reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte, Asus a ASRock: čtyři nové desky pro Haswell-E

27.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte, Asus a ASRock: čtyři nové desky pro Haswell-E
Na brzký příchod procesorů Intel Haswell-E reagují výrobci základních desek houfným vypouštěním nových modelů se sadou Intel X99. Mezi novinky patří čtyři nové základní desky od firem Gigabyte, Asus a ASRock.
Základní deska Gigabyte X99-UD7 WiFi byla představena jako vedoucí model mainstreamového segmentu, přičemž jde o klasický model, který nepatří mezi herní Gaming G1, SuperOverclock Force pro přetaktování, nebo jiné. Nese ale samozřejmě logo Ultra Durable i příslušné komponenty a dle označení WiFi poznáme, že bude vybavena kartou s tímto rozhraním a pravděpodobně tu bude i Bluetooth.




- klikněte pro zvětšení -


Tato deska využívá PCB, jež je použito i u herního modelu Gigabyte X99 Gaming G1. Deska je však vybavena jiným audiem, kde nefigurují zelené kondenzátory od firmy Nichicon a také tu není vyměnitelný operační zesilovač, ovšem to řada uživatelů jistě s klidem přejde. Deska pak má samozřejmě i jiné barevné schema a černou v tomto případě doprovází zlatá barva. Výbava je jinak slušná a zahrnuje rozhraní M.2 a SATA Express pro rychlá SSD, čtyři sloty PCI Express 3.0 x16 a tři PCI Express 2.0 x1, osm paměťových slotů DIMM pro DDR4 a na desce je již nainstalovaná malá karta mPCIe se zmíněným Wi-Fi.




- klikněte pro zvětšení -


ASUS X99-Deluxe je druhou novinkou se socketem LGA2011-3, která podobně jako předchozí Gigabyte nepatří mezi specializované desky, ovšem v tomto případě už jde o hi-endový model s velmi dobrou výbavou. Procesoru nabídne osmifázové napájení a pro paměti má připravené čtyřfázové, přičemž samozřejmostí je osm slotů DDR4 DIMM. Mezi další sloty patří čtyři PCI Express 3.0 x16, jeden PCI Express 2.0 x16 (x4 linek) a jeden PCI Express 2.0 x4.

Dále tu máme dvanáct SATA 6 Gbps, jeden SATA Express 10 Gb/s a také jeden M.2 se čtyřmi linkami PCIe 2.0. Portů USB 3.0 je tu celkem čtrnáct a z toho celých deset mezi zadními porty na desce, takže o ně nebude nouze a pak můžeme zmínit modul s 802.11ac WLAN, Bluetooth 4.0, osmikanálové audio Crystal Sound 2 s obvyklou výbavou, jako jsou kvalitní kondenzátory, sluchátkový zesilovač, atd.





Třetí novinkou je ASRock Fatal1ty X99 Professional využívající PCB modelu ASRock X99 OC Formula, k němuž má tak velmi blízko. Není ale tak bohatě vybavena, což se týká i možností napájení, takže nedokáže procesoru dodat až 1300 W energie. Patří ale do herní série a je vybavena dvěma gigabitovými ethernetovými rozhraními, z nichž jedno je Killer E2200 a pak můžeme zmínit USB porty s posíleným napájením, tlačítka na desce určená pro přetaktování, 8+4pinové napájení procesoru (EPS) a nechybí ani slot Ultra M.2 se čtyřmi linkami PCI Expres 3.0 a jeden normální M.2.





ASRock X99 OC Formula je tedy oním modelem, který dokáže procesoru poskytnout až 1300 W energie, k čemuž využívá 12fázové napájení, přičemž paměti mají další 4 fáze. Využijeme k tomu krom 24pinového ATX a 8pinového EPS konektoru další 4pinový ATX a Peripheral Power. Paměti DDR4 zde mohou mít kapacitu až 64 GB, což je tedy standard, ovšem další otázkou je dostupnost vhodných modulů. BIOS nám pak povolí nastavit takt pamětí až přes 4000 MHz.

Mezi sloty patří čtyři PCI-Express 3.0 x16 (konfigurace x16/x8/x16/x8), dále jeden PCI Express 2.0 x16 (4 linky) a jeden mPCIe 2.0 x1 pro WLAN. SSD kartičky ale můžeme zapojit do dvou M.2 stejně jako u předchozí desky. Portů SATA 6 Gbps tu máme deset, stejně jako USB 3.0. Následuje osmikanálové HD audio, dva Gb Ethernety, UEFI dual BIOS, POST displej a tlačítka pro nastavení taktu i napětí.

Zdroj: techPowerUp
reklama