reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte: nový X99 šampión i mini PC BRIX s Broadwell

6.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte: nový X99 šampión i mini PC BRIX s Broadwell
Společnost Gigabyte dnes oficiálně představila novou základní desku Champion X99-SOC, která je určena pro taktování procesorů Core Extreme. Nás ale budou zajímat především počítače BRIX nové generace s procesory Intel Broadwell.
Základní deska Gigabyte X99-SOC Champion byla tématem nedávné tiskové zprávy, v níž se Gigabyte chlubil devíti rekordy v přetaktování, které zajistili především pánové HiCookie, Sofos1990 a Dinos22. Deska stále ještě drží světový rekord v nejvyšší dosažené frekvenci pamětí DDR4 a v těchto dnech na ní overclockeři provádí na CES 2015 další taktovací pokusy s využitím tekutého dusíku. K vidění je také v zakázkových systémech od výrobců Cyberpower, iBuypower, Origin PC, Maingear, XOTIC PC, Falcon NW a Digital Storm nebo i jakou součást několika casemodů.





Tato deska tedy již byla oficiálně představena, takže by měla být zanedlouho k dispozici na trhu. Jde ale o speciál, který je určen především pro taktovací pokusy, a to ještě na těch nejdražších procesorech Intel, zatímco ona samotná také nebude za hubičku. Však jí blízký model Gigabyte GA-X99-SOC FORCE se u nás prodává s cenou kolem 10.000 Kč s daní.

Co nám ale nabídne? Především to jsou DIMM sloty umístěné blíže k procesorovému socketu, což umožní díky kratšímu spojení s procesorem nastavit agresivnější časování pamětí a vyšší takty. Dále tu je digitální napájení s využitím nové generace MOSFETů od firmy International Rectifier. Dále se nezapomnělo na port M.2, zde tedy Turbo M.2 s propustností až 20 Gbps a také tu je SATA Express s 10 Gb/s. Uvidíme, zda letošní CES přinese i něco zajímavého, co bychom mohli k těmto rozhraním připojit.

Podívejme se ale už na nové Gigabyte BRIX a BRIX S, které využijí nově představené procesory Intel Core 5. generace "Broadwell". Jde o dnes oficiálně uvedené procesory, mezi nimiž jsou ale pouze 15W a 28W mobilní modely, takže na desktopové si ještě musíme počkat. Nicméně právě mobilní procesory jsou využívány v minipočítačích, které můžeme označit za moderní nástupce nettopů. Vedle toho se uplatní také v počítačích All in One, ale to už je jiná písnička.





Gigabyte nám toho zatím o nových BRIX moc neprozradil, ale přeci jen uvedl, že se dočkáme dvoujádrových Core i3-5010U, Core i5-5200U i výkonných Core i7-5500U. Chybět nebude rozhraní HDMI ani DisplayPort s podporou rozlišení 4K, dále moderní intelovský modul s dvoupásmovým Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0 a základní výbava čtyř portů USB 3.0. Těšit se pak můžeme na výkonnější grafická jádra Intel HD Graphics 5500, ale na nejvýkonnější HD Graphics 6000 či dokonce Iris Graphics 6100 to bohužel nevypadá. Ty jsou výsadou 28W procesorů, jež by možná už chlazení nových BRIX nezvládlo, nebo to má jiný důvod. Co se týče ceny, pak ta by neměla hrát velkou roli, protože ta je u procesorů s HD Graphics 5500 a 6000 či Iris srovnatelná. Možná si tedy Gigabyte pro příště připraví i nové modely s graficky výkonnějšími Broadwell.

Specialitkou je podpora rozhraní NFC a možnost využití až osmi příkazů, které mají být provedeny. Můžeme se tak třeba přihlásit k účtu nebo pomocí BRIX provádět autorizace plateb. Co se týče designu, pak ten by měl zůstat v podstatě stejný jako u předchozí generace. Více informací o nových BRIX nám Gigabyte zatím neprozradil, takže nevíme nic ani o jejich dostupnosti.

Zdroj: TZ Gigabyte
reklama