reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GSPDA chystá nový Palm OS komunikátor

23.2.2004, Petr Hájek, článek
GSPDA chystá nový Palm OS komunikátor
Webu PDA France se podařilo na nedávné evropské tiskové konferenci PalmSource o vývojářských nástrojích ukořistit fotografii, na které je vidět nový Palm OS komunikátor firmy GSPDA (odnož GSL). Má jít o nepříliš inovovaného následníka již prodávaného GSL Xplore, který ale zřejmě příliš vrásek Treu 600 a tím méně XDA II nezpůsobí, protože jeho OS nebude z nejnovějších...
Na obrázku (viz zvětšitelný náhled vpravo) je vidět přístroj designem podobný modelu GSPDA Xplore G18, který se ale liší malým vysouvacím keypadem ve spodní části, číselným keypadem, abychom byli úplně přesní. Žádné další detaily nejsou známy, pouze ten, že handheld má údajně běžet na operačním systému Palm OS 4.

Dosavadní GSPDA Xplore G18 se v této době prodává v Hong Kongu, Singapuru a na dalších místech v Asii i Evropě. Dle mluvčího GSPDA se chystá i USA GSM verze (datum blíže neupřesněno). Xplore G18 navržený s důrazem na ovládání jedinou rukou běží na Palm OS 4.1.2, má vestavěný digitální fotoaparát rozlišení QVGA (240 x 320) s digitálním zoomem, 16 MB RAM, LCD displej rozlišení 160 x 240, podporu SMS/MMS a předinstalován je i webový prohlížeč. Akumulátor kapacity 850 mAh vydrží až 100 h ve standby módu.

Jinak jde o tradiční dualband GSM 900/1800 MHz model podporující GPRS Class 10, který při rozměrech 48 x 100 x 21,1 mm váží 105 g.

Názory běžných uživatelů na blížící se novinku by se daly shrnout přibližně do tohoto prohlášení: "Hmmm... Pěkné, ale počkám si nejmíň na Garnet a ještě lépe Cobalt." Na otázku, která se patrně každému člověku okamžitě vynoří na mysli, totiž proč by dnes někdo uváděl na trh komunikátor s Palm OS 4.1.2, se nabízejí dvě odpovědi - buď, že přístroji trvalo příliš dlouho, než prošel všemi štacemi certifikačního kolotoče a trochu prostě zaspal dobu nebo chce GSPDA vymačkat z doposud platné licence na Palm OS 4.X co nejvíce ...

reklama