reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble se zadíval na vzácný Herbigův–Harův objekt v Orionu

8.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Hubble se zadíval na vzácný Herbigův–Harův objekt v Orionu
Hubbleův vesmírný dalekohled se tentokrát podíval směrem do souhvězdí Orion, kde leží objekt známý jako HH 111, který patří mezi Herbigovy–Harovy objekty. Vidět jsou tu především proudy hmoty připomínající aktivní černou díru.
HH 111 je asi 1360 světelných let vzdálená velice mladá hvězda, která se nachází hluboko v molekulárním mračnu L1617. Uvnitř HH 111 lze rozpoznat dva objekty, a sice VLA 1 a VLA 2, které jsou od sebe vzdálené asi 1200 AU a první jmenovaný tvoří dobře viditelné výtrysky hmoty proudící opačnými směry. 
 
 
Herbigovy-Harovy objekty jako HH 111 jsou přitom přiřazovány jen velice krátké etapě čerstvě zformovaných hvězd, která trvá jen v řádu tisíců let a hvězda při tom od svých pólů vyvrhuje obrovský objem plynu rychlostí v řádu stovek kilometrů za sekundu. Tento samotný jev má přitom trvat ještě kratší dobu, a sice jen stovky let, takže o to je vzácnější, přičemž lze i během několika let pozorovat výrazné změny, které probíhají především vlivem kolizí vyvrženého materiálu s tím, který se nachází poblíž v mezihvězdném prostoru. 
 
Vyvrhovaný plyn je také velice horký a díky tomu i ionizovaný, neboť atomy byly vlivem tepla zbaveny svých elektronů a právě díky tomu, jak takový plyn prostupuje mračny okolního materiálu, jsou výtrysky velice dobře viditelné i na velkou vzdálenost. Tím vzniká i samotný Herbigův-Harův objekt. 
 
Nový snímek HH 111 byl vytvořen z několika expozic pořízených v infračerveném spektru pomocí Wide Field Camera 3 Hubbleova dalekohledu. Použity pak byly celkem čtyři filtry pro určité vlnové délky a každému pak byla přiřazena jiná barva výsledného snímku, který tak neodpovídá tomu, co lze vidět pouhým okem. To je ostatně zřejmé už z toho, že WFC3 zde fotila v IR spektru, i když je určena i pro viditelné. 
 
Herbigovy-Harovy objekty bychom sice mohli zaznamenat právě i ve viditelném spektru, ale to je zpravidla nemožné právě kvůli tomu, že jsou schovány v mračnech dalšího materiálu, která nám zacloní výhled. Infračervené záření ale projde skrz.  
 
Zdroj: NASA


reklama