reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 2060 se objevila v benchmarku Final Fantasy XV

22.11.2018, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 2060 se objevila v benchmarku Final Fantasy XV
Samotná hra Final Fantasy XV sice na PC už dále vyvíjena nebude, ale její benchmark se velice často používá. Nyní se do něj dostala i očekávaná karta GeForce RTX 2060, která bude představovat nový mainstream. 
Díky hře Battlefield V už konečně víme, co můžeme v ray tracingu očekávat od karet jako RTX 2070, 2080 a 2080 Ti. V případě GeForce RTX 2070 je to kolem 45 FPS v rozlišení Full HD, přičemž v tom případě záleží především na nastavení kvality samotného ray tracingu a kvalita rasterizace zde vůbec není rozhodující. Pouze s ní totiž RTX 2070 i na ultra detaily poskytne přes 100 FPS. 
 
My jsme toto v průběhu minulých měsíců často řešili, protože od NVIDIE očekáváme nástupce karty GTX 1060, což dle všeho bude RTX 2060. Pokud by ten měl nabídnout adekvátní počet jader RT pro ray tracing, mohli bychom očekávat, že ve stejném testu v Battlefield V se bude snímkovací frekvence pohybovat kolem 30 FPS. Tak a teď co s tím. 
 
Pokud by NVIDIA snad měla pocit, že se někdo s RTX 2060 bude chtít v Battlefieldu V plahočit ve 30 FPS, jen aby měl hezké odrazy, pak to by si měla spíše rozmyslet. Jenomže pojmenování karty RTX 2060 přesně to naznačuje, respektive ukazuje na to, že tato karta má nabídnout technologie RTX. 
 
 
Budou to ale opravdu jádra Tensor i RT dohromady? Těžko říci. Tensor pro zajištění DLSS anti-aliasingu by měly smysl, protože ty opravdu dokáží převzít od CUDA jader část práce a výsledkem jsou vyšší FPS. Zato při zapnutí ray tracingu se budou CUDA jádra naopak spíše poflakovat, zatímco RT jádra zase nestíhat. 
 
Máme tu benchmark, jenž ukazuje, že RTX 2060 bude mít výkon mírně pod úrovní GTX 1070, což moc dobře nevypadá, protože od RTX 2080 jsme ve FFXV získali výkon vyšší než GTX 1080 Ti. Ale je ještě brzy, ovladače se mohou vyladit, a tak budeme prostě počítat s výkonem na úrovni GTX 1070.
 
Pak mohou nastat dvě možnosti, jestli máme uvažovat opravdu o RTX 2060 a ne GTX 2060. Budou tu i jádra RT a karta pak bude logicky s cenou na úrovni GTX 1070 s tím, že smysl oněch jader RT bude diskutabilní, pokud budu mírný. Nebo tu jádra RT nebudou a zbydou jen Tensor, čili to v podstatě bude ani ne tak GPU Turing jako spíše Volta a v takovém případě by cena karty rozhodně měla být pod GTX 1070. 
 
Takže uvidíme, s čím nakonec NVIDIA přijde a zda bude tvrdošíjně tlačít ray tracing i do mainstreamu nehledě na praktickou využitelnost. Snad nás překvapí, a to v dobrém slova smyslu.
 


reklama