reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HBO varuje šiřitele a stahovače kopií Game of Thrones, že jsou sledováni

21.7.2017, Jan Vítek, aktualita
HBO varuje šiřitele a stahovače kopií Game of Thrones, že jsou sledováni
Před několika lety připadalo zástupcům společnosti HBO jako kompliment, že série Game of Thrones trhá torrentové rekordy ve stahování. Aktuálně už ale z tohoto faktu tak nadšení nejsou, jak dokazuje jejich varování. 
Před několika lety bral programový ředitel HBO jako kompliment, že piráti nebo prostě lidé stahující si autorským zákonem chráněné materiály pomocí BitTorrentu, mají tak obrovský zájem o seriál Game of Thrones. Bral to totiž jako důkaz toho, že lidé mají o tento seriál zájem a to prostě a jednoduše také provází jeho stahování z Internetu. Uvedl také, že tento fakt zcela jistě nezasáhl prodeje seriálu na DVD nosičích. 
 
 
Číst si taková slova bylo v té době velice nezvyklé, ovšem nyní se ukazuje, že tento názor ve firmě HBO nepřetrval dlouho. Tato firma se nechala slyšet, že aktuálně velice pečlivě monitoruje šíření svého seriálu pomocí torrentů a také už zasílá varovné dopisy poskytovatelům internetového připojení (ISP), jejichž zákazníci si seriál stahují, a především pak jeho nejnovější sedmou řadu. 
 
Tyto dopisy obsahují konkrétní IP adresy, které se pochopitelně vůbec nemusí vztahovat ke konkrétním lidem a HBO se jejich prostřednictvím snaží na ISP tlačit, aby s tím něco udělali a přinejmenším své zákazníky varovali. 
 
Zasílané dopisy začínají upozorněním, že HBO má informace o tom, že jistá IP adresa byla použita k nepovolenému stahování seriálu Game of Thrones a dále pokračuje s obvyklými informacemi, že HBO vlastní autorská práva na tento seriál a považuje jeho stahování pomocí torrentů za jejich porušení, atd. 
 
To se týká především amerických ISP, kteří mohou dle příslušného zákona rozhodnout sami, zda tato upozornění předají svým zákazníkům, přičemž mnoho z nich tak činí čistě z laskavosti k držitelům autorských práv. Nicméně HBO a jiné firmy mohou leda doufat, že tento způsob přiměje alespoň někoho k tomu, aby od své činnosti dobrovolně upustil a seriál si kupoval na nosičích, nebo se na něj díval v televizi či v předplacených streamech. O tom se ostatně HBO také ve svém upozornění zmiňuje. 
 
reklama