reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hitachi a Tokai zmenšují palivový článek do rozměrů AA baterie

12.12.2003, Petr Hájek, článek
Hitachi a Tokai zmenšují palivový článek do rozměrů AA baterie
Japonský elektronický gigant, společnost Hitachi, tento týden uvedla, že splupracuje s výrobcem jednorázových zapalovačů, firmou Tokai, na společné komercionalizaci nápadu použití palivových článků v PDA, které by měly k prvním uživatelům dorazit již v roce 2005. Výdrž PDA je záležitost dotýkající se nás všech, proto se dnes vedle obrázku prototypu samozřejmě podíváme i na poslední zajímavosti v souvislosti s nasazením této technologie v praxi.
Je velice dobře známým faktem, že několik firem již nějaký čas testuje palivové články jako alternativu k lithium-ionovým akumulátorům určeným pro použití v PDA přístrojích, které se stávají v poslední době stále hladovějšími (bezdrátová komunikace, přehrávání multimédií, barevné displeje, jasné podsvícení, výkonnější procesory, ... ). Palivové články jsou jednou z napájecích alternativ budoucnosti ve stavu prototypu, která může přinést dlouhotrvající a levný zdroj energie v relativně malém balení. Technologie oslovila zejména firmy Hitachi, Toshiba, NEC i NTT DoCoMo, které se k dalšímu vývoji veřejně hlásí.



Palivové články generují elektřinu s pomocí chemické reakce mezi kyslíkem a palivem, typicky vodíkem nebo metanolem. Článek generuje elektřinu pochopitelně pouze do té doby, dokud je nějaké palivo přítomno.

Hitachi a Tokai říkají, že vytvořili prototyp náplně (uvidíme, jestli se uchytí tiskárenské označení "cartridge") o rozměrech standardní AA baterie, která obsahuje metanol ve 20 % koncentraci a může PDA pohánět 6 - 8 hodin. Firmy plánují s rozšířením technologie a masovou produkcí zvýšit koncentraci roztoku na 30 %, což samozřejmě povede k prodloužení výdrže. Proč zrovna 30 % nebylo nikým specifikováno - můžeme za tím hledat důvody chemické, komerční i bezpečnostní...

Společnost Toshiba původně plánovala svůj první palivový článek již na rok 2004, ale rozhodla se později svoje plány o rok odložit. Před dvěma měsíci, tedy v říjnu, se Toshiba nechala slyšet, že má již vytvořeno řešení, jež dokáže z 25 ccm roztoku po 20 hodin dodávat výkon 1 W.

Toshiba se svým prototypem pochlubila na CeBITu a NEC i Hitachi na Nano Tech 2003 v Japonsku. Zatímco model Toshiby byl koncipován jako externí dobíječ vestavěných akumulátorů, typ NECu poháněl notebook 5 hodin. NEC doplnil, že pro PDA plánuje pokořit hranici 40 h před koncem roku 2005.

Celkem logicky se očekává, že první palivové články se objeví v highendových modelech. Nabízí se otázka, jak to bude s cenou náplní, protože asi málokterý manažer si bude v butelce s lebkou na štítku a jedovatým metanolem uvnitř sám míchat roztok potřebné koncentrace. Dá se předpokládat, že firma zůstane u pohodlnější jednonáplňové filozofie, která je pro prodejce výhodnější i z hlediska ekonomického.

Tak mě napadá, jakápak je asi cena za nabití průměrného 900 mAh akumulátoru... ?

Zdroj: ZDNet
reklama