reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gates dle svých slov nechce stranit FBI

24.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Gates dle svých slov nechce stranit FBI
Bill Gates se nechal slyšet, že je zklamaný tím, jak média interpretovala jeho vyjádření ke sporu mezi FBI a firmou Apple, po níž se žádá odblokování iPhonu 5C, který patřil střelci ze San Bernardina. Co nám tedy Gates chtěl sdělit?
Gates tedy uvedl, že média interpretovala jeho vyjádření neštastně a nepřesně, tedy tak, že se ve sporu mezi FBI a firmou Apple postavil jednoznačně na stranu úřadů. To ostatně někteří příznivci firmy Apple hodnotili tak, že když jimi neoblíbený zakladatel Microsoftu straní FBI, pak Apple dělá správnou věc. Jenomže Gates upozornil na to, že v interview pro Bloomberg TV, které se stalo základem pro šířenou zprávu, nevyjadřuje jednoznačnou podporu ani jedné straně. Ve skutečnosti je spíše namíchnutý, že novináři zcela ignorovali to, co v interview řekl ve prospěch Applu a zdůraznili jen argumenty mluvící pro FBI.





Jaký je tedy postoj Billa Gatese ohledně tohoto sporu? Jde především o to, že odmítl uznat argument firmy Apple. Ta tvrdí, že jedinou cestou, jak vyhovět požadavku FBI, je vytvoření tzv. back-dooru, čili zadních vrátek v zabezpečení telefonu. Apple také říká, že jednou vytvořená zadní vrátka budou moci být využita i v jiných případech, což by tedy ohrozilo bezpečnost dat uživatelů iPhonů. To Bill Gates odmítá a tvrdí, že Apple by mohl snadno získat data z onoho iPhonu 5C, ale zatím jen zdržuje a čeká na to, zda přijde nebo nepřijde soudní příkaz.

Gates konkrétně řekl, že "Apple má přístup k žádaným informacím. Oni pouze odmítají je úřadům zpřístupnit a soud jim pak řekne, zda tak mají učinit, nebo ne. Na toto případné zpřístupnění bychom neměli nahlížet jako na něco zvláštního." A pokud takový příkaz přijde, je to dle Gatese ve stejné rovině, jako když si soud vyžádá informace třeba z banky nebo telefonní společnosti.

Čili Bill Gates nechtěl řešit to, zda by Apple měl nebo neměl hned spolupracovat s FBI a nechce se stavět ani na jednu stranu. Pouze komentoval jisté aspekty tohoto sporu a nyní je nespokojen s tím, jaké titulky se objevují na zpravodajských serverech. Vyzval také k diskusi nad tím, jaké možnosti by úřady měly mít při boji proti terorismu.

Zdroj: KitGuru
reklama