reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HGST uvádí světově první 10TB pevný disk

9.6.2015, Jan Vítek, aktualita
HGST uvádí světově první 10TB pevný disk
Společnost HGST, nyní vlastněná firmou Western Digital, představila nový pevný disk Ultrastar Archive Ha10, který znamená pokoření hranice 10 TB. Kapacita pevných disků tedy nepřestává růst a v tomto případě díky technologiím HelioSeal a SMR.
Nový disk HGST Ultrastar Archive Ha10 pochopitelně nenabídne plnou kapacitu 10 TB (či přesněji TiB), neboť dle výrobců disků je 1 TB přesně 1000 GB (a dále), takže ve skutečnosti bude kapacita nižší. Ale to je obecně známý fakt. Povězme si raději o tom, že HGST zde kombinuje svou platformu HelioSeal a záznam SMR.





Firma tak plní disky heliem, které má pouze sedminovou hustotu vzduchu, díky čemuž uvnitř disku dochází k nižšímu tření, tedy lépe řečeno je tu nižší odpor prostředí. Díky tomu se tvoří i méně odpadního tepla, i spotřeba je nižší a výrobce také udává vysokou spolehlivost s hodnotou MTBF 2,5 milionu hodin. Vysoké kapacity bylo dosaženo pomocí záznamu SMR (Shingled Magnetic Recording), který již loni prezentovala společnost Seagate. Ten vytváří záznam s vysokou hustotou díky tomu, že částečně překrývá stopy na plotnách a od toho získal označení shingled, protože záznam stop připomíná šindele.





Ultrastar Archive Ha10 je určen především pro podniky, však se dá očekávat, že nepůjde o nic levného. Nicméně žádný uživatel by asi disk s takovou kapacitou neodmítl. Výrobce také uvádí, že 10 TB není pro použité technologie konečná. Zápis SMR má potenciál jít ještě dále a dosáhnout záznamové kapacity až 3 biliony bitů na čtverečný palec, díky čemuž by se měly objevit 18TB pevné disky. Pak už asi nastoupí zbrusu nová technologie HAMR, která dle Seagate umožní na čtverečný palec dostat až 10 bilionů bitů a takový disk by nabídl 60 TB kapacity.

Zdroj: Hexus.net
reklama