reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce TITAN Z se nejspíše opozdí

29.4.2014, Jan Vítek, aktualita
GeForce TITAN Z se nejspíše opozdí
Aktualizováno: Společnosti AMD a NVIDIA před nedávnem uvedly na trh své hi-endové dvoučipové karty, jež jsou určeny uživatelům, kteří opravdu nemají hluboko do kapsy. A zatímco Radeon je již na trhu, GeForce zatím ne a asi ještě nějakou dobu nebude.
Titulky z minulého týdne hlásaly, že GeForce TITAN Z se konečně chystá na trh a konkrétně jsme se jí měli dočkat právě dnes. Jenomže to se nestane, neboť dle SweClockers se plány firmy NVIDIA v tomto ohledu změnily, neboť firma chce na kartě ještě na poslední chvíli provést nějaké změny, aby měla výhodnější pozici oproti AMD Radeon R9 295X2. Však je zřejmé, že TITAN Z musí být podstatně lepší, pokud má se svou cenou 3000 USD obstát oproti Radeonu, který stojí jen polovinu této částky.




vlevo starší verze TITAN Z a vpravo novější


Otázkou je, jaké tyto změny budou. Dle různých dohadů prý TITAN Z nebyl schopný ohrozit dvoučipový Radeon ve hrách, což by bylo vzhledem k jeho ceně opravdu špatné. NVIDIA, konkrétně tedy její CEO Jen-Hsun Huang, přitom zveřenila pouze část specifikací této karty a mluvil o 5760 CUDA jader, 12 GB paměti GDDR5 a výkonu 8 TeraFLOPS. U Radeonu R9 295X2 se přitom uvádí výkon dokonce 11,5 TeraFLOPS. Jednočipová GeForce TITAN Black má přitom výkon 5,1 TFLOPS a podobně na tom je i GeForce GTX 780 Ti (vše single precision). Je tedy zřejmé, že dle zveřejněných údajů TITAN Z nepracuje s tak vysokými takty jako jednočipové karty a NVIDIA teď nejspíše hledá cestu, jak to napravit.

Radeon R9 295X2 tedy nabídne vysoký výkon, ale také si v plné zátěži řekne o 500 W a výsledný objem ztrátového tepla by běžný vzduchový chladič těžko dokázal uchladit, takže součástí karty je bezúdržbový vodní chladič. Nejde tedy o tak elegantní řešení jako v případě TITAN Z, ale vypadá to, že právě chlazení se mohlo stát jejím handicapem.

Dle srovnání fotografií starší verze z konce března a novější verze to vypadá, že chladič byl zvětšen a nyní karta nezabírá 2,5 slotu, ale tři sloty. Vypadá to tedy, že NVIDIA mohla upravit chlazení karty, ale také to může být pouze vyměněná záslepka, těžko soudit. Uvidíme tedy snad již brzy, co NVIDIA se svým TITAN Z provede.

Aktualizováno

Přeci jen se našla firma, která kartu GeForce TITAN Z představila. Učinil tak Asus, který zveřejnil příslušnou tiskovou zprávu a zatím tak učinil jako jediný, takže je možné nebo i pravděpodobné, že se tak stalo spíše omylem. Nicméně ve zprávě se nachází také podrobné specifikace a především informace o taktech, které dosud byly tajemstvím. Dozvíme se tedy, že čipy na kartě pracují na 705 MHz až 876 MHz díky turbu a paměti na 7000 MHz. Když to srovnáme s ostatními modely TITAN, pak klasický má takty 837/876 a 6008 MHz a TITAN Black pak 889/980 a 7000 MHz. Je tedy vidět, že TITAN Z má velmi slabou základní frekvenci a značně se spoléhá na turbo, což je oním kamenem úrazu. Však taková karta prostě nemůže nabídnout dvojnásobek výkonu jedné a přitom se má prodávat za cenu tří.

S přihlédnutím k těmto faktům bychom se tedy ani nedivili, kdyby NVIDIA kartu TITAN Z pozdržela rovnou na neurčito, jak se začalo proslýchat.

Zdroj: Hexus.net
reklama