reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HPE doporučuje aktualizovat svá SSD, jinak selžou po 32.768 hodinách

27.11.2019, Jan Vítek, aktualita
HPE doporučuje aktualizovat svá SSD, jinak selžou po 32.768 hodinách
Zajímavá chyba byla objevena v modelech SSD od společnosti Hewlett Packard Enterprise. Ta nás totiž informuje, že pokud ji v postižených verzích neopravíme v rámci aktualizace firmwaru, po jisté době spolehlivě selžou. 
Řada SSD pro rozhraní SAS společnosti Hewlett Packard Enterprise tak má v sobě chybu, která způsobuje, že jim ubíhá pevně stanovená lhůta životnosti, tedy pokud majitel danou chybu neopraví tím, že aktualizuje jejich firmware na verzi HDP8. Jde přesně o 32.768 hodin provozu, po jejichž uběhnutí SSD dle informací HPE prostě selže
 
 
To představuje 3 roky, 270 dní a 8 hodin práce, takže to vypadá, že se ve firmách skutečně asi nemusí přetrhnout, aby firmware aktualizovali co možná nejdříve, i když záleží i na tom, jak dlouho tato chyba už v SAS SSD od HPE. Objevil ji přitom jeden z výrobců úložných zařízení, který SSD od HPE využívá, a to 15. listopadu.
 
Oprava tak přichází vcelku brzy a skutečně není radno ji opomenout, neboť dle HPE chyba spolehlivě způsobí selhání, po němž bude samotné SSD už nevyužitelné a neopravitelné a ztracena budou pochopitelně i data. Firma sice neprozradila, v čem přesně daná chyba spočívá, ale lze usuzovat, že to má něco společného s přetečením maximální celočíselné hodnoty 32.768, neboť to je maximální záporná hodnota, kterou dokáže zpracovat 16bitový čip (maximální kladná je 32.767).
 
Některé chybou postižené modely SSD už dostaly opravný firmware, a to 22. listopadu, přičemž další várka je chystána na 9. prosince. Podrobnosti o provedení opravy, stejně seznam modelů SSD, jichž se to týká, společnost HPE udává zde. Máme tu také návod, jak zjistit u každého SSD jeho dosavadní celkový uptime, čili počet odpracovaných hodin. 


reklama