reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 750 Ti "Maxwell": první karta i benchmarky

21.1.2014, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 750 Ti "Maxwell": první karta i benchmarky
Před několika dny se objevila zpráva, že první grafickou kartou NVIDIA s architekturou Maxwell se má stát GeForce GTX 750 Ti, kterou můžeme čekat již v únoru. Nyní se objevily i další informace, které mluví již o první konkrétní kartě, ale také o výkonu.
Dočkat se máme přesně 18. února, kdy má NVIDIA svou GeForce GTX 750 Ti oficiálně představit. Již nyní se ale v seznamu jistého maďarského prodejce objevil model Asus GTX750TI-OC-2GD5, a to s cenou v přepočtu pod 4600 Kč. Taková cena je vzhledem k umístění karty mezi modely GTX 660 a GTX 760 poněkud vysoká, ovšem jednak z toho zatím nelze vyvozovat konečné závěry a také je z označení karty zřejmé, že jde o přetaktovaný model. Ten bude také očividně vybaven 2 GB paměti GDDR5.





Krom toho se také již objevily předběžné výsledky týkající se výkonu ve hrách, ovšem z popisu architektury Maxwell vyplývá spíše to, že se NVIDIA zaměřila spíše na výkon v disciplíně GPGPU. Možná i proto jsou prvotní výsledky nové GeForce GTX 750 Ti srovnávané s GTX 660 nelichotivé.

Ve všech proveených testech je totiž slabší, a to často velmi výrazně. Nicméně i v případě, že autor testů opravdu použil nový Maxwell, je zřejmé, že musel použít také časnou verzi ovladačů. Za měsíc už můžeme získat zcela jiný obrázek o výkonu nových karet NVIDIA.

Nakonec je třeba zmínit také fakt, že GeForce GTX 750 Ti bude vyráběná ještě 28nm procesem, zatímco chystané velké a výkonné čipy generace Maxwell už budou vyráběny 20nm procesem, jehož produkci odstartovala firma TSMC právě v tomto měsíci.

Zdroj: techPowerUp
reklama