reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hynix také začal s dodávkami FB-DIMM modulů

5.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Hynix také začal s dodávkami FB-DIMM modulů
Zcela neohlášeně začala firma Hynix s dodávkami FB-DIMM modulů. První vzorky tak sice začala dodávat o půl roku později než konkurence, nicméně produkce by se měla začít v první polovině příštího roku. Hynix bohužel neuvedl žádné bližší...
Zcela neohlášeně začala firma Hynix s dodávkami FB-DIMM modulů. První vzorky tak sice začala dodávat o půl roku později než konkurence, nicméně produkce by se měla začít v první polovině příštího roku.



Hynix bohužel neuvedl žádné bližší podrobnosti o modulech. Je známo pouze to, že budou vyhovovat standardům JEDEC DDR2 SDRAM a že budou dodávány v kapacitách 512MB, 1GB a 2GB.

FB-DIMM paměti používají DDR2 čipy, ale jinak jsou dost odlišné. Všechny signály (clockovací, datový, příkazový i adresní) do i z čipu DRAM jsou ukládány do vyrovnávací paměti Advanced Memory Buffer (AMB) na modulu. FB-DIMM také využívají sériové zapojení Point-to-Point mezi paměťovým řadičem a modulem stejně jako mezi moduly navzájem. To zvyšuje rychlost sběrnice a zkracuje dráhy zapojení. Dále zvyšuje počet modulů, které lze na jednu sběrnici zapojit, až na osm oboustranných DIMMů a to stále s nižší degradací signálu.

Moduly FB-DIMM jsou primárně určeny pro servery na bázi procesorů Intel, prvním má být Bensley na chipsetu Blackford. Elpida, Micron a Samsung již vzorky pamětí FB-DIMM dodávají nějaký ten měsíc.

Zdroj: www.hynix.com , www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama