reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google AlphaGo podruhé porazila člověka, Čína zápasy cenzuruje

25.5.2017, Milan Šurkala, aktualita
Google AlphaGo podruhé porazila člověka, Čína zápasy cenzuruje
Předevčírem Ke Jie, nejlepší hráč hry Go, podlehl umělé inteligenci Google AlphaGo. Čína přikázala tento zápas cenzurovat a lidé se tak na něj běžně nepodívají. Ani druhý zápas vítězství člověka nepřinesl.
Před dvěma dny se konala velká akce, kde Google postavil svou umělou inteligenci AlphaGo proti člověku ve hře Go. Tato tradiční hra má v Číně bohatou, několik tisíc let trvající historii. Původně se tak zápas hodně propagoval, ale těsně před zahájením byl vydán příkaz zakazující jej vysílat. Nebylo umožněno jej ani textově komentovat, některé servery však např. simulovaly hru na jejich vlastní herní ploše. Nutno říci, že výsledek dopadl dobře pro umělou inteligenci, která velmi těsně vyhrála a čínský hráč byl poražen.



zdroj: deepmind.com


Před chvíli se dohrál druhý zápas ze tří plánovaných a i tentokrát AlphaGo vyhrála. Podle analytiků hrál 19letý Ke Jie velmi dobře a prvních zhruba 50 tahů bylo perfektních. I po sto tazích to byla opravdu velmi vyrovnaná hra, ale nakonec AlphaGo přinutila čínského hráče se vzdát. Další zápas bude v sobotu, nicméně ještě v pátek si AlphaGo zahraje se dvěma profesionály a proti pěti čínským profesionálům najednou. Zápasy je možné si pustit na YouTube (nikoli však v Číně, kde je YouTube blokován). Zákaz jeho služeb trvající od let 2009 a 2012 totiž zatím trvá i nadále. Připomeňme, že AlphaGo byla vyvinuta společností DeepMind, kterou Google koupil v roce 2014.

Zdroj: theguardian.com, theverge.com, deepmind.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama