reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GTX 980 Ti možná překazí nástup Radeonů R9 300

13.4.2015, Jan Vítek, aktualita
GTX 980 Ti možná překazí nástup Radeonů R9 300
Společnost NVIDIA dle SwerClockers nyní zaujala vyčkávací pozici, aby mohla reagovat na to, s čím přijde AMD. Jedná se o novou generaci Radeonů R9 300, na něž by prý NVIDIA mohla rychle vytáhnout pádnou odpověď - GTX 980 Ti.
Dle vývoje posledních týdnů je zřejmé, že NVIDIA má v rukávu jedno eso, a tím je herní grafická karta založená na čipu GM200. Právě ten totiž využívá nový NVIDIA GeForce GTX TITAN X, který není čistě herní kartou, ale spíše poloprofesionální kartou vhodnou do pracovních stanic, kde může posloužit i pro provádění GPGPU výpočtů. Není tedy důvod, proč by se neměl opakovat scénář z dob generace GeForce GTX 700, kdy také až po představení GeForce GTX Titan byl představen herní model GTX 780 Ti, a to s vyšším počtem shaderů. Rozdíl je v tomto případě především v tom, že GTX TITAN X s plným počtem 3072 shaderů je již na trhu a případná GTX 980 Ti, od níž se očekává stejná vlastnost, přijde na trh později, zatímco v případě předchozí generace přišla na trh nejdříve GTX 780 Ti s 2880 shadery a TITAN Black přišla o pár měsíců později.





Nicméně důležité je především to, že vedle TITANu můžeme očekávat odpovídající model čistě herní karty a otázka je, kdy s ní chce NVIDIA přijít na trh. Však příslušný čip GM200 už k dispozici je, takže jde pouze o vytvoření nového modelu karty, s čímž nebude žádný problém. Doposud se ale mluvilo o tom, že GeForce GTX 780 Ti je chystána na konec léta, ovšem SweClockers udávají, že NVIDIA čeká především na to, co předvedou nové Radeony. Dokonce by se prý mohla i pokusit překazit jejich nástup, k čemuž by stačil prostý "paper launch", čili oficiální představení karty včetně informací o jejím výkonu, aniž by byla fyzicky dostupná na trhu.

Pokud se tak stane, je pravděpodobné, že se nejdříve na trhu objeví referenční verze karty pod různými značkami a až po několika týdnech by přišly na řadu různé vylepšené verze založené na upravených PCB s vylepšeným napájením a lepšími chladiči. Další otázka je také cena a vzhledem k tomu, že AMD je nyní na tahu, může NVIDIA na stanovené částky flexibilně reagovat.

Očekávané specifikace karty GeForce GTX 980 Ti tedy mluví o GPU GM200 generace Maxwell s plným počtem 3072 CUDA jader. Oproti TITAN X s 12 GB paměti by tu měla být pouze polovina GDDR5, díky čemuž bude moci NVIDIA nabídnout podstatně nižší cenu a neznámou pak jsou nastavené takty GPU.

Zdroj: Hexus.net
reklama