Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Handspring oficiálně představuje Treo 600!

19.6.2003, Petr Hájek, článek
Handspring oficiálně představuje Treo 600!
Společnost Handspring konečně oficiálně představila dalšího člena z rodiny komunikátorů Treo - model Handspring Treo 600, který se od starší řady liší v mnoha věcech. Mezi jinými zde nalezneme: Palm OS 5, SDIO slot, 32 MB RAM a samozřejmě si nelze nevšimnout, že nám někam zmizel flip. Ovšem, co si budeme nalhávat, Treo 600 má i některé veskrze zarmucující vlastnosti...

Jako každý správný komunikátor, i Handspring Treo 600 (klikněte si na fotografii vpravo pro zvětšení) v sobě bude sdružovat dvě funkce, handheldu a mobilního telefonu. Treo 600 (v obou dostupných verzích, tj. CDMA i GSM/GPRS) běží na Palm OS 5.2.1 a používá procesor TI OMAP na 144 MHz. Díky této verzi systému mohl Handspring použít také více RAM, než bylo doposud u Palm OS zvykem. I když oficiální informace je "Treo 600 má 32 MB RAM", není to tak horké, protože uživateli bude k dispozici pouze 22 - 25 MB v závislosti na dalších úpravách ze strany operátorů, kteří budou přístroj nabízet. Při rozměrech 57 x 112 x 22 mm bude GSM/GPRS verze vážit 167 g.

Na rozdíl od předchozích komunikátorů řady Treo má tento konečně slot pro paměťovou kartu, byl použit typ SD/MMC kompatibilní s SDIO standardy, což znamená, že Treo 600 bude spolupracovat s externími nepaměťovými periferiemi upravenými pro použití v SD slotu.

Handspring tvrdí, že se mu podařilo vytvořit klávesničku, na které se jak příjemně vytáčí, tak píší texty, a to vše při menší velikosti přístroje. Všechna tlačítka jsou mírně kopulovitě-vyklenutá, tím pádem mají větší povrch a pocit ze stisknutí je jaksi jistější. Popisky tlačítek jsou větší, takže pletení si špatně viditelných písmenek nebo čísel by mělo být prakticky eliminováno.

V provedeném testu rychlosti a přesnosti psaní si Treo 600 vedl přibližně srovnatelně jako přístroj RIM Blackberry (informace o RIM Blackberry 6230 a 7230 k nahlédnutí zde) a mnohem lépe, než přístroje používající pro vstup znaků Graffiti nebo T9.

S příchodem komunikátoru Treo 600 Handspring přesedlal z jog rockeru na 5cestný ovladač velmi podobný těm, které se objevují u přístrojů řady Tungsten (T | T, T | W, T | C). Vestavěné aplikace jsou samozřejmě pro využití tohoto ovládacího prvku maximálně přizpůsobeny. Trend je jasný - snaha o to, aby uživatel mohl v co největší míře pracovat s PDA jednou rukou, ale stejně si neodpustím rýpnutí, jog zde klidně mohl zůstat také.

Následuje nepříliš potěšující zpráva pro vývojáře, vypadá to, že Treo 600 a výše zmíněné Palmy vybavené podobným směrovým ovladačem z neznámé příčiny nesdílí API, což pro vývojáře znamená zabudovávat do svých programů obojí podporu. Agresivitu developerů by mělo zmírnit ujištění, že API bude v Palm OS 6 sjednoceno.

Aby byl Handspring Treo 600 ještě menší, nemá flip, známou to ozdobu předchozích modelů, ale dle slov produktové manažerky, paní Michelle While, byly testovací jednotky používány celé měsíce bez flipu a neutrpěly ani šrábnutí.

Vzhledem k přechodu z Palm OS 3.5 na verzi 5.2 se Treo 600 může pyšnit také řádově většími multimediálními schopnostmi, mezi nejobvyklejší činnosti patří patrně poslech MP3, leč Handspring se rozhodl nedodávat s přístrojem MP3 přehrávač. Také půjdou přehrávat videosekvence, které můžete sledovat na displeji úhlopříčky téměř 69 mm a rozlišení 160 x 160 pixelů. Má jít o CSTN typ, který je dle Handspringu dostatečně jasný pro práci venku i vevnitř. Půjde o první Treo s integrovaným digitálním fotoaparátem běžného VGA rozlišení 640 x 480.

Co se týče komunikace, tak Treo 600 může pracovat buď s CDMA 1XRTT nebo GSM/GPRS sítěmi. Jako prohlížeč je opět použit Blazer, tentokrát s vylepšenou podporou rámců, JavaScriptu a dalších webových standardů. GSM verze bude mít navíc i POP3 klienta. Uživatelé se také mohou těšit na novou aplikaci pro práci s SMS zprávami a MMS klienta pro GSM verzi.

S výdrží by na tom měl být Treo 600 poměrně dobře, jeho akumulátor kapacity 1800 mAh patří jednoznačně k těm větším. V GSM/GPRS provedení vydrží až 6 hodin hovoru, v CDMA variantě přes 5 h hovoru a téměř 2 týdny ve standby módu. Akumulátor je sice nevyměnitelný, ale v dalším příslušenství se bude nabízet i externí odnímatelný akumulátor, který přidá dalších 1200 mAh.

Na rozdíl od opuštěných handheldů Visor tentokrát nebude Handspring prodávat Treo 600 přímo zákazníkům, ale budou jej nabízet poskytovatelé bezdrátových služeb - operátoři. Zatím se ví, že Handspring má již rozjednané nějaké zakázky v US se Sprint PCS a Orange SA v Evropě. V USA by se měl Treo 600 objevit někdy v říjnu, očekává se, že se cena bude pohybovat v rozmezí 400-500 USD.
Zdroj: Brighthand