reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google v prosinci opět zrychlí prohlížeč Chrome

10.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Google v prosinci opět zrychlí prohlížeč Chrome
Vysoké nároky na výkon jsou problémem Chromu snad odnepaměti. Budoucí aktualizace by měla internetový prohlížeč zase o něco zrychlit, především díky snížené potřebě RAM. Povedlo se toho docílit zlepšeními v oblasti JavaScriptu.
Chrome je mezi uživateli oblíbený pro svou jednoduchost i funkčnost, mnozí také oceňují provázanost s ostatním službami od Googlu. Na druhou stranu se internetový prohlížeč potýká s vysokými hardwarovými nároky, takže slabší počítače si při jeho používání „zadýchávají“, na noteboocích či jiných mobilních zařízeních dochází často ke znatelně rychlejšímu vybíjení baterie. Google si je samozřejmě tohoto problému vědom, a tak průběžně přichází s triky, které mají výkon vylepšovat. V loňském roce to byla například vylepšená správa paměti v Chromu 45.

Do konce letošního roku dostane prohlížeč další aktualizaci, která by měla znatelně snížit požadavky na operační paměť. Verze s číselným označením 55 údajně přinese modernizovaný JavaScript engine V8, výsledkem by měly být poloviční nároky na RAM ve srovnání se současným Chromem 53. JavaScript je přitom používán značnou částí webových stránek, velmi pozitivní důsledky na výkon zaznamenali vývojáři například na webech Imgur, Reddit, Twitter nebo The New York Times. Nejvíce to pocítí uživatelé, kteří měli na svých zařízeních problémy s nedostatkem operační paměti, případně mívají v prohlížeči otevřeno mnoho karet najednou.




Chrome 55 bude zanedlouho vydán pro všechny platformy včetně mobilních


Dalším cílem týmu pracujícím na enginu V8 je vylepšit výkon na levnějších zařízeních, které mají k dispozici třeba jen 1GB RAM. Chrome 55 bude ve stabilní verzi podle plánů vydán až 2. prosince. Už nyní jej ovšem mohou vyzkoušet uživatelé vývojářského sestavení programu, následovat bude aktualizace pro Chrome Beta.

Zdroj: Engadget.com
reklama