reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Chrome 45 přichází s lepší správou paměti

4.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Google Chrome 45 přichází s lepší správou paměti
Nová verze internetového prohlížeče Google Chrome 45 přichází s několika vylepšeními, které mají zlepšit práci s pamětí, snížit náročnost aplikace, zlepšit uživatelskou přívětivost a ve výsledku např. i prodloužit výdrž notebooků při provozu na baterii.
Google přišel s další verzí svého oblíbeného internetového prohlížeče Chrome 45. Tato verze zpracovala zejména na paměťové náročnosti. Předně je to způsob načítání stránek po znovuspuštění prohlížeče. Nyní už nenačítá všechny panely, ale začíná těmi, které uživatel nejčastěji navštěvuje. Ostatní si nechá na později, případně je při nedostatku paměti nenačítá vůbec.


Google Chrome logo


Chrome 45 zavedl také vylepšenou techniku, kterou programátoři znají jako "garbage collector". Pokud není počítač zaměstnán něčím náročným, prohlížeč vyhledá nepoužívané kusy paměti, které uvolní. Nyní toto uvolnění provádí inteligentněji tak, aby k němu nedocházelo např. tehdy, když se přehrává animace. Takto se dá údajně v průměru uvolnit 10 % paměti a např. u Gmailu až okolo 25 %. Další změnou je to, že Chrome už postupně přestane automaticky přehrávat Flash animace, které nemají spojitost se stránkou (typicky reklamy).

Zdroj: chrome.blogspot.cz
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama