reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Generativní AI od Flawless vymění slova, mimiku i předabuje film do cizího jazyka

2.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Generativní AI od Flawless vymění slova, mimiku i předabuje film do cizího jazyka
Systémy generativní umělé inteligence našly zajímavé využití ve filmovém průmyslu. Deepfakes mohou mít i pozitivní význam, což se ukázalo u filmu Fall. Místo přetáčení se problematické scény předělaly pomocí AI.
Snímek Fall vypráví o dvou ženách, které vylezly na více než 600 metrů vysokou rádiovou vysílací věž, nicméně ne vše šlo podle plánu, a tak nahoře, uprostřed ničeho, uvízly. Není divu, že vyhrocená situace si vyžádala také peprný slovník, což se ale nelíbilo při udělování ratingu filmu. Aby mohl získat rating PG-13 místo původního R a byl přístupný širšímu publiku, bylo potřeba přistoupit k úpravám. Přetáčet scény nepřicházelo do úvahy z finančních i časových důvodů. A právě proto zde našel využití systém generativní AI TrueSync od londýnského startupu Flawless.
 
 
Systém TrueSync dokáže zmapovat tváře herců a hereček, vygenerovat zvukovou stopu odpovídající nezávadným slovům a také tomu přizpůsobit tvář. Výsledek pak vypadá, jako by herečka opravdu řekla daná slova a ne, že byla vygenerována pomocí AI, a to jak obraz, tak zvuk. Systém totiž dokonce dokáže film předabovat do jiného jazyka a přizpůsobit mimiku obličeje danému jazyku. V japonštině má tak herečka dost odlišné výrazy tváře proti angličtině i proti španělštině. Myslíte si, že je možné, že se v budoucnu standardně dočkáme předabovaných filmů s hlasem původního herce v dabovaném jazyce i adekvátně upravenou mimikou tváře? Připomeňme ještě, že to není tak dávno, co Microsoft ukázal systém VALL-E, který potřebuje jen 3 sekundy zvukového záznamu k naučení se mluvy daného člověka.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama