reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Project Cielo: další pokus o modulární PC

20.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte Project Cielo: další pokus o modulární PC
Modulární telefony i modulární PC jsme tu už měli, a Gigabyte Project Cielo je tak další pokus o vytvoření modulárního počítače, který bychom mohli přirovnat i k projektu Christine společnosti Razer. 
K podobným projektům už můžeme být zdravě skeptičtí, neboť skutečně málokterý se dokázal dostat na trh, natož aby se na něm uchytil. Gigabyte to se svým Project Cielo přesto zkusí, a to ve stylu potravinové sušičky. Jde totiž o ploché stohovatelné moduly, které by ostatně mohly i jako sušička posloužit, pokud by byl proud teplého vzduchu veden vhodnými přihrádkami. Na to ale vývojáři firmy Gigabyte nemysleli, ale možná se toho ujme KFC.
 
 
Project Cielo je navržen jako modulový a víceméně přenosný počítač, a to díky své 5G konektivitě. Lze však říci, že jde o poněkud odlišný koncept než v případě Christine od Razeru a podobných, neboť tu nemáme moduly s HDD, SSD, zdrojem, procesorem, grafikou a tak dále, které se spojují pomocí mateřské platformy:
 
 
Namísto toho tu máme ve výchozí podobě tři části, přičemž ta největší vespod je samotné PC včetně 5G konektivity, uprostřed je vysokokapacitní baterie a nahoře máme reprosoustavu s rozhraním Bluetooth, která viditelně nese také nějaká fyzická rozhraní. 
 
 
Gigabyte zatím neposkytl žádné specifikace týkající se počítačů Cielo, ale můžeme očekávat, že půjde prostě o herní PC, ostatně na výkonné komponenty je tu místa dost. Vypadá to však, že tu nejde o modularitu ve stylu Razeru, čili ve smyslu postupného upgradu pomocí dokupovaných modulů, kde je nutné počítat s dlouhodobější podporou ze strany výrobce. Zde spíše půjde o možnost vybrat si ke svému PC už při prvotní koupi takové moduly s funkcí periferií, které chceme, čili někdo může mít zájem o baterii a jiný zase spíše o Bluetooth repro.
Ale to se teprve uvidí, nebo také ne, protože není vůbec zaručeno, že se takový produkt dostane na trh a výrobce zatím mluví spíše o konceptu. 
 
Můžeme se pak také zamyslet nad tím, k čemu je vůbec takovému počítači baterie, když stejně budeme potřebovat nějaký monitor. Sice se prodávají i monitory na baterie, ovšem i tak vypadá projekt Cielo v tomto stádiu jako nedotažený a také je tu otázka, proč by až vrchní modul s reproduktory měl mít většinu potřebných portů, když by měl být ze své podstaty jen volitelným příslušenstvím. 
 
Zdroj: Gigabyte 


reklama