reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Geekbench už nebude ukazovat skóre dosud nevydaného hardware

8.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Geekbench už nebude ukazovat skóre dosud nevydaného hardware
Geekbench je řada benchmarků, díky níž jsme se mohli nejednou podívat na přibližný výkon hardwaru, na jehož nástup na trh jsme teprve čekali. Tomu je ale nyní zřejmě konec, neboť databáze výsledků už nebude mít takové výsledky přístupné.
 
Geekbench jsme si oblíbili v případě informací o chystaném hardwaru ne spíše proto, abychom se dozvěděli více o jeho výkonu. Šlo i o to, že výpis informací o daném hardwaru mnohdy prozradil či potvrdil další informace, jako je třeba počet procesorových jader, kapacita paměti grafické karty či třeba takt, jehož dané CPU či GPU dosáhlo. Šlo zkrátka o jeden z vektorů, kudy unikaly na svět informace o připravovaném hardwaru, který se už třeba v podobě inženýrských vzorků procesorů čile testoval, neboť například výrobci desek či pamětí si na benchmarcích jako Geekbench ověřují kompatibilitu svého hardwaru.
 
 
Lidé z Primate Labs, kteří benchmarkové sady Geekbench vyvíjejí, se však nyní rozhodli (viz @BenchLeaks), že do veřejně přístupné databáze výsledků už nebudou umisťovány informace o testech hardwaru, který dosud ještě nebyl oficiálně vypuštěn na trh. To zahrnuje i procesory ve vývojových stádiích ES (Engineering Sample) i QS (Qualification Samples) a dokonce i finální verze hardwaru, pokud ten se ještě neprodává. 
 
To ale samozřejmě neznamená, že se už na takové výsledky nepodíváme. Ty sice nebudou veřejně přístupné v databází, a tedy snadno ověřitelné, ale screenshoty ukazující naměřené hodnoty a další informace se samozřejmě budou moci šířit. Někdo je ale musí vytvořit a také to dává větší prostor pro různé kachny a podvody. S procesory v ES či QS verzích se ale zvláště v Asii čile obchoduje, takže se mohou dostat právě i do rukou takových lidí, kteří se sami rádi naměřenými výsledky pochlubí. 
 
Primate Labs také nesdělují, jaký mají důvod k takovému rozhodnutí. Mohou být hlavně dva, a sice tu jednak může být snaha vyčistit veřejnou databázi od výsledků hardwaru testovaného v podobě, která ještě není finální a neposkytuje možná ani výkon finálního produktu. Pokud ale vývojáři zahrnují do výčtu i konečné verze hardwaru, který se ovšem ještě neprodává, muže jít také o snahu splnit požadavek některé z firem, která nechce, aby takto unikaly informace o produktech, na něž se ještě vztahuje informační embargo. 
 
Zbývají ale i jiné benchmarky s veřejně přístupnými databázemi, kde se objevuje ještě nevydaný hardware. Jde třeba o známou Sandru od SiSoftu nebo herní Ashes of the Singularity. 


reklama