reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte obrazem: SLI notebook i BRIX s GeForce

12.6.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte obrazem: SLI notebook i BRIX s GeForce
Z prezentace firmy Gigabyte na Computexu jsme vybrali to nejzajímavější náčiní s ohledem na herní systémy a overclocking. Podíváme se třeba na velmi výkonný notebook se dvěma čipy v SLI nebo systém BRIX se samostatnou grafikou.
Společnost Gigabyte měla pochopitelně na Computexu v Taipei jako domácí výrobce velký stánek, kde byly ukazovány především celé systémy a základní desky, grafické karty či další PC komponenty. Nicméně nyní se nebudeme věnovat již známým modelům karet nebo základních desek, ale především tomu, co ještě nebylo ukázáno a samozřejmě se podíváme i na nějakou tu zajímavost.





Značka Aorus - SLI, Quad HD a herní klávesnice


V prostorách spravovaných firmou Gigabyte byl viděn také hardware její značky Aorus, pod níž se prodávají velmi dobře vybavené, ale také drahé systémy.




- klikněte pro zvětšení -


Podívejme se nejdříve na prezentovanou klávesnici, která má mechanická tlačítka a evidentně vychází z modelu Gigabyte Aivia Osmium, což je vidět především na použitých regulátorech podsvícení a zvuku, které si výrobce vypůjčil z myši. Na této klávesnici je zajímavé především to, že ve stylu starého Microsoft Sidewinder X6 je vybavena odnímatelnou a magneticky přichycenou numerickou částí, která se dá připojit i z levé strany. To tedy Gigabyte znovu objevil a nebyl sám, neboť podobnou klávesnici prezentovala také firma Tesoro.



- klikněte pro zvětšení -


Pak už se můžeme podívat na nové notebooky, jako je malinký 13,9" model Aorus X3 vybavený displejem IGZO TFT s rozlišením 3200 x 1800. Ten bude krmit procesor Core i7 z čtvrté generace s až 16 GB RAM a především NVIDIA GeForce GTX 870M se 6 GB vlastní paměti GDDR5. Notebook se tedy může pochlubit slušným výkonem, a to v těle s hmotností 1,83 kg.




- klikněte pro zvětšení -


Náročnější zákazníci si pak mohou více prozkoumat mašinu Aorus X7, která je vybavena rovněž Core i7 a výkonem dvou GeForce GTX 860M zapojených v režimu SLI, jež budou schopny rozpohybovat moderní hry na třech připojených monitorech, což bylo také jasně prezentováno. Maximem jsou pak tři SSD a jeden HDD. Nicméně tento hardware jistě nebude levný a navíc jej alespoň prozatím nenajdeme v nabídkách tuzemských obchodů.




- klikněte pro zvětšení -


Dále tu máme již produkt, který je prodáván i v našich obchodech, a sice Gigabyte BRIX, jehož nejnovější verze by měla strčit do kapsy i dosud nejvýkonnější modely. Nebude totiž vybaven pouze integrovanou grafikou, ale samostatným čipem NVIDIA GeForce GTX 760, což by navíc ukazovalo na desktopovou verzi, ale to se asi ještě uvidí. Lepší černá verze pak bude mít ve výbavě procesor Core i7-4710HQ a slabší zelená pak Core i5-4200H a pak tu máme dva sloty SO-DIMM pro DDR3, jednu 2,5" pozici pro HDD a SSD a z popisku to vypadá ještě na jeden mSATA. Dále nechybí Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth, Gb Ethernet, dva mini HDMI, jeden mini DisplayPort a čtyři USB 3.0. Výkon minipočítačů ve stylu Intel NUC nám tedy utěšeně roste.


Vodou chlazená PC





- klikněte pro zvětšení -


O něčem poněkud jiném byl systém vybavený chlazením Waterforce, který je tu v podobě jakéhosi nástavného modulu na vršku skříně, v němž máme systém vodního chlazení pro trojici grafických karet s čipy NVIDIA GeForce GTX 780 Ti. Tento systém nám navíc umožní cíleně nastavit požadovanou teplotu jednotlivých GPU, a to pomocí rychlosti ventilátorů a výkonu vodních pump. To samozřejmě pouze v rozumných a dosažitelných rozmezí, což platí především pro teploty.




- klikněte pro zvětšení -


Více se o tomto systému dozvíte zde na stránkách Gigabyte. Z obrázků je také jasné, že výrobce nezapomněl ani na vodní chlazení pro samotný procesor, ale to je realizováno pomocí běžného integrovaného vodního chladiče.




- klikněte pro zvětšení -


Vedle toho Gigabyte předváděl také speciálně sestavený vodou chlazený systém laděný do červené barvy, čemuž odpovídala i barva chladicího média. Trošku morbidní vodní chlazení se zde staralo o procesor Intel Core i7-4790S instalovaný na desce Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK, kterou jsme nedávno měli v recenzi. Krom toho tu byly nainstalovány a také vodou chlazeny dvě grafické karty Gigabyte GV-N780OC-3GD.




- klikněte pro zvětšení -


Podobných casemodů bylo na Computexu jako obvykle k vidění několik.


Ostatní hardware





- klikněte pro zvětšení -


Na Computexu se objevila i řada skříní, respektive prototypů skříní, které byly často určeny pro malé základní desky a některé z nich nesly i vlastní zdroj. Jednou z nich je i Gigabyte Essence, která má poněkud složitě tvarovaný exteriér, ale velmi jednoduše pojatý vnitřek a z jejího zpracování bylo jasně vidět, že ještě zdaleka nejde o hotový produkt.




- klikněte pro zvětšení -


Zajímavé je na této skříni to, že můžeme veškeré komponenty nainstalovat venku na oranžový rám, který pak se vším jednoduše strčíme dovnitř. Gigabyte o tomto produktu zatím více neprozradil, takže nejsou známy technické specifikace a ani to, kdy a zda vůbec se dostane na trh.




- klikněte pro zvětšení -


A nakone se podíváme na malou zajímavost. Jde o prezentaci nové základní desky Gigabyte Z97X-SOC Force, která je určena pro přetaktování. Měla tedy kolem sebe tematicky zvolené náčiní, mezi něž patřily upravené grafické karty s posíleným napájením, termoska pro chladicí médium a také mohutný blok pro chlazení procesoru zkapalněným plynem.

Zdroj: Gigabyte - Computex
reklama