reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 30 SUPER prý v lednu a RTX 40 v říjnu

9.9.2021, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 30 SUPER prý v lednu a RTX 40 v říjnu
Greymon55 a RedGamingTech, to jsou dva hlavní zdroje nejnovějších fám o záměrech firmy NVIDIA, která aktuálně zoufale nestíhá vyrábět ani původní verze GeForce RTX 30 "Ampere", ale i tak si má chystat verze SUPER. 
Naše očekávání nových GeForce SUPER z generace RTX 30 "Ampere" jsou ovšem přiživovány i zprávami o firmě AMD a jejích údajných 6nm Radeonech RDNA 2, čili rovněž vylepšené aktuální generaci. Od těch se přitom očekává, že díky 6nm procesu by se jich na trh mohlo dostat výrazně více než dnešních modelů, nicméně i kdyby se tak stalo, bude dostupnost ovlivněna spíše stavem poptávky i z hlediska těžby kryptoměn. A ta se aktuálně opět vzmáhá a celkový hashrate těžby Etherea už dávno prorazil hranici 600 TH/s, k níž se letos v květnu pouze přiblížil. 
 
 
Nyní se od leakerů Greymon55 a RedGamingTech dozvídáme, že refresh dnešních Ampere v podobě GeForce RTX 30 SUPER má dorazit na začátku příštího roku, což je ovšem jen potvrzení dříve uváděných informací, ale to je samozřejmě dobrá zpráva, než abychom si četli o tom, jak každý tvrdí něco jiného. Lze tak počítat s tím, že NVIDIA své nové verze Ampere uvede nejspíše na začátku roku na CES 2022. Na tomto veletrhu by ostatně AMD mohlo odhalit i své 6nm Radeony, což je opět zatím jen spekulace, ale Arc Alchemist od Intelu uvidíme takřka jistě. 
 
A aby bylo jasno, v případě RTX 30 SUPER se mluví konkrétně spíše o mobilních verzích, což samozřejmě nevylučuje i desktopové, ale ty by mohly dorazit někdy později. Vedle toho se dozvídáme také o zbrusu novém GPU, a sice GA103, které by logicky mělo posloužit na kartách s výkonem mezi GeForce RTX 3070 Ti a RTX 3080, ale to ještě uvidíme. Může jít třeba jen o výlučně mobilní záležitost, ale pak tu je také zmiňovaná RTX 3090 SUPER, i když stále s GA102, takže nelze počítat s prudkým zlepšením. 
 
Později v příštím roce už má přijít čas na GeForce RTX 40, čili generaci Ada Lovelace (nebo jen Lovelace). Greymon55 zde mluví obecně o nových generacích, čili v říjnu 2022 může nastat čas i pro karty založené na AMD RDNA 3, které na rozdíl od Lovelace už mají využívat vícečipová GPU (respektive alespoň jedno takové). 
 
 
I tato informace je v souladu s tím, co jsme doposud slyšeli, ostatně v říjnu 2022 už to bude více než dva roky od představení Ampere. Leakeři si také už dříve byli velice jistí, že Lovelace je materiál pro 5nm proces firmy TSMC, zatímco Ampere SUPER mají být stále 8nm čipy, a tedy od Samsungu. 
 
V příštím roce se tak nudit asi nebudeme, neboť mají nastoupit hned tři zásadní novinky, a sice nejdříve první Intel Arc a později NVIDIA Lovelace a AMD RDNA 3 plus refreshe aktuálních generací NVIDIA a AMD.  


reklama