reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu uvádí jednotky DLU, stane se 4. velkým hráčem na poli AI?

21.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Fujitsu uvádí jednotky DLU, stane se 4. velkým hráčem na poli AI?
Trh se specializovaným hardwarem pro umělou inteligenci zahrnuje jen pár hlavních firem, které taková řešení nabízejí. Nyní se mezi ně chce protlačit také společnost Fujitsu, která nabídne své jednotky DLU - Deep Learning Unit.
V posledních letech se objevily dvě hlavní společnosti, které se přetahují o to, kdo nabídne lepší hardware pro účely umělé inteligence. Jde o Intel se svými specializovanými akcelerátory Xeon Phi a NVIDII s jejími GPU vybavenými hardwarem pro výpočty v FP16. Nyní se mezi ně nově tlačí také společnost AMD, jejíž grafické čipy Vega mají v tomto ohledu velký potenciál (Radeon Instinct a Vega Frontier) a vedle něj bude o svůj podíl bojovat také Fujitsu. 
 
DLU
 
Fujitsu uvádí jednotky DLU, z jejichž názvu (Deep Learning Unit) je zcela jasné, že budou sloužit trénování hlubokých neuronových sítí, a tedy umělé inteligence. Fujitsu se přitom chlubí, že DLU nabídnou v důsledku desetinásobný výkon na watt než konkurenční produkty a také budou podporovat firemní rozhraní torus fusion, ale je otázka, zda i novou verzi v podobě Tofu 2, která zvyšuje propustnosti z 5 a 12,5 Gb/s na 40 a 100 Gb/s. 
 
DLU design.

Uvnitř každého DLU je nespecifikované množství jednotek DPU (Deep Learning Processing Unit), jež můžeme brát jako obdobu pole Stream procesorů nebo CUDA jader. Tato DPU zvládnou výpočty v FP32, FP16, INT16 i INT8, takže výpočty v plovoucí řádové čárce i celočíselné výpočty. 
 
Každé DPU se pak dále dělí na 16 DLE (Deep Learning Processing Elements), kde každý z nich má 8 jednotek SIMD s velkým registrem. Samotná DPU pak ovládá samostatné jádro, které jednotky řídí a spravuje jejich přístup do paměti prostřednictvím vestavěného kontroleru pro paměti typu HBM2. 
 
Máme tu tak hierarchii DLU - celého čipu, DPU - podjednotek řízených vlastním jádrem a pak jednotlivých jader DPE. V tom lze vidět alternativu ke GPU, jež se může dále dělit na CU (Compute Unit) a pak na samotná jádra. 
 
Fujitsu už také plánuje druhou generaci DLU, která již má být součástí hlavního systémového procesoru, a tudíž ne samostatným akcelerátorem. Ta první se má ale dostat na trh až někdy v příštím roce, což nebylo více upřesněno. O druhé generaci je tak toho logicky známo ještě méně. 
 
reklama