reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC pro hraní her v ceně 22 500 - 25 000 Kč

milis07 (38)|3.9.2018 16:02
Čau Donalde,

tak už mi to všechno běží. Dneska mi došel monitor, hned jsem ho dal na 81hz udělal testík na testufo a je to v pohodě. Jen co se týče zobrazení pro běžnou práci přijde mi to trošku méně ostré, ale to vyřeším přepínáním na vyšší Hz pouze pro hraní nejspíš.

Co se týče testů teplot při zátěži (Far cry 5 na ultra + extrahování) grafika Gainward 1070 phoenix dosahuje při hrání krásné teploty do 55stupnu, u procesoru amd 5 2600 s box chladičem je to lehce horší tam jsou maxky těch 70-72stupnu (pouze hraní do těch 68) . jinak průměr kolem těch 60-65. Při běžné práci se to drží kolem 50 stupnů.

Co se týče hlučnosti ventilátorů a jejich účinnosti, kterou jsme řešili. Nemá smysl to řešit. S aktuální zdrojem :D, Zdá se mi, že ani Box chladič k AMD není moc tichý ale nevím težko to identifikovat.
https://www.tsbohemia.cz/fsp-fortron-raider-s-750w_d202517.html , je hlas ventilátorů na nejvyšší zátěž to nejmenší. Zdroj dělá ve skříni napojený na vše docela bordel oproti tomu, když jsem ho zkoušel bez větší zátěže a mimo skříň.


Ještě teď testuji zapojení ventilátorů přes noctuo, a nastavení těchto ventilátorů + CPU ventilátor přes smart FAN, uvidíme zda budu mít lehce lepší teploty. Každopádně zaznamenávám zatím trošku menší hlučnost.

Měl bych nabídku na to vzít tyhle dva komponenty za 4k Monitor: Asus VX239H + Seasonic Focus Plus 750 Gold. Vrátit svůj monitor a měl bych za stejné peníze nový zdroj + průměrný monitor. Nebo ponechám tento dobrý monitor s hlučnějším zdrojem. Je otázkou co pro mne bude lepší.

Jinak díky ti moc za veškeré tvoje rady při tvorbě mé sestavy, nakonec jsem se přece jenom dopracoval myslím, že k nad očekávání dobré sestavě za docela rozumný peníz :)
Donald64 (702)|4.9.2018 08:11
Nový zdroj by byl určitě příhodným, zejména pokud bys chtěl snížit hlučnost, ale určitě bych kvůli tomu neměnil monitor.

S hlukem je to vždy boj, teď je největším problémem zdroj, pak bude BOX od AMD, pak po seřízení ventilátorů může být zase největším nepřítelem v klidu HDD a v zátěži GK, načež po ztišení obojího to bude chtít odhlučněnou case. Neslyšitelná sestava není úplně snadná ani levná záležitost, ovšem určitě je na zvážení nahrazení nejhlučnějších komponent.
milis07 (38)|4.9.2018 11:57
Ok. Uvidím, jakmile se najdou nějaké finance po nějakém se podívám. Jaký zdroj případně pro mou sestavu doporučuješ v rozumné cenové relaci?
Klidně i více možností.

Tak já zase tak náročný na hlučnost nebudu, když vyměním zdroj + případně Box chladič tak budu spokojen. Jen co se týče nastavení ventilátorů v zapojení přímo na desku versus na regulátor Case. Tak pokud mám zapojené ventilátory přímo na desku a zapnuté smartFan (více se mi v tom nechtělo hrabat a tohle dobré) je efektivita a hlučnost daleko lepší. Takže opravdu integrovaný obvod není nic moc.
Jinak teploty na CPU s box chladičem jsou do 70 stupnů při zátěži nejspíš normální že?
Donald64 (702)|4.9.2018 12:16
Tak nejlepší máš Corsair RM550x, 10 let záruka, semipasivní chod a velice tichý ventilátor. Dále je zajímavý Seasonic Focus Plus 550 Gold, záruka stejná, ventilátor ale spíná při nižším zatížení, než RMx a jak je hlučný netuším, určitě si ale polepšíš. Pak už musíme kvalitou i zárukou dolů, ale velmi tichý zdroj máš Be quiet! Pure Power 10 - 500W. Levněji pak leda BQ! System Power, anebo EVGA 500 BQ (600), který je také celkem OK, je slyšet až při vyšším zatížení.

70°C je vpořádku, když to neleze nad 80°C, nemusíš se z dlouhodobého hlediska ničeho obávat. Ovšem nižší je vždycky lepší :)
milis07 (38)|4.9.2018 13:25
Vidím to na ten Seasonic Focus Plus, 550W , poměr cena/kvalita se mi jeví nejlépe. Nicméně třeba v blízkém horizontu, jak budu kupovat bude dobrá cena nebo akce na jiný.
Jinak co se týče potencionálního chladiče pro CPU, předpokládám, že za rozumný peníz brát SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 že?
A ještě dodatečná otázka, v případě výměny chladiče, má fera předpastováno nebo je nutné koupit pastu a napastovat CPU sám, případně nějaká rada
na dobrou pastu?
A ještě přemýšlím, že dodám ventilátoru na zbylé dvě místa skříně, čili nahoru + jeden dopředu, myslíš že to bude ještě efektivní vylepšení nebo už to je zbytečné.
Díky
Donald64 (702)|4.9.2018 13:52
Ano, vzal bych Feru 3, cena/výkon skvělá volba - pasta je součástí chladiče (není třeba kupovat lepší) a naneseš slabou vrstvu na plochu očištěného CPU, jsou různé způsoby, každý má výhody i nevýhody, ale de facto je to jedno, pokud pasty nebude moc ani málo, bude to OK. Já to nejraději nanáším kouskem rovného plastu, kterým nanesu po celé ploše CPU tenký a krásně hladký film.

6 ventilátorů má smysl u Hi-end sestav, pro tebe to může přinést mírné snížení otáček zbylých ventilátorů, ale sestava netopí tolik, aby to bylo nutné. Nechal bych 4, jak jsou.
milis07 (38)|4.9.2018 22:33
Díky moc snad už to byla moje poslední otázka :D , nebýt tebe tak na tom z PC nejsem ani z půlky tak jak jsem teď. Hold i když se v IT tak nějak pracovně pohybuji, tyto věci jsem poslední dlouhou dobu neměl nutnost vůbec řešit a nesledoval jsem to. Hold kancl ntbk a stolní PC jen vezmeš vyhodíš, vyměníš nebo zachráníš co zůstalo :D

Jsem rád, že jsem se mohl něco doučit, ještě se naučit napastovat CPU a bude to cajk, taková drobná přesná práce mi nikdy nešla :D , Ale juknu youtube a případně zkusím tvou radu s plastem. Uvidíme. Každopádně ještě jednou díkec ;)
Donald64 (702)|5.9.2018 19:44
Rád jsem pomohl a ať sestava slouží! ;)
milis07 (38)|13.1.2020 11:41
Ahoj Donalde,

chci zpětně ještě jednou poděkovat za rady, které jsem od tebe dostal PC stále běží jak má.
Nicméně bych chtěl upgradovat SSD disk na větší a rovnou i rychlejší, a také ztišit provoz PC.

Co jsem se díval na disky a recenze tak se mi poměr cena/ výkon jeví velmi dobře tento.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
dále uvažuji o zdroji
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
dále pak o nějakém lepším chladiči než je Box od AMD
například tento nebo je i lepší v rozumné cenové relaci?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]


pro připomenutí dávám svou sestavu do odkazu zde
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

předem díky moc za další rady
Donald64 (702)|14.1.2020 07:37
Ze střední třídy SSD jsou nejzajímavější SX8200 Pro, Gammix S11 a MTE220S, prohlédnou bych e-shopy a vzal to, co vychází cenově nejlépe. K SSD, které nemají pasiv, bych ho doporučil přikoupit, ať ti zbytečné nethrottluje řadič při kopírování větších objemů dat.

Corsair RMx jsou bezvadné zdroje, do 50% zatížení mají pasivní chod. Pokud by sis chtěl pojistit, že se ventilátor nikdy neroztočí, můžeš mrknout i na 650 a 750W verze, obvykle stojí všechna 3 provedení dost podobně, tak to můžeš zvážit, kdybys na to ticho fakt hodně koukal případně plánoval i žravější GPU, jinak zdroj je tichý i s točícími se ventilátory.

Fera3 byla dříve TOP, ale nyní je cena/výkon lepší Freezer 34, protože má kvalitnější i tišší ventilátor. Pro větší průtok (kdybys plánoval mít fakt minimální hluk) lze dokoupit ještě jeden P12 PWM a přidělat ho z druhé strany chladiče. Kdybys později upgradovat třeba na 12 nebo 16 jádro a přesto chtěl co nejnižší možný hluk, můžeš investovat do něčeho masivnějšího, jako Grandis 2 XE1436.
milis07 (38)|14.1.2020 08:12
Super Díky za rady, co se týče SSD, ještě přemýšlím zda bych nekoupil jedno výkonné SSD 512GB ( z výše zmiňovaných) na systém a instalaci her, a druhé datové 1TB, kde už nemusím být tak náročný na rychlosti a vlastnosti disku. Na desce mám jeden M2 slot PCIe 3.0 x4 (který má i integrovaný chladič) a druhý M2 slot pouze PCIe 2.0 x 4. Nevím tedy jestli bych druhé SSD, díky tomu nebylo znatelně pomalejší a díky tomu i jakkákoliv spolupráce mezi těmito disku. Osobně mi bohatě dostačuje v PC 1-1,5TB. Mám ještě Nasku.

Takže nemá význam uvažovat o nějaké alternativě v podobě seasonic focus plus nebo Be quiet! Pure Power 11 CM? Co se týče doporučení vyššího zdroje kvůli pasivnímu chodu. Moc nevím jak tomu rozumět, zdroj se potom musí zahřívat a teplo se neodvádí díky spínání až v 50%. Nebo je tak dobře udělaný, že do této zátěže se nepřehřívá vůbec? Grafiku nějakou dobu upgradovat nebudu, a když jednou ano určitě už to bude spíše nějak nižší střední třída, která snad tolik žrát nebude ale jen moje úvaha..

Zrovna jsem na Freezer 34 koukal a vypadá suprově takže půjdu tímto směrem, to myslím je vyřešeno. Prozatím zkusím vyhnat ryzen 5 2600 na 4Ghz a časem pak přejdu na něco lepšího ryzen 5 3600 nebo výše, ale zatím mi cena z důvodu novinky přijde docela vysoká za přidaný výkon proti předchůdci.
Donald64 (702)|14.1.2020 17:01
S kombinováním SSD souhlasím, místo 1TB za 4k máš 1,5TB za 5k a nemáš na rychlém SSD zbytečně data, která z této rychlosti netěží. PCIe 2.0 4x má propustnost 2GB/s, stále lepší, než jakékoliv SATA a takový Intel 660p má 1,8GB/s, takže naprosto super do druhého M.2 slotu.

Seasonic Focus Plus je také skvělý zdroj, co se elektrické stránky týče, ale pasivně běží asi do 30% a ventilátor je při vyšším zatížení slyšet. BQ! Pure Power je velmi tichý, osazením se ale výše zmíněným nevyrovná. Ke grafice, která stála 15k bych volil Corsair RMx, u karet kolem 10k ten BQ! PP stačí. Špatný zdroj není ani jeden, teoreticky lze ten BQ! PP vzít takřka ke všemu, ale obecně se to dělá tak, že čím máš dražší kartu, tím kvalitnější zdroj bereš, protože pokud vyhoří zdroj, tak sebou nejčastěji vezme právě tu grafickou kartu a dražší zdroje mají více ochran, oproti levným dokonce fungují a kvůli kvalitnějším součástkám vydrží déle a méně se zahřívají, čímž odpovídám na tvůj dotaz, proč zdroj běží pasivně do 50% výkonu, protože do této meze neprodukuje moc tepla.

Souhlas, R5 3600 pro majitele Zen+ nemá význam, příliš velký příplatek a rozdíl tak velký není.
milis07 (38)|14.1.2020 18:45
Úvaha dobrá, nicméně začali zrovna zdražovat všude Adata SSD disky, 512GB vychází na 2159kč a já stihl objednat poslední levný kus minulý týden z TSbohemia Adata x8200pro 1tb za 3700,- , nyní ho mají za 4 390,- Kč. Uvidím tedy dle cen, každopádně díky moc za schválení a potvrzení teorie :)

Dneska jsem zahlédl ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512GB rozbalený za 1800 na CZC ale už je pryč no :/
A menší otázka ADATA XPG GAMMIX S11 Pro a ADATA SSD XPG SX8200 , jsou totožné disky jen gammix má navíc chladič nebo 8200 je trošku výkonější?

Co se týče zdrojů chápu tedy správně, že i zdroj BQ! bude při zátěži do 50% (nebo kdy se spíná) také více zahřívat, tudíž větší hluk celkově?
A nevíš jaký je rozdíl mezi těmito zdroji corsair?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Jestli se dívám dobře rm650 je verze 2019 a rm650x je verze 2018? Máš nějak odzkoušené, který vychází lépe?

Předem díky moc
Donald64 (702)|14.1.2020 22:05
Corsair RM má horší ventilátor a méně kvalitní kondenzátory, než RMx.

Někde jsem četl, že je SX8200 PRO mírně lepší, ale nedokáži tuto informaci potvrdit ani vyvrátit. Faktem je, že obě SSD mají stejnou kapacitu, stejné paměti, řadič i rychlosti. Na Gammix S11 už je namontovaný rozvaděč tepla, což může být výhoda i nevýhoda zároveň, záleží na tom, jak bude SSD zatěžováno, protože ten rozvaděč nemá skoro žádnou plochu pro odvod tepla.
milis07 (38)|15.1.2020 08:59
Tak zdroj už mám vyřešen. Dnes na Alza rozzbalen Corsair rm550x za 2200,-, tak jsem hned vzal :)

Takže ve výsledku uživatel při používání stejně tento mírný rozdíl nepocítí, nicméně já mam chladič na desce takže jedině x8200 nejspíše, pokud nechci oddělat.

Četl jsem, že spíše škodí než odvádí teplo ale těžko říci.
Ještě mi přijde tak nešťastně umístěný, je přímo za GPÚ, tak nevím jak moc půjde odvádět teplo když je tak zapadlý.

viz. foto moje Deska.
https://www.msi.com/Motherboard/X370-GAMING-PRO-CARBON/Gallery#lg=1&slide=1

v příloze, umístění mé GPU, na vrchním slotu PCI, kdybych dal do spodního zase by byla GPU moc blízko u zdroje.
Co myslíš?
IMG_20200113_192705.jpg
Donald64 (702)|15.1.2020 21:49
Těžko říct, zda je SSD lepší mít pod GPU nebo nad ní. Když je SSD pod GPU, tak na něj sice proudí ohřátý vzduch z GPU, ale zase tam je airflow. Těsně nad GPU máš zase ten problém, že zadní strana PCB může mít i kolem 80°C a teplý vzduch stoupá nahoru přes SSD bez přímého airflow. Osobně bych to takto nechal, ale klidně si s tím můžeš pohrát a detailně sledovat teploty SSD při hraní her s umístěním nahoře i dole, a pak se rozhodnout, pokud se ti do takového experimentu chce :)

Grafiku mít blízko zdroje je asi jedno, tak si nasaje vzduch ještě přes zdroj no, ona si poradí. Tím bych zároveň doporučil osadit ventilátor zdroje směrem nahoru, aby nasával z case, ne ze spod.
milis07 (38)|15.1.2020 23:21
Tak zkusím nechat takto, když budou teploty vysoké tak případně přehodím dolů a uvidím rozdíl :)
Víc jsem se bál o grafiku ale pokud nebude mít se spodnějším místem případně problém mohu zkusit.
Ono potom více dole je zas další slot na případné "datové" m2 SSD, ale to čekám by se nemělo mít tendece tolik přehřívat.

Zdroj už mám osazený a nejde slyšet, super :) měl si pravdu další hlasitá věc bude Box chladič AMD :-D , ale už je objednán freezer 34 :)

Jediné co mě u zdroje trochu štve je, že má jen Pcie kabel s dvěmi konektory nedá se s tím pak nic dělat a blbě to trčí..
A do corsairu se nedoporučuje dávat kabely jiné značky a jejich jsou pouze v sadách.
8pin a 8pin single PCIE do corsairu se jen tak sehnat nedá nejspíš co?

Otočení zdroje nahoru doporuješ v případě přehození grafiky nebo v každém případě?
On je v Case takový plastový deklík, který zdroj z horní strany zadělá.. samozřejmě nutný tam není.
Výstřižek.PNG
milis07 (38)|16.1.2020 08:50
Ještě jsem studoval jak fungují M2 sloty na mojí desce, a pokud se dívám správně, tak první M2slot, podporuje PCIe Gen 3 x 4 a zároveň komunikuje přímo s Procesorem.. takže podpora nvme.
Druhý disk oproti tomu podporuje jen PCIe gen 2 x 4, a komunikuje jen se sběrnicí a né přimo s procesorem, takže bez podpory Nvme. Přemýšlím tedy jak moc efektivní ten disk bude, jestli není škoda tam dávat něco rychlejšího jako je např. Intel 660p... a nedat nakonec větší velikost M2disku do primarního M2slotu.

Ale asi moc řeším, tak sory za příliš dotazů :D :/, hold si dobrý guru
Schéma desky a popis slotů v obrázku
m2.PNG disk.PNG