reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gartner: dno je na dohled, pokles prodejů PC se zastaví

25.11.2013, Jan Vítek, aktualita
Gartner: dno je na dohled, pokles prodejů PC se zastaví
Společnost Gartner zabývající se analýzou trhů se rozmluvila o trhu s počítači PC, který již řadu kvartálů za sebou neustále klesá. Mohou za to i mobilní zařízení, které klasickým počítačům a notebookům požírají trh, ovšem nyní to vypadá, že dno je na dohled.
Pokud se podíváme na statistiky prodejů PC, pak desktopy a notebooky včetně ultramobilních zařízení jsou na dobré cestě splnit předpoklad 321,6 milionu prodaných kusů za tento rok. Co se týče tabletů, těch se má celkově prodat 184,4 milionu. A i když se má v příštím roce prodat na 263,2 milionu tabletů, pak s počtem prodaných PC to dle firmy Gartner téměř nehne, neboť zde má pokles činit pouze 200000 kusů. Toto ukazuje na zajímavou věc, a sice že vliv prodaných tabletů nemá mít na počet prodaných PC vliv, či alespoň to tak vypadá, když si celou věc velmi zjednodušíme.




- počítač 2 v 1 Sony VAIO -


Prodeje samozřejmě ovlivňuje daleko více faktorů než úspěch víceméně konkurenční platformy. Jedním z nich je také celková ekonomická situace a kupní síla obyvatelstva. Zrovna ekonomická situace se má dle Gartneru celosvětově zlepšovat a navíc se o pokles prodejů PC mají zasadit levnější zařízení 2 v 1, čili notebooko-tablety, jejichž ceny mají být daleko příznivější, než bývaly. Výrobci předtím tak nějak doufali, že zařízení 2 v 1 uživatele velmi zaujmou i přes své vyšší ceny, přičemž dražší prodávané produkty samozřejmě znamenají i vyšší výdělky. Nyní je však jasné, že mobilní hybrid notebooku s tabletem za 30 - 40 tisíc korun je prostě drahý, a tak se chystají na trh daleko levnější modely.





Nicméně právě tablety mají dále přinášet problémy jiným trhům, a to kabelové televizi a pozemnímu televiznímu vysílání, čili televiznímu trhu obecně. Gartner si tedy všímal především amerického trhu, kde kabelová televize již 14 kvartálů za sebou ztrácí zákazníky a za dva a půl roku jich ztratila přes deset procent. Vůbec poprvé se tak počet zákazníků kabelových televizí v USA letos dostane pod 40 milionů. Na vzestupu jsou naopak online služby a s nimi spojená mobilní data a obliba volných Wi-Fi přístupových bodů, čili tablety a mobilní zařízení vůbec neřádí jen ve světě PC.

Pro nás je ale důležitý fakt, že pokles prodejů PC se má alespoň prozatím zastavit. Otázkou je, co bude dál. Samotný Intel čím dál více sází na mobilní technologie a dle nejnovější zprávy chce někdejší ošklivé káčátko, procesory Atom, dostat na stejnou výkonnostní úroveň jako procesory Core. Ty by tak alespoň částečně ztratily jednu ze svých hlavních výsad.

Zdroj: Hexus.net
reklama