reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Funkce vyhledávání ve Windows 10 nefungovala a uživatelé žádají vysvětlení

10.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Funkce vyhledávání ve Windows 10 nefungovala a uživatelé žádají vysvětlení
Možná že jste v minulém týdnu také zaznamenali, že funkce vyhledávání v systému Windows 10 přestala fungovat a cokoliv jste zadali jako vyhledávací řetězec, odpověď byla vždy stejná - prázdné okno. 
Windows 10 tak přestaly vyhledávat pomocí lupy vedle tlačítka Start, což se ovšem netýkalo pouze výsledků z Internetu, ale i hledání lokálních souborů, aplikací, zkrátka všeho. Jde tak i o vhodnou funkci třeba pro spouštění aplikací, jejichž zástupce nemáme připraveny po ruce, což platí i pro hledání dokumentů, atp. Je tak pochopitelné, že tento výpadek zaznamenalo velké množství lidí a že se Microsoft snažil rychle reagovat a 5. února hlásil jistý problém se svými servery. Poté Microsoft uvedl, že v ten samý den byl problém "pro většinu uživatelů" odstraněn a v některých případech bude nutné restartovat systém či ručně ukončit procesy SearchUI.exe či SearchApp.exe. 
 
 
To ovšem vyvolalo logickou odezvu lidí, kteří se začali přirozeně ptát, proč je vůbec zapotřebí, aby Windows 10 i při lokálním vyhledávání potřebovaly vzdálené servery. A v návaznosti na to je nasnadě otázka, jaká data z vyhledávání tím sdílíme s Microsoftem a jak vůbec mohla taková klíčová součást systému selhat? 
 
Lidé také byli naštvaní poté, co se ozvali někteří s tím, že jim ani restart nepomohl a jejich systém stále není schopen vyhledávat. Následně se objevil otevřený dopis adresovaný Cheif Product Officerovi divize Microsoft Devices Group. Panos Panay v něm byl vyzván k tomu, aby poskytl více informací k tomu, jak jsou využívána data získaná telemetrií systému Windows 10. 
 
Susan "Patch Lady" Bradley ve svém dopisu píše, že rozhodně nestačí, aby Microsoft pouze zveřejňoval dokumenty o tom, jak bezpečné jsou jeho cloudové služby a jak se starají o soukromí zákazníků. Microsoft si musí vybudovat důvěru prostřednictvím svého vlastního jednání a není přijatelné, aby se opět stavěl do role "softwarového surovce". 
 
Je tak na Microsoftu, aby se nyní ozval s vysvětlením, proč i funkce lokálního vyhledávání spoléhá na servery a proč daný problém nebyl vyřešen naráz pro všechny. 
 


reklama