reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Harvardský Astronom si stále myslí, že ‘Oumuamua není dílo přírody

7.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Harvardský Astronom si stále myslí, že ‘Oumuamua není dílo přírody
Těleso zvané ‘Oumuamua je už dávno na cestě pryč ze Sluneční soustavy, ale stále vyvolává otázky, které se týkají především jeho tvaru a také pohybu. Avi Loeb z Harvardu sám věří spíše v to, že nešlo o přírodní objekt. 
Avi Loeb, předseda Katedry astronomie na Harvardské univerzitě, se chystá v nejbližší době vydat knihu Extraterrestrial, v níž bude rozebírat právě i svou hypotézu o původu objektu zvaného ‘Oumuamua. Už v roce 2018 se svými kolegy mluvil o možnosti, že jde o těleso vybavené jakousi solární plachtou sám bude tuto možnost více probírat právě v knize, která se dostane na pulty 26. ledna. Nyní si tak svým vyjádřením sám tvoří reklamní kampaň, o tom není pochyb, ale podívejme se spíše na to, co může na dané téma říci
 
 
‘Oumuamua k nám přiletěl v roce 2017 a bohužel byl zaznamenán až v době, kdy se začal od Slunce zase vzdalovat. Kolem Země proletěl v nejbližší vzdálenosti 7. října rychlostí kolem 26 kilometrů za sekundu právě už na cestě pryč. 
 
 
Není pochyb o tom, že ‘Oumuamua je velice podivný objekt. Často se mluvilo o jeho doutníkovém tvaru a délce až 100 metrů, přičemž tak asteroidy či komety obvykle nevypadají, tedy alespoň ne ty, které známe z naší soustavy. Astronomové také měli problém se samotnou klasifikací objektu a nakonec se spokojili s tím, že jde o velice starou kometu, která už nevytvořila typický ohon, ale i tak měla mít v zásobě dost materiálu zahřívaného Sluncem a ten ovlivnil její dráhu. Navíc šlo o pozoruhodně lesklý či odrazivý objekt, a to asi desetinásobně ve srovnání s typickým asteroidem či kometou. 
 
Loeb mluví především o tom, že měřitelné zrychlování objektu letícího pryč od Slunce nelze vysvětlit únikem materiálu, neboť takový, který by dokázal ovlivnit rychlost, jak bylo změřeno, by dle něj musel být pozorovatelný i ze Země. Vedle toho má teorii, že se můžeme velice mýlit i o tvaru ‘Oumuamuy. Mohlo by jít prý o velice tenký disk a ve skutečnosti o zařízení s funkcí solární plachty, čili: 
 
 
Avi Loeb tak v podstatě naznačuje, že mohlo jít o loď či sondu s lesklým povrchem, kterou pohánělo zařízení s funkcí nám teoreticky (a v testech i prakticky) dobře známé solární plachty, díky níž objekt na cestě od Slunce dokázal akcelerovat. Přesto ale vyzývá k tomu, abychom pěstovali kritické myšlení a nepropadali zkratkovitým vysvětlením, ale na druhou stranu je třeba přijmout fakt, že mohou existovat věci, které se nám mohou zdát velice podivné. 
 
Problém je ten, že se už nikdy nedozvíme, jak ‘Oumuamua opravdu vypadá.  


reklama