reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries odmítají zprávy, že jsou na prodej

4.3.2019, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries odmítají zprávy, že jsou na prodej
Už dvě zprávy po sobě uváděly, že GlobalFoundries hledají kupce, respektive že Arabové se chtějí zbavit svého dominantního podílu v této firmě. Nyní se k tomu vyjádřila samotná firma, která informace o prodeji odmítá. 
Singapurský areál firmy GlobalFoundries nedávno navštívil korunní princ Dubaje, a to 28. února a v tu dobu také tato firma vypustila do světa informaci, že dosavadní zprávy o jejím prodeji nejsou pravdivé. Dříve se mluvilo o tom, že by o ně mohl mít zájem Samsung nebo také SK Hynix, což ostatně mohla být pravda a lze uvažovat o tom, že se věci změnily právě po návštěvě prince Mohammed bin Zayed Al Nahyana.
 
 
Ten navštívil singapurské továrny firmy GlobalFoundries, které získala od Chartered před necelou dekádou. Jde o méně významné provozy, alespoň co se týče pokročilosti procesů, které využívají 200mm wafery a orientují se na automotive, IoT a RF čipy. Tyto továrny jsou však v této době velice vytížené, protože právě po jejich produktech je velká poptávka a očekává se její další růst. 
 
Předseda investiční společnosti Mubadala k tomu uvedl, že za tím stojí především éra inovací ve světě s miliardami propojených zařízení, takže mluvil především právě o Internetu věcí (IoT). Nicméně hlavní zpráva je ta, že "GlobalFoundries zůstávají nedílnou součástí portfolia firmy Mubadala". 
 
Mluvčí firmy GlobalFoundries pak ještě pro jistotu přímo serveru Extremetech potvrdil, že dosavadní zprávy o prodeji firmy nejsou pravdivé a není pravda ani to, že vlastníci firmy zkoumali možnosti, jak se jí zbavit. Mohammed bin Zayed Al Nahyan přitom nenavštívil pouze GlobalFoundries, ale byl na delším výletě, a to také v zařízeních Samsungu. Právě tato návštěva vyvolala spekulace, že Samsung by mohl mít zájem o koupi. Právě jeho zástupce to ale také odmítl s tím, že Samsung si nechce prostě jen zvyšovat podíl na trhu pomocí akvizic a spíše má zájem zvyšovat si svou technologickou úroveň. Vypadá to tak, že z prodeje opravdu nic nebude. 
 


reklama