reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Galax popírá informace o prodeji použitých grafických karet vydávaných za nové

9.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Galax popírá informace o prodeji použitých grafických karet vydávaných za nové
Nedávno se objevila zpráva, že byly zaznamenány případy pašování grafických karet, ovšem neobvyklým směrem, který naznačoval, že ty se vrací výrobci. Nešlo tu ale o firmu Galax, která se brání v podobném případu.
Před dvěma měsíci jsme mluvili o tom, že byly odhaleny zásilky grafických karet značky XFX, přičemž okolnosti naznačovaly, že tu probíhal čilý obchod mezi XFX China a těžaři kryptoměn. Právě těžaři mohli své karty v už v době útlumu těžby výrobci vracet, přičemž ten by je poté dostal do původního stavu (víceméně) a poté vyslal na trh coby zbrusu nové zboží. Lze si tak snadno představit, že z tohoto obchodu by mohly dobře profitovat obě dohodnuté strany, což se ale nedá říci o zákaznících, kteří si takovou kartu v dobré víře koupí.
 
Na druhou stranu, karta fungující rok u těžaře automaticky nepředstavuje šrot před smrtí a je velice možné, že přežije i mnoho dalších let v herní sestavě. Nicméně na to nelze spoléhat. 
 
 
Nyní jde ovšem o společnost Galax, která byla nařčena právě z toho, že prodávala použité grafické karty jako nové. Na čínském IT Home byla nyní zveřejněna její odpověď, dle níž je zřejmé, že si zákazníci stěžovali na to, jak vypadají konektory PCIe, na nichž našli známky použití. 
 
Z poskytnutých snímků se nedá nic zjistit, ale nejspíše šlo o klasické stopy po zasunutí do slotu, čili malé škrábance či prostě stopy po kontaktech. Galax tu přitom namítá, že tyto stopy zanechává prostě a jednoduše proces testování vyrobených karet, přičemž tuto námitku rozhodně je třeba vzít v potaz. 
 
Zprávy o údajném prodeji použitých karet značky Galax se začaly šířit už dříve, čili někteří zákazníci začali své nové karty jako Galax RTX 3070 Ti Metal Master OC příslušně zkoumat. Našli prý krom rýh a ďubek na kontaktech konektoru i známky oxidace, což také nelze brát jako jednoznačný důkaz toho, že karta byla dříve používaná. 
 
Galax také namítá, že zrovna v případě výše uvedeného modelu, který později spustil lavinu dalších stížností, šlo o kartu vyrobenou teprve 19. dubna tohoto roku. Těžko tak mohla být nasazena v těžební sestavě, leda by si ji někdo jen krátkodobě vyzkoušel. Především ale firma poukazuje na to, že karty procházejí plnohodnotnými testy, v jejichž rámci se může jejich konektor logicky trošku opotřebovat. 
 
Bez zcela nestranného pohledu se však stejně nelze dobrat pravdy. Na jednu stranu je jasné, že nelze věřit firmě, která se brání s využitím vlastního interního vyšetřování, ale na druhou stranu není běžné opotřebení konektoru sběrnice PCIe žádný důkaz toho, že karta už dříve dlouhodobě běžela někde jinde. 


reklama