reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Play Music zmizí, přichází YouTube Music

18.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Google Play Music zmizí, přichází YouTube Music
Společnost Google odstartovala službu YouTube Music, která bude mít za úkol postupně nahradit Google Play Music. Toho ohlášení je také spojeno s tím, že služba YouTube Red se přejmenuje na YouTube Premium. 
Hlavní devizou nové služby YouTube Music bude logicky to, že nabídne vedle poslouchání hudby také sledování videí, čili videoklipů. Přijde také přepracovaná mobilní aplikace plus zbrusu nová desktopová aplikace pro potřebné účely a předplatitelé si budou moci užívat hudby nepřerušované reklamami, které hudební videa na YouTube v poslední době tak moc zahltily. V tom ostatně můžeme vidět palebnou přípravu firmy Google na to, aby vzbudila o předplatné zájem, což bude v USA činit 9,99 USD za měsíc. V jeho rámci bude také umožněno stahování hudby pro její poslech offline a mobilní aplikace umožní platícím také poslech hudby na pozadí či s vypnutým displejem. 
 
 
Předplatitelé služby Google Play Music se nemusí obávat, neboť jejich účty budou prostě převedeny pod YouTube Music, kterou však není možné v této době ještě objektivně hodnotit. Oproti Spotify nebo Apple Music zatím není YouTube Music tak bohatě zásobena hudbou či nabídkou funkcí. Zatím tak třeba nepodporuje možnost si do cloudu nahrát svou vlastní digitální sbírku, prosté kupování písní nebo celých alb a také tu není ani zmínka o funkci podcast. 
 
Lze očekávat, že takové funkce budou časem doplněny a Google si navíc chystá také novinky založené na schopnostech moderní umělé inteligence. Jde o natural language processing (NLP), čili vyhledávání konkrétních interpretů a jejich písní na základě víceméně vágního popisu. AI tak bude schopna najít třeba skladbu Young Folks (Peter Borjn and John) na základě popisu "hipsterská písnička s hvízdáním", takže jí rozhodně bude stačit i pár řádků či slov z textu, což ostatně zvládne i prostý vyhledávač. 
 
 
YouTube Premium, jak už bylo řečeno, nastoupí za YouTube Red a nabídne videa bez reklam, stahování hudby, přehrávání na pozadí a obsah YouTube Originals. V USA si za tuto verzi zaplatí 11,99 USD. 
 
 
Jako obvykle je nástup nové služby postupný a nejdříve se dočkají zákazníci na trzích se zavedeným YouTube Red, což je USA, Austrálie a Nový Zéland, Mexiko a Jižní Korea. Poté bude zpřístupněna v Rakousku, Kanadě, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Norsku, Rusku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Velké Británii. Zákazníci, kteří si už zaplatili 10 dolarů za YouTube Red, získají přístup k YouTube Premium bez doplatku. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama