reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu a Hitachi věří, že miniaturní pevné disky nemají budoucnost

3.1.2008, Jan Vítek, aktualita
Fujitsu a Hitachi věří, že miniaturní pevné disky nemají budoucnost
Společnosti Fujitsu a Hitachi dle zprávy serveru X-bit labs zanevřely na vývoj a výrobu miniaturních pevných disků. Fujitsu zrušilo plány na výrobu svých verzí těchto storage zařízení a Hitachi se stahuje z tohoto trhu. Důvodem samozřejmě...
Společnosti Fujitsu a Hitachi dle zprávy serveru X-bit labs zanevřely na vývoj a výrobu miniaturních pevných disků. Fujitsu zrušilo plány na výrobu svých verzí těchto storage zařízení a Hitachi se stahuje z tohoto trhu. Důvodem samozřejmě není nic jiného, než dále se rozvíjející technologie flash pamětí. Již dnes není problém sehnat 32GB USB flash disk a 16GB verze stojí jen něco málo přes 2000 Kč i s DPH.



Celá záležitost se týká 1" pevných disků, jež Hitachi již přestalo vyrábět a také plánuje zrušení vývoje 1,8" disků, jak informovala agentura Reuters. Fujitsu se hodlá místo na pevné disky raději zaměřit na zařízení využívající flash paměti. Jedná se tedy o dobré zprávy pro Toshibu, která tak ovládne téměř celý trh s malými pevnými disky. Již nyní jí patří 70 procent a Hitachi mělo 17 procent. Zbytek si rozdělují společnosti Samsung s 8 procenty a Seagate s 5 procenty.



Jenomže tento trh se jako celek zmenšuje, jak se nadále snižuje cena a zvyšuje kapacita flash pamětí, které mají další výhodu v nižší spotřebě a absenci fyzických součástí. Flash paměti tak stále více využívají ultrapřenosné notebooky (vzpomeňme hlavně Asus Eee) a také nové kapesní přehrávače jako aktuální verze Apple iPod. Hitachi se proto raději zaměří na zvyšování kapacity 2,5" a 3,5" pevných disků, pro něž bude mít využití v osobních počítačích a spotřební elektronice (DVD rekordéry, atp.)

Zdroj: X-bit labs
reklama