reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Project Sunroof: kolik energie dá vaše střecha?

18.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Google Project Sunroof: kolik energie dá vaše střecha?
Střechy našich obydlí v sobě mohou mít slušný potenciál k tomu, aby nám pomohly využít sluneční energii, ať už pomocí solárních panelů nebo kolektorů. Projekt Sunroof firmy Google nám umožní zjistit, jak velký tento potenciál je.
V rámci Google Project Sunroof tedy můžeme zjistit, zda je naše střecha vhodná k instalaci nějakého zařízení, které umožní využít energii ze slunečních paprsků. Firma k tomu využívá jako základ obrazové materiály nasbírané pro Google Earth, čili satelitní fotografie měst a s pomocí nich i dalších údajů nám dokáže napovědět, zda bude výhodné střechu našeho domu takto využít.





Project Sunroof byl v době psaní tohoto článku bohužel nedostupný (a u nás asi ještě nějakou dobu bude), a tak musíme vzít zavděk dostupnými informacemi. Z obrázku lze vyčíst, že systém prostě detekuje střechy domů a nějakým způsobem je snad schopen určit i jejich sklon. Pak dokáže na základě orientace ploch, polohy domu a údajů o počasí určit, kolik hodin slunečního světla za rok na ně dopadne a dle tvaru střechy i pozice blízkých stromů zjistí, jak velká plocha je využitelná pro instalaci panelů. Na základě toho už může zhruba vypočítat úspory, jichž můžeme za několik let dosáhnout.

Tento systém nám tak může posloužit jako první krok k tomu, abychom se rozhoupali k instalaci nějakého solárního systému a je zřejmé, že je třeba jej brát jen orientačně. Však návratnost bude záviset i na veličinách, které nelze předpovídat a ani ovlivnit, čili na budoucím počasí a cenách energií.

Sunroof mohou využít zatím jen obyvatelé vybraných míst ve Spojených státech, a to v Bostonu a San Francisku (Bay Area a Fresno). Uvidíme tedy, zda se rozšíří i do dalších částí světa a pokud ano, pak bude jistojistě spojen s možností zařídit si instalaci potřebného vybavení u lokálních firem.

Zdroj: Google
reklama