reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hudební společnosti žalují dalšího ISP ve snaze odstřihnout piráty od Internetu

29.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Hudební společnosti žalují dalšího ISP ve snaze odstřihnout piráty od Internetu
Hudební společnosti se rozhodly, že budou společně žalovat poskytovatele internetového připojení, což je součást jejich snahy je donutit, aby natrvalo odstřihávali piráty od přístupu k Internetu. O koho jde?
Na jedné straně tu máme hudební labely Sony, Universal a Warner a na druhé straně zatím společnost Charter Communications, která v USA poskytuje své služby pod značkou Spectrum. Žaloba byla podána u Coloradského soudu a týká se toho, že společnost Charter má mít sama podíl na pirátství kvůli tomu, že své z pirátství obviněné uživatele neodstřihla od Internetu, respektive s nimi nerozvázala smlouvu. 
 
 
Případ je to tak celkem jasný a skrývat se v něm může nebezpečný precedent, ale my můžeme doufat, že zde zvítězí zdravý rozum. Je ostatně nad slunce jasné, že vinit někoho konkrétního z počítačového pirátství je vysoce problematická záležitost, pokud je to pouze na základě sledování provozu na síti. ISP nemohou ukázat prstem na konkrétního člověka, a tak je i složité někoho odstřihávat, zvláště když má téměř každý doma Wi-Fi síť, jejíž zabezpečení nemusí zabránit tomu, aby se k ní někdo připojil. 
 
I proto tak lidé ukazují na to, že jde o právně velice pochybnou záležitost, která by mohla značně ohrozit každodenní využití Internetu a v důsledku i svobodu projevu, nedotknutelné právo zanesené v prvním dodatku americké Ústavy.
 
Hudební společnosti poukazují na to, že Charter má ve svých pravidlech stanoveno, že uživatele pravidelně porušující copyright odstřihne od své sítě, ovšem v praxi to odmítá dělat. I to se dostalo do žaloby, takže firma je v podstatě ostatními společnostmi popotahována za to, jak dodržuje či nedodržuje vlastní pravidla. Žalující strana se tak z toho snaží vyvodit, že Charter je dle toho sama odpovědná za porušování vlastnických práv hudebních společností. 
 
Ty se také mohou odvolávat na zákon Digital Millennium Copyright Act (DMCA), který stanovuje, že ISP musí svým zákazníkům přeposílat upozornění na porušování copyrightu a také musí mít pravidla týkající se těch zákazníků, kteří se toho dopouštějí opakovaně. Nikde však není stanoveno, že to má znamenat jejich odstřihnutí od Internetu, i když hudební průmysl se stále snaží říkat opak. 
 
Dlouhodobí zastánci svobody na Internetu, jako je Electronic Freedom Foundation, poukazují na to, že snaha někomu zamezit v přístupu k Internetu je naprosto přehnaná reakce. Navíc vyšetřování, zda byla porušena vlastnická práva, je komplexní proces, který historicky vždy probíhal u soudu a nyní se hudební společnosti snaží, aby byli lidé odstřihávání od Internetu jen na základě podezření.
 
K tomu je ještě nutné poznamenat, že v mnoha částech USA lidé nemají ani možnost přejít k jinému ISP, neboť v jejich oblasti je dostupný pouze jediný. Přesto se ale hudebnímu průmyslu občas podaří některé společnosti alespoň zastrašit, nebo se zaměří alespoň na malé firmy, které se nemohou u soudu tak účinně bránit, což byl třeba případ Cox Communications
 
 


reklama