restartu vzdy zamrzlo po najeti biosu.

    .. Pochopil jsem to že pro dosáhnutí cíle je potřeba pomaličku zvyšovat frekvenci jak u pamětí tak u fsb, zvyšování napětí a taky frekvence pci-e. Akorát nevím jak to udělat v těch biosech abych to s prominutím nějak neposral nebo neměnil něco jiného než jsem původně chtěl.

    A navíc ta deska má 1000 různých věci pro šetření energie takže dokonce když cpu neni v záteži alespoň co jsem já pochopil tak místo 2.5ghz má jen 2ghz
    Naposledy upraveno uživatelem funn3r: 27-07-2011 v 01:31
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,921

    Mno vidím, že jsem to s náročností přestřelil viď?

    Máš tedy 333fsb (1333 je efektivní frekvence sběrnice, vynásobeno 4x) a to je standardní hodnota tvého CPU
    Násobič 7,5
    Děličku 5:8

    Najdeš v biosu změnu fsb, napětí CPU a děličky pamětí? Na ty profily se vykašli.. fungujou přesně jak si zjistil Je potřeba se přepnout do manuálu a změnit jen co je třeba a jak je třeba.
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 27-07-2011 v 16:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    Tak po chvilce stourani v biosu jsem vypozoroval následující :

    CPU HOST FREQUENCY (Mhz) min = 100 , max = 1200 ( to by mohlo byt to fsb )

    PCIE EXPRESS FREQUENCY min = 90, max 150

    SYSTEM MEMORY MULTIPLIER (SPD) od 2.00 B az do 4.00 A

    DRAM TIMING : 5 5 5 15

    CPU VCORE automat - 1.21250 V az 2.30000 V

    jestli to jeste neni vse pohledam dal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,921

    Jo to je ono. PCIE EXPRESS dej na 100, s tim hejbat nebudeme.
    SPD je dělička pamětí, dej 2
    Dram timing je zatím jedno, nejdří budem taktovat procesor, paměti se nastavěj až nakonec.
    VCore dej 1.35V
    FSB 400 (to je ten CPU HOS FREQ)


    REstart a mrkni do CPU_Z jestli se to nastavilo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    u te delicky tam je treba 2.00A 2.00 B ktere pismeno mam dat ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,921

    to u kterého je komentář FSB STRAP 400 (jestli takovej je, případně prostě to vyšší číslo)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    tak jsem nastavil na 400, napeti na 1.3 V a dram na to 2.00, biosy probehly a pred bootovanim windowsu modre okno probliklo tak rychle ze nebylo videt co tam sviti. Pak 3x restart s pipanim a pak si deska nastavila puvodni data biosu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,921

    1.3 je asi málo, zkus těch 1.35 co jsem psal (pár vteřin jsem tam měl 1.3V ale došlo mi že to nebude stačit)
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    46

    Opět to stejné, ale teď to došlo alespoň na obrazovku spouštění windows pak bum modre okno. Ale už to pak znova nepipalo.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední