reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gravitační úložiště energie Energy Vault v Texasu a Číně se přibližují k dokončení

11.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Gravitační úložiště energie Energy Vault v Texasu a Číně se přibližují k dokončení
Společnost Energy Vault má rozestavěná dvě gravitační úložiště elektrické energie, které se blíží k dokončení. Jedno bude stát v Texasu v USA, další pak bude již brzy zprovozněno v Rudonu v Číně.
Gravitační úložiště energie je tématem, které se týká i České republiky. Společnost Gravitricity chtěla v některém z bývalých černouhelných dolů postavit systém, který by ukládal energii do velkých betonových bloků. Při nadbytku elektrické energie (např. ze solárů) by bloky vytahoval nahoru a v případě potřeby je nechal spouštět dolů a vyráběl zpět elektrickou energii. Původně se jednalo o dolu Staříč, nyní se jedná o Darkovu na Karvinsku. V tomto případě by měl být schopen uložit 2 MWh energie. Otázkou je, zda vůbec někdy dojde k realizaci tohoto projektu nebo ne. Naopak společnost Energy Vault je v tomto úspěšnější. Ta už koncem loňského roku prohlásila, že letos spustí dvě taková úložiště a zdá se, že to opravdu stihne.
 
 
Na rozdíl od Gravitricity, které chce využít již vykopané jámy, Energy Vault staví budovy do výšky, aby bylo bloky kam spouštět. Už v tomto čtvrtletí by mělo být dostavěno a spuštěno první takové úložiště EVx, konkrétně v Rudongu v Číně (což je s podivem vzhledem k výše prezentované fotografii ze včerejška). To by mělo být v konfiguraci 25MW/100MWh, tedy s plným výkonem má dodávat energii po dobu 4 hodin (pokud se nevyužije plný výkon, pak to může být pochopitelně mnohem déle). Výška budovy je zhruba 120 metrů. Dost se posunula i výstavba druhého systému EVx ve Snyderu v Texasu, kde na něm spolupracuje se společností Enel Green Power. V tomto případě jde o 140 metrů vysokou budovu a půjde o konfiguraci 18MW/36MWh. Bloky, které budou spouštěny, řeší i recyklační problém. Jde o směr betonu a různého odpadu.
 
Společnost nedávno prezentovala i své finanční výsledky. Jde o startup, takže není divu, že zatím vykazuje obří ztráty (při příjmech 11,4 mil. USD má ztráty 31,2 mil. USD za první čtvrtletí roku 2023), nicméně zajímavější je spíše to, že nasmlouvala další nové projekty s celkovými 2,8 GWh za 1 mld. USD. Něco z toho budou úložiště ve formě lithiových akumulátorů, nicméně gravitační úložiště EVx v tomto dělají téměř tři čtvrtiny, konkrétně 725 mil. USD.
 
Některé již existující projekty byly rozšířeny (pro Jupiter Power bateriová úložiště z 2,4 na 10 GWh). Pokud jde o lithiové baterie, jen letos budou dokončeny tři, a to pro Wellhead Electric (275 MWh), Jupiter Power (220 MWh) a NV Energy (440 MWh). Firma si věří, že za rok 2023 už vykáže řádově vyšší příjmy okolo 325-425 mil. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama