reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GPU a Foundry přináší Intelu ztráty, spotřebitelská CPU padají, Mobileye se daří

2.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
GPU a Foundry přináší Intelu ztráty, spotřebitelská CPU padají, Mobileye se daří
Intel před pár dny zveřejnil své finanční výsledky, a přestože v některých oblastech došlo k pozitivnímu posunu, mnoho divizí na tom bylo spíše hůře. Nedařilo se procesorům ani GPU, kde zatím logicky nejsou moc příjmy, moc si nevedla ani výroba Intel Foundry.
Přehled finančních výsledků technologických firem pokračujeme Intelem a podíváme se, kde se mu dařilo, a které produkty naopak moc radosti neudělaly. Firma za poslední čtvrtletí vykázala příjmy ve výši 15,47 mld. USD, což je ale meziročně pokles o nemalých 20 %. Divize Client Computing (desktopová a mobilní zařízení) tvoří větší polovinu Intelu a právě zde se moc nedařilo. Zatímco desktopové čipy mírně rostly na 3,22 mld. USD (+3 %), mobilní čipy, které tvoří větší část divize, klesly o velmi výrazných 26 % na 4,41 mld. USD. Celá divize šla s příjmy o 17 % dolů a zisk se výrazně snížil, a to o 54 % na 1,66 mld. USD.
 
Intel logo
ilustrační foto, autor: Nick Knupffer, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr
 
Velmi špatné výsledky vykázala i divize Datacenter and AI, která je druhou největší divizí Intelu. Tam se šlo na 4,21 mld. USD, což máme pokles o 27 %. Zatímco loni vykazovala zisk 2,29 mld. USD, letos to bylo jen 0,017 mld. USD (tedy pouhých 17 mil. USD). Síťové produkty Network and Edge vyrostly o 14 % na 2,27 mld. USD, nicméně i zde šel zisk výrazně dolů.
 
Jistě vás budou zajímat grafické karty Intelu. Tady je logické, že moc pozitivní čísla nebudou, protože společnost zatím měla s desktopovými variantami především náklady, zatímco jejich prodeje se teprve rozbíhají. Příjmy tak činí 185 mil. USD (+8 %), zatímco ztráta vzrostla na 378 mil. USD. Systémy pro autonomní řízení aut Mobileye jsou jedinou divizí Intelu, která přinesla pozitivní čísla v obou ohledech. Rostly příjmy na 450 mil. USD (+38 %) a také zisky. A je to také divize, která šla v minulých dnech na burzu. Výroba čipů v rámci Intel Foundry Services zaznamenala mírný 2% pokles na 171 mil. USD, nicméně ztráta vzrostla na 103 mil. USD.
 
Ve výsledku to znamená, že Intelu klesly nejen o pětinu příjmy, ale také se výrazně snížily zisky. Ten čistý klesl z 6,82 na 1,02 mld. USD dle metriky GAAP (provozně vykázal Intel dokonce ztrátu 175 mil. USD). Dále jsme se ještě dozvěděli, že výrobní proces Intel 4 míří k řádné velkosériové produkci, ještě letos má proběhnout tape-out čipů Meteor Lake (Core 14. generace), dále se pracuje na vývoji procesu Intel 3. 
 
Zdroj: Intel


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama