reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce TITAN Black Edition má následovat dvoučipová GTX 790

21.1.2014, Jan Vítek, aktualita
GeForce TITAN Black Edition má následovat dvoučipová GTX 790
Ke konci minulého roku se objevila zpráva, že NVIDIA si chystá vylepšenou kartu GeForce TITAN "Black Edition", o níž se mluvilo jako o TITANu s plným počtem shaderů, které nabízí GK110. Nyní se objevily zprávy, že se brzy dočkáme i dvoučipové GTX 790.
NVIDIA by si tak měla pro toto čtvrtletí připravovat nejen GeForce TITAN "Black Edition", ale také kartu, která by všechny dosavadní modely zašlapala do země. Server Videocardz totiž mluví o kartě, která má být založena rovnou na dvou čipech GK110 a jejíž název by tak logicky měl být GeForce GTX 790, alespoň dle dosavadních zkušeností. Oba čipy by pak dle očekávání jako obvykle spolupracovaly pomocí technologie SLI a spojeny by byly PCIe můstkem přímo na kartě.




- od GeForce GTX 770 přes TITAN Black Edition po zatím neznámou GTX 790 -


Tyto zprávy zatím můžeme brát s rezervou, protože nebyly potvrzeny konkrétními informacemi, natož pak samotným výrobcem. Je ale zřejmé, že by NVIDIA tak mohla ukrátit čekání na 20nm hi-endové čipy Maxwell, jejichž slabší bratříček v podobě 28nm GeForce GTX 750 Ti se objeví již příští měsíc.

GeForce TITAN Black Edition by měla být představena v březnu a její příchod by měl zamíchat i cenami, protože dnešní GTX TITAN by musel sestoupit ze své 999USD pozice. Očekávat můžeme plný výkon FLOPS v double precision, 6 GB paměti a plnou nabídku 2880 CUDA jader, 240 TMU, 48 ROP a 384bitové rozhraní pro GDDR5.

O GeForce GTX 790 tedy nejsou známy žádné podrobnosti, ovšem těžko to bude karta, která nabídne plně vybavené čipy GK110. Spíše půjde o více či méně osekané verze, ovšem ty by i tak měly dohromady nabídnou bezprecedentní výkon. Spekulace hovoří o čipech s 2496 CUDA jádrym 208 TMU, 40 ROP a 320bitovým rozhraním pro 5 GB paměti. Dohromady by tak karta nabídla výkon 4992 CUDA jader a 10 GB paměti, čili něco mezi dvěma GeForce GTX 780 a GTX 780 Ti, které však obě mají vyšší počet ROP jednotek - 48.

Zdroj: techPowerUp
reklama