reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GTX 1650: nejprodávanější karty na Newegg a Amazonu, a co u nás?

28.12.2021, Jan Vítek, aktualita
GTX 1650: nejprodávanější karty na Newegg a Amazonu, a co u nás?
Máloco dokáže ilustrovat probíhající krizi na trhu s grafickými kartami jako to, že i na západě se aktuálně nejlépe prodávají karty, které tvoří low-end předchozí generace. Jde o GeForce GTX 1650. 
Nejde tu pochopitelně konkrétně o GeForce GTX 1650, neboť na Newegg či Amazonu to může být příští týden jiná karta, ale obecně se bohužel nejlépe prodává starý low end (včetně takové GTX 1050 Ti z ještě starší generace) smíchaný s dnešní aktuální střední třídou, ze které se ale z hlediska cen stal spíše hi-end. Právě tak je to i u nás, kde jde o mix naprostého low-endu a karet jako RTX 3060 (Ti) či RX 6600.
 
 
Na západě lze totiž i onu GeForce GTX 1650 (model MSI Ventus XS) koupit v přepočtu za cca 7800 Kč, přičemž u nás si bohužel připlatíme přinejmenším dva tisíce. Shodou okolností se přitom MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC pohybuje dle Heureky na 3. místě mezi nejoblíbenějšími grafickými kartami, ačkoliv za normálních okolností by už se krčila mezi výprodejovým zbožím, natož abychom za ni platili tolik jako za slušnou střední třídu jako karta, která má na dnešní dobu už chabý výkon a navíc jen 4 GB paměti. Ty ji ale do jisté míry zachraňují před těžaři, neboť pro DAG Etherea už jsou 4 GB dávno nedostatečná kapacita. 
 
Vypadá to tak, že NVIDIA stále dokáže vyrábět kartu GTX 1650 ve velkých počtem, respektive bychom měli mluvit spíše o bohatých dodávkách čipů a pamětí pro výrobce karet. To může být prostým důsledkem toho faktu, že postupem času se objevily hned čtyři verze založené na třech GPU.
 
Nejdříve to byla původní karta s TU117 z dubna 2019, která ještě využívala paměti GDDR5 a o rok později ji vyměnila karta se stejným čipem, ale už s rychlejšími GDDR6. Pak se ale začaly dít věci, když nejdříve v červnu 2020 nastoupil model s notně osekaným TU106 a hned poté také další s už méně osekaným TU116. Všechny ale měly stejnou konfiguraci GPU s 896 CUDA jádry, ale NVIDIA pro ně mohla a stále může využívat tři různá GPU.
 
Jenomže dnes už takové karty neseženeme za 4000 Kč, ale spíše za dvojnásobek, tedy pokud se spokojíme s ITX verzemi, neboť delší karty s lepším chladičem bývají ještě dražší. Ve skutečnosti jsou tak GTX 1650 ne na dvojnásobku své ceny, ale spíše na několikanásobku, protože za normálních okolností by už měly mnohem nižší cenu než před rokem. 
 
Máme tu ale i dobrou zprávu, neboť v posledních týdnech se nabídka skladem dostupných karet v našich obchodech viditelně zlepšila a ceny přestaly růst a v některých případech se i snižují. RTX 3060 už tak nestojí přes 25 tisíc, klesají i ceny některých Radeonů RX 6600 či 6700, ale jako obvykle je to různé model od modelu a ceny se zatím ani nepřiblížily k úrovni z letošního léta, natož aby se blížily doporučeným částkám, což už je čistá utopie.  


reklama