reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Honor přichází s notebooky s "nebinární" kapacitou 24 GB RAM

19.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Honor přichází s notebooky s "nebinární" kapacitou 24 GB RAM
Kapacita operačních pamětí je obvykle mocninou čísla 2, nicméně to se v poslední době s pamětmi DDR5 mění, neboť se objevily čipy s "nebinárními" kapacitami jako např. 3 GB. Netradiční kapacity může mít např. nový notebook od Honoru.
Operační paměti DDR5 a mobilní varianty LPDDR5 jsou k dispozici nejen v tradičních "binárních" kapacitách, ale v poslední době se setkáváme i s těmi "nebinárními". Zatímco dosud bylo obvyklé, že kapacita paměťových čipů byla mocninou čísla 2 (např. 512 MB, 1 GB, 2 GB a podobně), nové typy pamětí vyrábí producenti paměťových čipů i v netradičních kapacitách jako např. 3 GB. Výsledkem je, že např. v desktopové oblasti existují 24GB, příp. 48GB moduly od mnoha výrobců (např. Crucial, Corsair nebo G.Skill). Nyní se totéž začíná objevovat i v mobilní oblasti.
 
Na čínských webech se totiž objevil notebook Honor MagicBook Pro 16, který je vybaven netradiční 24 GB RAM a procesorem Intel Core Ultra 5 125H. Objevil se i screenshot z benchmarku notebooku Honoru s 24 GB RAM i další snímek z Windows, kde bylo ukázáno dokonce 48 GB RAM. Co přesně to bylo za notebook, to je ale otázkou.
 
Tyto "nebinární" kapacity přináší větší možnosti výběru a snad se tak v blízké budoucnosti zbavíme modelů s 8GB RAM v low-endu, kde by mohly být postupně nahrazeny 12GB verzemi. Stejně tak 16GB RAM může být pro někoho náročnějšího málo, ale zase 32GB RAM se může zdát být zbytečně moc, a tak by 24GB verze mohla být rozumným kompromisem. Totéž v podstatě platí v high-endu, kde může být někdy vhodné mít více než 32 GB RAM, což platí např. pro profesionální nasazení, ale 64 GB RAM by bylo jen těžko využitelné. Navíc dnešní přechod na generativní AI přímo na zařízení by z kapacit zvýšených o 50 % mohl také těžit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama