reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google zmírnil rekordní DDoS útok s 2,54 Tbps

19.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Google zmírnil rekordní DDoS útok s 2,54 Tbps
DDoS útoky jsou čím dál častější a společnost Google nyní oznámila, že před třemi lety zvládla ustát extrémní DDoS útok s datovým tokem 2,54 Tbps. Ten nebyl dosud překonán a mělo jít o útok sponzorovaný čínskou vládou.
Společnost Google chce upozornit na stále se zvyšující rizika DDoS (Distributed Denial-of-Service) útoků. V červnu např. Amazon ohlásil, že se mu podařilo zmírnit dopady největšího útoku na jeho servery s 2,3 Tbps. Google nicméně v rámci oznámení o rizicích a zvýšení síly útoků poodhalil dosud zatajovaný útok ze září 2017. Ten zaznamenal dokonce 2,54 Tbps, takže útok na Amazon byl tehdy sice největším "známým" útokem, ale nikoli absolutně největším.
 
Google DDoS útoky
 
Útok na Google byl kulminací dlouhé 6měsíční kampaně využívají několika způsobů napadení. Cílem útoků byly tisíce IP adres Googlu, které měly zajistit reakce automatických obranných systémů, jež by odstavily služby společnosti, to se ale nepodařilo, přestože bylo zasíláno 167 Mpps (167 milionů paketů za sekundu) na celkem 180 tisíc serverů (CLDAP, DNS i SMTP). Problémem je, že množství dat i paketů se při těchto útocích neustále zvyšuje a tato čísla získávají velmi nepříjemný exponenciální průběh. Google Threat Threat Analysis Group (TAG) se nechala slyšet, že útok mířil ze čtyř čínských serverů a šetření ukázalo, že šlo o vládou sponzorovanou hackerskou skupinu. A právě státem sponzorované útoky jsou stále častější.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama