reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte představuje DDR-to-DDR2 Converter

19.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Gigabyte představuje DDR-to-DDR2 Converter
Firma Gigabyte mě nikdy nepřestane svými výrobky udivovat. Nyní představila konvertor, který umožní osadit DDR paměti do DDR2 paměťového slotu. Menším problémem je pouze to, že je podporována jen základní deska Gigabyte GA-PT880 Pro Combo....
Firma Gigabyte mě nikdy nepřestane svými výrobky udivovat. Nyní představila konvertor, který umožní osadit DDR paměti do DDR2 paměťového slotu. Menším problémem je pouze to, že je podporována jen základní deska Gigabyte GA-PT880 Pro Combo.




Gigabyte GA-PT880 Pro Combo je motherboard postavený na chipsetu VIA PT880 Pro, podporuje procesory Intel pro patici LGA775 až po modely s 1066MHz FSB včetně. Dále nabízí PCI Express x16 slot stejně tak jako plnohodnotné AGP 8x. Kromě toho, že nabízí dva sloty pro grafickou kartu, nabízí i podporu dvou typů pamětí, dva DDR a dva DDR2 sloty.




DDR SDRAM používají 184 pinů, DDR2 pak 240. DDR2 paměti potřebují 1,8V, DDR pak 2,6V. To vše konvertor zvládá. Umožňuje tak mít na desce čtveřici DDR pamětí, dvě v normálních DDR slotech a dvě v DDR-to-DDR2 konvertoru. Z tohoto důvodu trochu zamrzí, že deska nemá rovnou čtveřici DDR2 slotů. Mohli byste využít jak čtyři DDR2 paměti, tak i čtyři DDR v konvertorech.

Počítač s touto deskou je při použití DDR2-667 pamětí rychlejší než při použití DDR400 modulů. Je trochu s podivem, že při zapojení čtyř DDR modulů s konvertorem není výkon mírně limitován jak by se dalo očekávat, ale je dokonce lepší než při použití pouhé dvojice pamětí. Cena této zajímavosti bohužel zatím není známá.

Zdroj: www.hkepc.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama