reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-X38-DQ6: vysoce kvalitní motherboard pro procesory Intel

28.8.2007, Milan Šurkala, aktualita
Gigabyte GA-X38-DQ6: vysoce kvalitní motherboard pro procesory Intel
Společnost Gigabyte oficiálně uvedla novou základní desku GA-X38-DQ6, která již podle názvu obsahuje vysoce výkonný chipset Intel X38 a jedná se o vrchol nabízených základních desek pro platformu Intel. Podporovány jsou ještě nepředstavené...
Společnost Gigabyte oficiálně uvedla novou základní desku GA-X38-DQ6, která již podle názvu obsahuje vysoce výkonný chipset Intel X38 a jedná se o vrchol nabízených základních desek pro platformu Intel. Podporovány jsou ještě nepředstavené 45nm procesory a to dokonce až s 1600MHz FSB.



Na této základní desce lze použít DDR2-1066 moduly i s podporou ECC kontroly. Na vysoké spolehlivosti a výdrži desky se podílejí pevné kondenzátory, které časem nevytečou. Výrobce tvrdí, že takové kondenzátory vydrží až 6x déle než klasické, zde jsou však použity dokonce Ultra Durable 2 kondenzátory, které vydrží až 18x déle.

Chlazení je zajištěno pomocí měděné heat-pipe, která kryje northbridge, southbridge i MOSFETy. Technologie Quad BIOS zahrnuje technologii Dual BIOS (dva BIOSy na základní desce) a dále BIOSy uložené na pevném disku a na přiloženém CD.

Výbava rozhodně není nijak ošizena. K dispozici jsou dva PCIe 2.0 x16, tři PCIe 1.0 x1 a dva PCI sloty, samozřejmostí je také dvojitá gigabitová síťovka. V neposlední řadě je zde přítomen také audio 7.1 kodek ALC889A s odstupem signálu od šumu až 106dB. Kromě 7.1 výstupu zvládne ještě posílat výstup na stereo na přední panel (multiple streaming).

Motherboard je možno osadit opravdu velkým počtem disků, k dispozici je totiž 8 SATA-300 portů, dále jeden ATA100 kanál. Port na připojení disketové mechaniky asi nikoho ze židle nezvedne, rozhodně však potěší FireWire a 2 USB 2.0 konektory pro vyvedení až 4 USB portů na přední panel. Zadní panel pak obsahuje dalších 8 USB 2.0 portů, 2 FireWire porty a logicky také dvojici RJ45 portů síťových karet.

Zdroj: www.gigabyte.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama