reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte již zdražuje své Radeony

2.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte již zdražuje své Radeony
Společnost AMD měla nedávno zvýšit ceny svých GPU Radeon, které dodává AIB výrobcům, takže byla jen otázka času, až se tento nárůst projeví na cenách samotných karet. Nyní se dozvídáme o zdražení modelů Gigabyte.
AMD tak nedávno údajně o desetinu zvýšilo ceny GPU Radeon RX 6000, což je informace z diskusních fór, na nichž se pohybují právě lidé od AIB výrobců, takže můžeme mluvit o vcelku spolehlivém zdroji, zvláště když dosud nikdo tuto zprávu nevyvrátil. Spíše právě naopak, máme tu její potvrzení, a to v další zprávě popisující zdražení karet Radeon od firmy Gigabyte. 
 
 
Dozvídáme se tak, že jde až o šestiprocentní zdražení, což představuje konkrétně 16 až 78 dolarů v závislosti na modelu karty, a to v oficiálním obchodě JD.com. Ale jak už bylo řečeno, tento nárůst se pochopitelně vůbec nemusí projevit na výsledných cenách a i když Radeony opět zdraží, pak ani nebudeme moci tvrdit, že za to mohou právě dražší GPU a že zdražení by nenastalo i tak. Ostatně ceny grafických karet jsou už tak nafouklé, že se do nic může leccos schovat. 
 
Nové informace také mluví o zdražení, které má v případě firmy Gigabyte účinnost od 1. prosince a jde o většinu Radeonů RX 6000 až na modely s GPU RX 6900 XT, kde ceny zůstaly stejné. 
 
Všechny karty s Radeonem RX 6800 XT ale měly zdražit o 500 RMB, čili oněch 78 dolarů a 100 až 200 RMB (od 16 dolarů výš) se týká karet Radeon RX 6700 XT a Radeon RX 6600 XT. Nejslabší Radeony RX 6600 kupodivu zdražily právě o 200 RMB (31 USD). Pro jistotu ještě upřesním, že jde o reálné ceny na trhu ve zmíněném obchodě JD.com, ne o výrobcem stanovené doporučené ceny (MSRP), které nikde neplatí. Protože kdyby se jednalo o MSRP, pak by nešlo jen o maximálně 6% zdražení, ale rovnou o 12 %. 
 
Dle těchto informací bychom se mohli připravit na to, že ceny Radeonů v nejbližší době dolů nepůjdou, ale ve skutečnosti to spíše bude jako obvykle. Čili ceny na našem trhu budou jako obvykle skákat o celé tisíce nahoru či dolů dle toho, kde a u koho se karty zrovna objeví v nabídce a tento trend lze jen těžko sledovat a něco z něj vyvozovat. Ovšem zrovna v posledních dnech či týdnech výkonnější Radeony na českém trhu spíše mírně zlevňují, což ovšem neplatí pro RX 6600 XT. Takže jako obvykle je to celé jeden velký nevypočítatelný zmatek. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama