reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hlídací robot srazil a zranil 16měsíční dítě

18.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Hlídací robot srazil a zranil 16měsíční dítě
Bezchybnost robotů je stále jenom snem. Bezpečnostní přibližně 135kg vážící hlídací robot v nákupním středisku v Silicon Valley nedávno srazil malé 16měsíční dítě. Nehodu však nezaregistroval, pokračoval a dítěti dále poranil nohu.
Roboti zdaleka nejsou bezchybné stroje a v jejich kódu se vždycky najde nějaká ta chybička. Případně na vykonávání jejich práce nemusí stačit senzory, které mohou za určitých podmínek selhat podobně, jak se to patrně nedávno stalo Tesle, kde si auto nevšimlo návěsu a způsobilo tragickou nehodu. Nehoda se stala také v nákupním centrum v Silicon Valley, kde se používají hlídací roboti Knightscope K5. Ty hlídají pohyb okolo, hladinu zvuku a mají za úkol detekovat podezřelou aktivitu.


Knightscope K5


Tentokrát se ale o poprask postaral robot sám. Malý 16měsíční chlapec šel se svými rodiči po obchodním centru s mírným náskokem před nimi, když najednou do něj najel výše zmíněný robot. Senzory si jej patrně kvůli jeho malé výšce nevšimly. Dítě bylo sraženo na zem, nicméně robot patrně nezaregistroval ani náraz a se svými zhruba 135 kilogramy pokračoval dále na chlapce. Tomu zranil nohu, naštěstí bez zlomenin a odnesl to jen pohmožděninami a oděrkami.

Podle zástupců společnosti se chlapec dostal před robota sám, přičemž ten se mu měl snažit uhnout. To ale nevysvětluje, proč po nárazu pokračoval dále. Roboti byli staženi z provozu, dokud se incident nevyšetří. Doposud najezdili 25 tisíc mil (zhruba 40 tisíc km) bez nehody rychlostí 1 mph (1,6 km/h). Firma Knightscope pak jako omluvu nabídla rodině prohlídku jejich provozů.

Zdroj: techtimes.com, cnn.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama